Gemeente Den Haag steekt middelvinger op naar kiezer

Geen categorienov 08 2014, 13:00
Den Haag wordt definitief opgezadeld met een minstens 181 miljoen euro kostend cultuurpaleis.
Even ter herinnering: de Haagse cultuurpaleiscoalitie (PvdA, D66, VVD, CDA) verloor de gemeenteraadsverkiezingen, en niet zo'n beetje ook. De kiezer zat niet te wachten op een cultuurpaleis dat minstens 181 miljoen euro belastinggeld zou kosten en strafte het college af in het stemhokje. Alleen D66 kwam er nog goed vanaf.
Na de verkiezingen gebeurde er iets geks - althans, ik vind het gek, maar in Den Haag vinden ze het heel normaal: de grootste tegenstander van het Cultuurpaleis, de Haagse Stadspartij (HSP) van Joris Wijsmuller, werd bij de coalitie gehaald. Hij mag nu het cultuurpaleisproject leiden.
Gisteren heeft de nieuwe Haagse coalitie een belangrijke stap gezet naar de bouw van het onding:

Den Haag kan doorgaan met het cultuurpaleis dat in het centrum moet verrijzen. De gemeenteraad heeft daar in de nacht van vrijdag op zaterdag mee ingestemd. Het is de derde versie van het miljoenenproject. Twee eerdere plannen gingen niet door, omdat er te veel verzet tegen was.

Wat het stadsbestuur precies wil, is nog vaag. Er moet een cultuur- en onderwijshuis komen op het Spuiplein, naast het Haagse stadhuis. Het gebied eromheen moet ook op de schop. Burgers, instellingen en de markt mogen de komende tijd met ideeën komen over de invulling van het gebied. In 2019 moet het cultuurpaleis klaar zijn.

Het nieuwe cultuurpaleis kost zelfs (minstens) een paar miljoen meer dan het originele plan. De oppositie is tegen, de kiezer is tegen en eigenlijk is de HSP ook tegen, maar ja, die partij heeft zo'n lekker warm stoeltje in het college gekregen. Het is geen wonder dat de kiezer steeds cynischer wordt over de politiek. En de HSP? Die ex-krakerspartij is geen knip voor de neus waard. Ik verwacht dat de Haagse kiezer die partij volgende keer gewoon links laat liggen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten