Erdogan: vrouwen zijn alleen waardevol als moeder

Foto:

Islam verheft vrouwen als “moeders.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er helemaal genoeg van dat er zowaar mensen zijn die denken dat vrouwen en mannen dezelfde rechten hebben. Volgens de islamistische politicus is dat onzin: mannen en vrouwen zijn niet gelijk omdat ze “verschillende naturen en lichamen hebben,” en dus moeten ze ook niet zo behandeld worden.

De president haalt twee soorten (on)gelijkheid door elkaar: je kunt prima verschillend zijn en toch nog (voor de wet en qua aanzien) gelijk. Dat laatste is waar het normale feministen (die zijn uitgestorven in het Westen, maar in Turkije en in andere ‘islamitische’ landen bestaan ze nog wel) om gaat. Daarom is het een beetje vreemd dat hij dit verhaal ophing toen hij een organisatie voor vrouwenrechten toesprak:

“You cannot make women and men equal; this is against nature,” Erdo?an said while addressing a meeting of an association promoting women rights in Ankara. “You cannot subject a pregnant woman to the same working conditions as a man. You cannot make a mother who has to breastfeed her child equal to a man. You cannot make women do everything men do like the communist regimes did… This is against her delicate nature.”

Bovenstaande is op zijn minst problematisch, maar wordt nog veel erger. Om te bewijzen dat hij vrouwen wel degelijk respecteert vertelt Erdogan namelijk het volgende:

The president then went on to explain that Islam exalts women as “mothers” and said that when he was a child he used to kiss his mother’s feet, referring to a hadith of Prophet Muhammad that says “Heaven lies at the foot of your mother.”

Het zal fantastisch zijn geweest voor zijn moeder dat Tayyip als kind haar voeten kuste, maar de achterliggende gedachte is bijzonder problematisch: “Islam exalts women as mothers” betekent namelijk dat de islam “vrouwen verheft als moeders.” Niet als vrouwen zelf, maar puur als moeders van kinderen (zonen, natuurlijk).

Die uitspraak doet denken aan Ayaan Hirshi Alis boek De Zoontjesfabriek. Daarin legt ze uit dat veel islamitische vrouwen puur gezien worden als babyfabrieken. Ze zijn alleen maar waardevol omdat ze (mannelijke!) kinderen op de wereld hebben gezet of gaan zetten. Bijgevolg is een vrouw die geen moeder is of wil worden minderwaardig – niet alleen aan mannen, maar ook aan vrouwen die wél (mannelijke!) kinderen hebben.

Blijkbaar is dat de boodschap die Erdogan wil uitdragen. Als het aan hem ligt wordt de emancipatie van de Turkse vrouw (die in met name het westen van het land echt behoorlijk onderweg is) de komende jaren ongedaan gemaakt en mag – nee, moet – ze er alleen maar voor zorgen dat ze zoveel mogelijk kleine jongetjes op de wereld zet.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!