Hennis moet zich vandaag verdedigen in de Kamer

De slechtste minister van Defensie ooit ligt onder vuur.

Het gaat niet helemaal je van het met Jeanine Hennis, onze minister van Defensie die in die hoedanigheid er eerst en vooral voor heeft gezorgd dat onze krijgsmacht niets meer voorstelt. Vandaag moet zij zich verantwoorden in de Tweede Kamer voor verschillende hoofdpijndossiers:

Neem de zaak rond het jarenlange gebruik van giftige chroomverf op werkplaatsen van Defensie, waarover ze vanavond met de Kamer debatteert. Honderden medewerkers zouden ernstige gezondheidsklachten hebben gekregen. Hennis zegde een onderzoek toe – maar dat zou wel 1 tot 2 jaar op zich laten wachten, én worden uitgevoerd door iemand die leiding gaf op een basis waar de verf werd gebruikt.

Daar krijgt ze een hele dobber aan. Anders dan zij de Kamer zal willen doen geloven heeft ze er namelijk gewoon een bende van gemaakt. Dan kun je mooie verhalen ophangen in het parlement, maar de kans dat iemand daarvan onder de indruk is ligt ergens tussen nul en nihil.

Wat het allemaal nog vervelender maakt voor Hennis is dat ze ook problemen heeft omdat de Defensie CAO al twee jaar op zich laat wachten, Defensie een puinhoop maakt van ICT en, oh ja, de nieuwe NH90-helikopters vooral uitblinken in roesten

Kortom, de minister lijkt niet meer “in control” te zijn – een term die ze eerder dit jaar zelf gebruikte en die nu te pas en te onpas tegen haar wordt gebruikt. Hoewel de kans niet groot is dat ze naar huis wordt gestuurd neemt haar politieke kapitaal wel zienderogen af. Nog een keer een groot probleem en ze kon weleens gedwongen worden om op zoek te gaan naar een nieuwe carriere.

Voor de krijgsmacht is het natuurlijk verschrikkelijk dat het opgezadeld zit met een incompetente minister, maar voor de rest van Nederland is het eigenlijk wel een zegen. Nog niet zo lang geleden werd er namelijk hardop gespeculeerd dat Hennis weleens onze eerste vrouwelijke minister-president kon worden. Ze zou spontaan zijn, direct, liberaal, en ook nog eens behoorlijk populair – in ieder geval in VVD-kringen. Dankzij haar geklungel kan ze die droom onderhand op haar buik schrijven: een premier moet de regie altijd stevig in handen hebben. In dat opzicht schiet zij ernstig tekort.

Gelukkig maar. Hennis is namelijk een behoorlijk linkse VVD’er. Rutte is erg, maar zij is geen spat beter. Sterker nog, als ik moet kiezen tussen haar en de huidige premier ga ik voor de laatste. Gezien mijn veelvuldige kritiek op de premier zegt dat eigenlijk alles.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. LiQselotte Krüger

  Ik zit nu het debat met Hennis in de tweede Kamer te beluisteren,..maar
  ..Sorry ik heb,behalve dat ze een kneus is die in een portefeuille gezet
  werd,omdat men een vrouw miste,…altijd het idee alsof ze de zaak niet echt snapt want wat er ook
  gezegd ,besproken ,of gevraagd wordt..ZIJ heeft een vreemde grijns op
  haar gezicht,als het niet vreemd zou zijn,lijkt het er soms op alsof ze
  de zaak en haar baan in de maling zit te nemen!

  Misschien dat de rest van de Coalitie dat niet eens duidelijk is,want behalve Schippers zijn het geen van alle grote “lichten”

  En Schippers zit niet echt in mijn partij

 2. Paul

  Jeanine Hennis.

  De in Heerlen geboren Hennis-Plasschaert groeide op in Bodegraven en volgde haar middelbareschoolopleiding aan het katholieke St.-Antoniuscollege in Gouda en volgde vervolgens aan de European Secretarial Academy (Europese Academie voor Secretariaat) haar beroepsopleiding bij Instituut Schoevers in Utrecht.

  Schroeversmeisje dat minister van defensie wordt.
  Het kan verkeren

   

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanine_Hennis-Plasschaert

 3. cmsuijkerbuijk

  Als eer ooit een bewijs geleverd is, dat positieve discriminatie averechts werkt, dan is het wel het functioneren van deze zich MinDef noemende Schoevers-secretaresse.

 4. cmsuijkerbuijk

  “Tel daarbij op dat militairen altijd nog hinderlijk macho zijn in hun
  opvattingen plus moeite hebben met de aanvaarding van het gezag van een
  “burger”.”

  Gróte onzin. Als er één beroepsgroep is, die loyaliteit hoog in het vaandel heeft staan, dan zijn het militairen. Maar dat wil niét zeggen, dat ze dan ook maar als een stel schapen achter deze totaal mislukte minister aan moeten hobbelen en als klapvee alles prachtig moeten vinden.

   

 5. P.S.

  Ze weet niet eens waar ze op moet letten, want op de foto is zij de enige die een andere kant op kijkt.

 6. Henry Joseph

  Wat dacht je van Voorhoeve en z’n Srebrenica beleid? Of Henk Vredeling die brekebeen werd genoemd of Eimert Middelkoop of Relus ter Beek of Frank de Grave? Je kunt het rijtje zo lang maken als je wil. Een van de weinigen die niet veel commentaar kreeg was Kamp. Ik noem hem altijd Forrest kamp. Je gooit er een kwartje in en hij doet wat van hem wordt verlangd. 

  Nee, Jeanine Hennis is de slechtste niet.

 7. Frits B

  hetzij geërfd heeft van haar voorgangers dan wel opgelegd gekregen heefft van het parlement. Tel daarbij op dat militairen altijd nog hinderlijk macho zijn in hun opvattingen plus moeite hebben met de aanvaarding van het gezag van een “burger”. En dan is ze ook nog eens blond wat haat voor velen al automatisch diskwalificeert. Je zou er toch vrijwillig voor opstappen ….  

 8. mart

  Er zit in ieder geval geen KLOOTZAK in die minister stoel.

 9. tonzwart

  @Henry Joseph

  Henk Kamp heeft als mindef de grootste sloopslag op defensie toegepast van alle genoemde ministers. Kamp was en is een prutser errste klas..

 10. Henry Joseph

  En over die eerste vrouwelijke premier: dat wordt Edith Schippers.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.