Joodse ‘jihadi’s’ in Kampen

Op dinsdag 4 november organiseerden de CDA-jongeren in Kampen een discussieavond over Israël. Twee knappe blondines, Cathy en Chamoetal, vertelden over hun keuze om in dienst te gaan bij de IDF, de Israel Defence Forces.

Ze waren enkele maanden eerder bij Knevel en Van den Brink te gast geweest om hun verhaal te doen en deden dat in Kampen opnieuw. Wat bezielde deze meisjes om in het Israëlische leger dienst te nemen? Hoe kijken ze op deze tijd terug? En riep hun keuze niet veel weerstand op?

Cathy komt uit het Overijsselse Oldenzaal, heeft een Joodse vader (niet religieus) en een katholieke moeder. Vanwege haar familie in Israël voelde ze de sociale plicht om in het leger te dienen, vertelde ze aan de CDJA’ers en andere gasten. Haar neven en nichten hebben immers ook bij de IDF gezeten. Daarnaast kwam haar keuze voort uit een nationale overtuiging: ‘Ik wilde mijn tweede vaderland beschermen.’ Cathy’s vader vond het niet fijn dat zijn dochter helemaal naar Israël ging. Ook was hij bang dat het gevaarlijk zou zijn. Dit bleek gelukkig mee te vallen. Cathy kreeg een kantoorbaan en werkte daarna op een marineschip. Ze vond kameraadschap. “Het leger is één grote familie.” Nu is ze weer alleen. “Ja en ik ben ook weer single,” bekende ze giechelend. Het hoeft geen betoog dat de CDA-jongens aan haar lippen hingen.

Voor Chamoetal, die net als Cathy ook een Joodse vader en een Nederlandse moeder heeft, was de keuze om in het Israëlische leger dienst te nemen vanzelfsprekend. Ze zat in Israël op de middelbare school en na de middelbare school moeten alle jongens en meisjes het leger in. Chamoetal hoefde dat overigens niet omdat ze ook een Nederlands paspoort heeft, maar al haar vrienden en vriendinnen gingen en zij wilde daarom ook. Bij Chamoetal speelde bovendien ook een nationaal motief mee: het ging haar om the greater good (een begrip waar ik een beetje rare associaties mee heb, maar ach, wie ben ik). Net als Cathy hoefde Chamoetal trouwens niet te vechten. Ze had een pr-baan en moest buitenlandse bezoekers rondleiden.

Vanuit de zaal werden er weinig kritische vragen gesteld. Ik speelde om die reden advocaat van de duivel. Ik sprak mijn afkeuring uit over de Israëlische bezettingspolitiek en het excessieve geweld van het Israëlische leger afgelopen zomer in de Gazastrook. Wat vonden Cathy en Chamoetal hiervan? Hadden de dames wel eens last van hun geweten?

Cathy steunde door dik en dun Israël en ontkende de bezettingspolitiek: “De Gazastrook bezetten we niet. De Palestijnen willen geen vrede. Ze moeten ophouden met het schieten van raketten.” Toch had ze een dubbel gevoel. “Als een Palestijnse vader wordt gearresteerd, snap ik dat zijn kinderen boos worden op Israël. Ze zijn hun vader kwijt. Het gezin is gebroken. Die arrestatie is wellicht terecht, maar leg dat eens aan zo’n kind uit.”

Chamoetal, die bij CIJO zit, de CIDI-jongeren, draaide een pr-verhaal af: “We willen als leger natuurlijk geen burgerslachtoffers maken. Hamas wil echter dat er zo veel mogelijk burgerslachtoffers vallen omdat ze dan Israël de schuld kunnen geven. Er vallen ook Israëlische slachtoffers, maar wij plaatsen foto’s van onze doden en gewonden niet op internet. Als er trouwens berichten zijn van excessen worden die altijd heel zorgvuldig door het leger onderzocht. We plegen geen oorlogsmisdaden. Mochten er soldaten zijn die zich toch misdragen dan worden die gestraft.”

Hoewel ik hun antwoorden niet helemaal bevredigend vond – de meisjes praatten volgens mij te gemakkelijk Israël na – was ik toch een beetje gerustgesteld. Cathy en Chamoetal zijn twee sympathieke meisjes die uit een bepaald (al dan niet misplaatst) loyaliteitsgevoel bij het Israëlische leger hebben gediend, maar toen een kantoorbaan hadden en in hun diensttijd godzijdank niet aan gevechtshandelingen hebben deelgenomen. Ook zaten ze niet meer in het leger toen deze zomer de nieuwe Gaza-oorlog uitbrak. Cathy en Chamoetal maakten een keuze die ik, als ik een Joodse familie had misschien/wellicht wel niet zou maken, maar ik vind het moeilijk om ze om die reden moreel te veroordelen. Het ligt allemaal een beetje ingewikkeld.

