Juncker hoeft niet weg na motie van wantrouwen

Geen categorienov 27 2014, 14:00
Glas, plas, was.
Verrassing! De Europese Commissie van Jean-Claude Juncker heeft vandaag een motie van wantrouwen overleefd. Ja, het is bijna niet voor te stellen, ik weet het, maar 461 Europarlementariërs stemden tégen de motie van wantrouwen. 101 Europarlementariërs stemden voor. 88 anderen onthielden zich van stemming. De motie was een mooi initiatief van de Europese fractie van Nigel Farage:

De eurokritische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) met de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo had de motie ingediend. De indieners, gesteund door andere parlementariërs onder wie ook de Nederlandse PVV-leden, protesteerden met de motie tegen de rol van Juncker als oud-premier van Luxemburg bij omstreden belastingdeals met multinationals.

Farage bijt dus opnieuw van zich af, en dat is goed om te zien. Een motie van wantrouwen is natuurlijk niet haalbaar met de huidige verhoudingen in het Europees Parlement, maar het is wel een goed signaal naar Juncker. Het eurosceptische deel van het Parlement in Brussel en Straatsburg (ja, ze vergaderen nog steeds op twee locaties) heeft in ieder geval laten weten wat ze van Juncker en zijn team vinden.
Of nou ja, in ieder geval een deel van de eurosceptici heeft van zich laten horen. De fracties die zijn verenigd in de Europese Conservatieven en Hervormers, waaronder de ChristenUnie en SGP, hebben zich onthouden van stemming. Ontzettend jammer. Ze hadden prima mee kunnen stemmen met de motie van wantrouwen. Hoe dan ook: Juncker is nog geen maand bezig en hij heeft nu al een motie van wantrouwen gehad. Dat wordt nog gezellig de komende vijf jaar.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten