Gemeente Den Haag steekt middelvinger op naar kiezer

Den Haag wordt definitief opgezadeld met een minstens 181 miljoen euro kostend cultuurpaleis. 

Even ter herinnering: de Haagse cultuurpaleiscoalitie (PvdA, D66, VVD, CDA) verloor de gemeenteraadsverkiezingen, en niet zo’n beetje ook. De kiezer zat niet te wachten op een cultuurpaleis dat minstens 181 miljoen euro belastinggeld zou kosten en strafte het college af in het stemhokje. Alleen D66 kwam er nog goed vanaf.

Na de verkiezingen gebeurde er iets geks – althans, ik vind het gek, maar in Den Haag vinden ze het heel normaal: de grootste tegenstander van het Cultuurpaleis, de Haagse Stadspartij (HSP) van Joris Wijsmuller, werd bij de coalitie gehaald. Hij mag nu het cultuurpaleisproject leiden.

Gisteren heeft de nieuwe Haagse coalitie een belangrijke stap gezet naar de bouw van het onding:

Den Haag kan doorgaan met het cultuurpaleis dat in het centrum moet verrijzen. De gemeenteraad heeft daar in de nacht van vrijdag op zaterdag mee ingestemd. Het is de derde versie van het miljoenenproject. Twee eerdere plannen gingen niet door, omdat er te veel verzet tegen was.

Wat het stadsbestuur precies wil, is nog vaag. Er moet een cultuur- en onderwijshuis komen op het Spuiplein, naast het Haagse stadhuis. Het gebied eromheen moet ook op de schop. Burgers, instellingen en de markt mogen de komende tijd met ideeën komen over de invulling van het gebied. In 2019 moet het cultuurpaleis klaar zijn.

Het nieuwe cultuurpaleis kost zelfs (minstens) een paar miljoen meer dan het originele plan. De oppositie is tegen, de kiezer is tegen en eigenlijk is de HSP ook tegen, maar ja, die partij heeft zo’n lekker warm stoeltje in het college gekregen. Het is geen wonder dat de kiezer steeds cynischer wordt over de politiek. En de HSP? Die ex-krakerspartij is geen knip voor de neus waard. Ik verwacht dat de Haagse kiezer die partij volgende keer gewoon links laat liggen.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. dr.Kwast

  Als je niet stemt heb je niets in te brengen. Stem dan blanco, of maak het ongeldig. De moeilijkheid is, dat het volk door de MSM nog steeds verkeert wordt voorgelicht. Internet en computers zijn voor oudere stemmers vaak nog onberijkbaar. Er zijn er heel veel die het wel proberen, MAAR bij de minste fout of storring is de gijn over. Zoon, dochter moet langs komen. Hij of zij is nog niet weg of het euvel is weer daar. En niet alleen bij de ouderen. Media is nog steeds het informatiekanaal en daar zit de fout.

 2. Epimenides

  Tsja, daar zijn ze mooi ingestonken. Maar ja zeg nou niet dat er niet voor gewaarschuwd was.

 3. L. van der Schoot

  De middelvinger wordt toch overal en altijd opgestoken naar de burgers van dit knotsgekke land.

  Vooral de regering trekt zich nergens wat van aan.

   

  Dat is geen democratie. Maar… de domme lamzakkige hollander laat zich ook steeds weer naaien door lagere zowel als hogere overheden.Zij kiezen altijd maar weer voor de idioten die hen continu belazeren. Zo komen we er nooit mensen!

  Gezien het verleden geloof ik niet dat het weer goed komt met dit overigens zo mooie land.

  Zo jammer dat ik niet meer kan emigregen naar een land ver buiten de vervloekte criminele afpersers genaamd EU.

  en hun laffe aanhang in Nederland.

 4. Knarsman

  Het is taktiek, nodig je tegenstander uit mee te doen en je zit gebakken. Sinds Dijsselbloem voorzitter is van de MinFin’s van de EU gaat ook alles van een leiendakje tussen dat (even) lastige Nederland en de EU.

 5. sastro

  In 2013 kocht de gemeente het immer verliesgevende congresgebouw terug. Voor het  NSS gebeuren in 2014? Samen met de bestaande muziek- en danszaal aan het Spui heeft men capaciteit te over. Een renovatie zou volstaan.  Waarom een paar honderd miljoen neertellen voor zalen die veelal onderbezet zullen zijn. Of hoopt men  opnieuw een vergeefse gooi te kunnen doen naar cultureel hoofdstad van Europa? Of zijn er mogelijk al toezeggingen gedaan aan de bouwer?

 6. CDlogo

  Ghe….vertel eens wat nieuws!

  Heel de politiek correcte kliek doet dat toch na te zijn verkozen ?

 7. rinus

  In de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft de lokale zender RTV West er alles aan gedaan om deze HSP (Haagse StadsPartij en dus ”puur Haags”) een handje te helpen. Ach, men weet wel hoe dat tegenwoordig gaat in de media. De partij had zogenaamd ”de beste dossierkenners”, de meeste en de beste moties en ze kregen als oppositiepartij ”heel veel” voor elkaar. Uiteraard werd daar honderdduizend keer fijntjes bij vermeld dat de PVV onderaan stond. Dat het allemaal kuldingetjes waren werd natuurlijk niet verteld. Dat de ”Stadspartij in plaats van een partij voor alle Hagenaars een ordinaire krakersbende was met een programma waar Groen Links jaloers op kon zijn hoorden we natuurlijk nooit. Het resulteerde in winst van 2 naar 5 zetels, met dank aan de media. RTV West had blijkbaar goed gekeken naar de campagne voor de 2e kamer in 2012 toen de NOS en RTL-Nieman Samsom als een God en de PvdA als de beste keuze  

   

  En dus is het cirkeltje weer rond met grote dank aan de media (dit keer het uberlinkse RTV West) met o.a. presentatrice en linkse D66-likster Lot van Bremen. Zij en hun politieke vriendjes hebben wat ze willen. Al moest er wel verkiezingsfraude aan te pas komen.   

 8. Robbert de Berk

  Hou toch op met stemmen….waarop en waarom?

   

  Dit bewijst het opnieuw.

   

  U wordt een schijn democratie voorgehouden en trapt er telkens weer in.

   

  Als u verandering wilt zult u, de kiezer , moeten veranderen.

   

  De eerste stap is stop met stemmen!

 9. V.K.

  Nouw, benieuwd, wanneer dat ding er eenmaal staat, hoeveel duurder het is geworden.

  -Komt er ook een kerker in dat gebouw?

 10. Richard de II2

  De HSP heeft vast wat moois weten te regelen voor de haagse krakers als tegenprestatie. De haagse middenklasse wordt dubbel genaaid. Wat is uw naam? Ben, Ben Dover.

 11. dr.Kwast

  Zal wel een moskeet worden.

 12. Louis in de Pels

  Zo ziet u maar weer dat er weinig mensen zijn die aan hun principes vasthouden. Geld uitgeven van een ander doet namelijk geen pijn.

 13. van dalen

  Mooi hoor, ik hoop dat hij 3 keer zo duur wordt.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.