In het gepolariseerde Nederland is er minder begrip voor Cathy en Chamoetal. Het feit dat ze bij het Israëlische leger hebben gezeten was voor de islamitische website Wijblijvenhier een reden om aangifte tegen beide meisjes te doen. Ze waren volgens de website oorlogsmisdadigers en schuldig aan de genocide in Gaza. Het aangifteformulier kun je downloaden, net als dat tegen Geert Wilders. Ik heb geen flauw idee hoeveel aangiftes er zijn gedaan en of het OM het in behandeling gaat nemen.

Ook de SP-fractie in Zoetermeer deed een duit in het zakje. In een brief (pdf) aan het College van B&W noemde de fractie Nederlandse burgers in Israëlische krijgsdienst ‘jihadi’s’ en sprak de vrees uit dat terugkerende ‘jihadstrijders’ een potentiële dreiging zouden vormen voor de Nederlandse samenleving. Sommige Israëlische politici hadden zich aldus de SP immers schuldig gemaakt aan anti-Arabische en islamofobe retoriek. Dat zou tot explosieve situaties kunnen leiden kennelijk. Het College van B&W wilde trouwens geen actie ondernemen omdat deze kwestie een zaak van de rijksoverheid was.

Het bleef niet bij stemmingmakerij. Cathy en Chamoetal zijn na de uitzending bij Knevel en Van den Brink ook bedreigd. Ze werden gelukkig niet op straat lastiggevallen, maar via Facebook kreeg Chamoetal veel doodsbedreigingen binnen. Ze was volgens de bedreigers een vuile zionist en een rotjood en haar hoofd moest er daarom af. Dat niveau. Chamoetal deed aangifte bij de politie maar die deed daar niets mee. Chamoetal: “Je kunt op Israël kritiek hebben. Dat mag ook. Maar als Israël zich misdraagt is dat geen excuus voor Jodenhaat.” Cathy: “Ik voel mij veiliger in Israël.”

Het was een boeiende avond met een trieste conclusie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Marcel4x4

   

  Echte heldinnen!

   

  Komen op voor vrijheid en democratie en bestrijden terrorisme.

   

  Israël is een bondgenoot en bevriend land dus is het heel normaal dat je daar in het leger dient. Bovendien hebben we hier praktish geen leger meer om in te dienen.

   

  Landverraders snappen het natuurlijk niet. Die knuffelen graag Hamas en IS.

   

  Wat betreft de vragen van Ewout Kiel, even opletten, hij schrijft zelf dat hij advocaat van de duivel speelde door die radicaal linkse vragen te stellen.

 2. Johanna

    Bij de SP  waarbinnen   zich nogal veel Koerden bevinden  weten ze natuurlijk niet dat  de Joden geen Jihad kennen.  Er is maar een ideologie “religie” die haar aanhangers   al 1400 jaar  de JIhad leert en met geweld, moord en doodslag uitvoerd en dat is de islam.

 3. drnomad

  Leuk dat ze de boel proberen om te draaien in het voordeel van de Palestijnen, maar helaas heb ik gewoon een hekel aan de Palestijnen, dus meer begrip, laat staan steun, gaat simpelweg niet gebeuren. Zelfs niet met ondoorzichtige truuks. Bewondering voor de dames, ook omdat ze buiten de gebaande paden van pers en politiek wandelen.

 4. L. van der Schoot

  Het antisemitisme neemt hand over hand toe in landen waar veel Moslims zich vestigen.

  Sommige Scandinavische landen doen er stiekem alles aan om de Joden te verdrijven.

  Joden, die meestal niets met het m.o. conflict te maken hebben. Dus het is zuiver Jodenhaat!

  zij verlaten dan ook bij grote aantallen die landen.

   

  De drogredenen die verschillende partijen in dit land gebruiken om het enige echte democratische land in het midden Oosten zwart te maken is stuitend.

  Ik wens de meisjes die het land van hun voorvaderen willen verdedigen alle goeds toe.

  Met Jihad heeft dit niets te maken.

   

   

   

 5. Moes

   Ik sprak mijn afkeuring uit over de Israëlische bezettingspolitiek en het excessieve geweld van het Israëlische leger afgelopen zomer in de Gazastrook.

   

  Ewout Kiel moet bij de les blijven, Israel bezet Gaza niet en hij zou maar een buurman hebben die elke dag rotzooi over de schutting knikkert op zijn erf, wil ik hem wel eens weer horen.

   

  Als je zo bedreven bent met deze Arabieren, moet je de waarheid vertellen en geen schijn waarheden. Je zou je eens moeten afvragen waar al die miljoenen aan euro’s gebleven zijn. Er is zoveel geld in de Gaza srook gepomt, dat volgens mij elke Arabier in de Gaza miljonair moet zijn.

   

 6. Moes

   

  Wat er in Belgie gaande is moet ook hier gebeuren!!!!!!!

   

  http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=8571:belgie-in-vuur-en-vlam&catid=10:buitenland&Itemid=23

   

  Zou ook bij ons moeten gebeuren.

   

  Ik sla de trom, stroomt samen,
  wij zijn velen.
  Mijnwerkers komt met bijlen en houweelen,
  Gij boeren scherpt Uw zeisen en Uw grepen,
  Matrozen neemt de haken van Uw schepen,
  En jagers laadt met scherp Uw jachtgeweren,
  Wij zijn de laatsten en wij moeten ’t keeren.
  Boven den knoet verkiezen wij den dood.
  Wordt wakker, want de nood is groot.

 7. Eline

  Chamoetal heeft ” een Joodse vader en een Nederlandse  moeder ” …..

   

  Kun je het nog dommer omschrijven,Ewout Klei ?

 8. Weetbeter

  Als Chantal een Joodse vader en NL moeder (niet joods?) heeft, dan is ze geen jood. De moeder geeft t’ jood zijn door, niet de vader. Maakt niet uit. Toffe meiden

   

 9. Cathja

  Respect voor deze twee meiden! Ik zie geen enkele reden om deze meiden ‘jihadi’s’ te noemen, en ik zou ook niet weten welk gevaar ze voor onze samenleving zouden kunnen betekenen. Ik heb nooit gehoord dat mensen die terug keren uit Israël geradicaliseerd zijn. Alleen aanhangers van de radicale islam maken zich schuldig aan zo’n beetje álles waar een mens zich schuldig aan kan maken.

  Ik hoop dat deze meisjes met rust worden gelaten en verder kunnen met hun leven hier. Dat het ene meisje zich in Israël veiliger voelt als in ons land, zegt alles over het klimaat van haat tegen de Joden, waar ook ons land steeds meer en meer mee te maken heeft!

 10. Twan 21

  Dit zijn de twee tofste meiden van Nederland. Ik heb alleen maar bewondering en respect voor deze dames.

   

  @Ewout Het is helemaal niet nodig om altijd maar de Advocaat van de duivel te spelen. Israël is een land omringd door barbaren die haar willen vernietigen. Als je je verdedigd dan gebeuren er ongelukjes. Ik heb veel meer vertrouwen in het Israelische leger dat ze daar juist mee om zullen gaan dan in de islamitische barbaren.

   

  En de site  “wijblijvenhier” en de SP…. Gekken en landverraders.

 11. Henry Joseph

  Waarom neem je de term ‘jihadi’s’ over en zet dit notabene in de titel?

 12. cmsuijkerbuijk

  Alleen al de titel, die dit figuur aan deze zogenaamde column heeft gegeven is stuitend. Hij vergelijkt daarmee deze beide jonge vrouwen, met de koppensnellers van zijn geliefde Islam en daarmee ook met de beesten van HAMAS!

  En dan heeft hij óók nog de euvele moed, zich een Christen te noemen.

  Ik schrijf verder niks meer, want dan ga ik me te buiten aan mijn woede tegen deze “meneer”. En dát zou hij niet waard zijn!

 13. AJ - Raalte

  “We willen als leger natuurlijk geen burgerslachtoffers maken. Hamas wil echter dat er zo veel mogelijk burgerslachtoffersvallen omdat ze dan Israël de schuld kunnen geven. Er vallen ook Israëlische slachtoffers, maar wij plaatsen foto’s van onze doden en gewonden niet op internet. Als er trouwens berichten zijn van excessen worden die altijd heel zorgvuldig door het leger onderzocht. We plegen geen oorlogsmisdaden. Mochten er soldaten zijn die zich toch misdragen dan worden die gestraft.”

   

  Niks PR-verhaal, gewoon de waarheid.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.