Hennis moet zich vandaag verdedigen in de Kamer

Foto:

De slechtste minister van Defensie ooit ligt onder vuur.

Het gaat niet helemaal je van het met Jeanine Hennis, onze minister van Defensie die in die hoedanigheid er eerst en vooral voor heeft gezorgd dat onze krijgsmacht niets meer voorstelt. Vandaag moet zij zich verantwoorden in de Tweede Kamer voor verschillende hoofdpijndossiers:

Neem de zaak rond het jarenlange gebruik van giftige chroomverf op werkplaatsen van Defensie, waarover ze vanavond met de Kamer debatteert. Honderden medewerkers zouden ernstige gezondheidsklachten hebben gekregen. Hennis zegde een onderzoek toe – maar dat zou wel 1 tot 2 jaar op zich laten wachten, én worden uitgevoerd door iemand die leiding gaf op een basis waar de verf werd gebruikt.

Daar krijgt ze een hele dobber aan. Anders dan zij de Kamer zal willen doen geloven heeft ze er namelijk gewoon een bende van gemaakt. Dan kun je mooie verhalen ophangen in het parlement, maar de kans dat iemand daarvan onder de indruk is ligt ergens tussen nul en nihil.

Wat het allemaal nog vervelender maakt voor Hennis is dat ze ook problemen heeft omdat de Defensie CAO al twee jaar op zich laat wachten, Defensie een puinhoop maakt van ICT en, oh ja, de nieuwe NH90-helikopters vooral uitblinken in roesten

Kortom, de minister lijkt niet meer “in control” te zijn – een term die ze eerder dit jaar zelf gebruikte en die nu te pas en te onpas tegen haar wordt gebruikt. Hoewel de kans niet groot is dat ze naar huis wordt gestuurd neemt haar politieke kapitaal wel zienderogen af. Nog een keer een groot probleem en ze kon weleens gedwongen worden om op zoek te gaan naar een nieuwe carriere.

Voor de krijgsmacht is het natuurlijk verschrikkelijk dat het opgezadeld zit met een incompetente minister, maar voor de rest van Nederland is het eigenlijk wel een zegen. Nog niet zo lang geleden werd er namelijk hardop gespeculeerd dat Hennis weleens onze eerste vrouwelijke minister-president kon worden. Ze zou spontaan zijn, direct, liberaal, en ook nog eens behoorlijk populair – in ieder geval in VVD-kringen. Dankzij haar geklungel kan ze die droom onderhand op haar buik schrijven: een premier moet de regie altijd stevig in handen hebben. In dat opzicht schiet zij ernstig tekort.

Gelukkig maar. Hennis is namelijk een behoorlijk linkse VVD’er. Rutte is erg, maar zij is geen spat beter. Sterker nog, als ik moet kiezen tussen haar en de huidige premier ga ik voor de laatste. Gezien mijn veelvuldige kritiek op de premier zegt dat eigenlijk alles.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!