Kiezer: 'Geen VVD-PvdA-kabinet meer'

Geen categorienov 24 2014, 15:00
Nederland is klaar met VVD en PvdA.
Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD nog slechts de vierde partij van het land is met 22 zetels. Maar dat is niet het meest interessante nieuws uit het onderzoek van De Hond. Nog veel nieuwswaardiger zijn de cijfers over welk kabinet de voorkeur heeft van de kiezer na de volgende landelijke verkiezingen.
Veel duidelijker wordt het niet: slechts 1 procent van de Nederlanders is in voor een nieuw avontuur van VVD en PvdA. Eén procent. Dat valt waarschijnlijk binnen de foutmarge van De Hond. Het betekent in gewonemensentaal dat helemaal niemand zit te wachten op een derde kabinet-Rutte waarin premier Mark Rutte steeds doet wat de partijleider van de PvdA wil. Gek, zeg.
Wat wil de kiezer dan wél? De meestgenoemde coalitie is die van VVD, CDA en D66. 21 procent van de kiezers zegt zo'n coalitie wel te zien zitten. Vooral VVD- en CDA-stemmers zijn daar een voorstander van, met respectievelijk 67 procent en 54 procent. Bij de achterban van D66 ligt dat anders: de progressief-liberalen willen liever met de PvdA regeren in een kabinet van VVD, PvdA, D66 (36 procent) dan met de VVD en het CDA (28 procent).
Dat is veelzeggend. D66 is en blijft een progressief-linkse partij met een achterban die het liefst over links regeert. Tegelijkertijd is er in Nederland weinig animo voor een kabinet van VVD, CDA en PVV. Ja, de PVV-achterban wil het wel (49 procent), maar de VVD-kiezer (9 procent) en CDA-kiezer (8 procent) is er niet voor te porren. De kans op zo'n kabinet lijkt me minimaal, omdat het CDA redelijk eensgezind is over een eventuele samenwerking met de PVV. Dat gaat niet gebeuren, zeggen ze.
Overigens hebben VVD, D66 en CDA in de peiling niet genoeg zetels in de peiling om überhaupt een coalitie te kunnen smeden. Daar moet nog minstens één partij bij. Volgens De Hond komen de drie samen namelijk uit op 69 zetels. De vraag is overigens wat de rechtse VVD- en CDA-kiezers hebben aan een kabinet waar ook de weg-met-ons-progressieven van D66 aan meedoen. Is zo'n kabinet ook maar een haar beter dan waar we nu mee opgescheept zitten? Ik vraag het me af.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten