ISIS valt Kobani aan vanuit Turkije

Geen categorienov 29 2014, 18:55
Het zal Erdogan worst wezen.
Volgens een woordvoerder van de Koerdische Democratische Unie Partij hebben ISIS-terroristen Kobani aangevallen vanuit Turkije. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt die melding en voegt toe dat de aanval met twee zelfmoordaanslagen begon. Uiteindelijk volgden er nóg twee van dergelijke aanslagen in het zuidwesten van de stad.
De Volkskrant legt uit dat Kobani hierdoor van vier verschillende kanten wordt aangevallen. Het Koerdische plaatsje is dus helemaal omsingeld. Dat belooft weinig goeds voor de Koerdische strijders die hun leven riskeren om hun mede-Koerden te beschermen.
Het meest frustrerende aan de strijd om ISIS is de rol van Turkije. Dit land is lid van de NAVO en heet een bondgenoot van het Westen te zijn, maar doet werkelijk niets om ISIS te verzwakken en/of om de Koerden te helpen. De internationale coalitie zou graag willen dat Ankara ingrijpt, maar de Turken weigeren dat pertinent.
Tot nu toe kon Turkije dergelijk passief wangedrag nog verdedigen door te zeggen dat het niets te maken had met deze strijd. Jammer, maar dat excuus gaat nu niet meer op. ISIS heeft Turkije er direct bij betrokken door vanuit dat land te opereren.
Het gevolg hiervan is dat de internationale gemeenschap kan eisen dat president Erdogan iets doet. Turkije heeft net als ieder ander land de plicht om terrorisme te bestrijden en ervoor te zorgen dat terroristen geen aanslagen kunnen plegen. Zij schiet daar ernstig in tekort.
Natuurlijk zal het Erdogan allemaal worst wezen. In zijn ogen is de PKK een veel groter probleem dan ISIS. Sterker nog, hij ziet de laatste organisatie als een mogelijk wapen om de PKK ernstig mee te verzwakken. Laat Koerdische strijders maar afreizen naar Kobani; ISIS weet daar wel raad mee. Met een beetje mazzel, denkt hij, hoeft hij zich daarna geen zorgen meer te maken over de revolutionaire-marxistische Koerden.
Het Westen kan en mag dat niet langer accepteren. Turkije moet gedwongen worden om in actie te komen tegen ISIS. Als dat inhoudt dat er gedreigd moet worden met sancties en andersoortige maatregelen, het zij zo. Als Erdogan niet luisteren wil moet hij maar voelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten