Lodewijk Asscher is niet de verlosser van de PvdA

Geen categorienov 21 2014, 12:00
Lodewijk Asscher kan de PvdA niet redden.
Na het vertrek van de twee Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcek Öztürk uit de PvdA-fractie is er door de media dragenlang gespeculeerd over de leiderschapskwestie. De vraag die veel werd gesteld: kan Diederik Samsom nog blijven als partijleider na het zoveelste echec binnen zijn fractie?
Wat mij betreft wel, al is het maar om de PvdA met 11 zetels in de Kamer te zien komen. Lijkt me heerlijk. Daar ben ik heel eerlijk over.
Een andere vraag die veel werd gesteld is de vraag wie Samsom moet vervangen als hij opstapt. De journalistiek weet al heel goed wie Samsom moet opvolgen. Lodewijk Asscher, de man die de PvdA naar een hoger niveau kan tillen, omdat... Ja, waarom eigenlijk? Elma Drayer waagt een poging in haar column in Trouw:

De PvdA is wat mij betreft al jaren veel te ambigu over de plaats van religie in deze samenleving. Terwijl de ene sociaal-democraat niet wist hoe diep hij moest buigen voor islamitisch geïnspireerd conservatisme, trok de andere een ferme streep. Dat Asscher tot die laatste categorie behoort zal op korte termijn ongetwijfeld stemmen kosten. Maar het zou weleens de redding van de partij kunnen zijn.

Dat de PvdA-kiezer is afgehaakt heeft deels te maken met het islamitisch fundamentalisme binnen de PvdA, zeker. Maar het is zeker niet de enige reden dat de PvdA op 11 zetels staat in de peilingen. Het heeft te maken met de totale ideeënarmoede binnen de PvdA. Het enige dat de sociaal-democraten nog willen, kan ik samenvatten in drie punten: hogere belastingen, hogere belastingen en, jawel, hogere belastingen.
Dat wil geen kiezer.
Joshua Livestro constateert op Jalta.nl:

Sinds het afscheid van Wim Kok versleet de PvdA meer leiders dan de gemiddelde voetbalclub trainers. Drie werden er al afgeserveerd en de vierde, Diederik Samsom, lijkt inmiddels ook klaar voor zijn politiek pre-pensioen. Maar onder nummer vijf, Lodewijk Asscher, gaat het weer helemaal goedkomen met de dolende partij!

Het is pertinent onwaar dat Asscher, als een soort verlosser, automatisch de PvdA erbovenop helpt enkel en alleen omdat hij toevallig iets minder dogmatisch links is dan Samsom. Er zit nog een heel partij-apparaat achter dat wél dogmatisch links blijft en ook altijd zal blijven hengelen naar de allochtone kiezer door (ongekwalificeerde) allochtonen op de kandidatenlijsten te zetten. En dan nog dat gebrek aan inhoud, hè?
Ik denk dan ook dat Livestro deels gelijk en deels ongelijk heeft als hij het volgende schrijft:

Er is één scenario denkbaar waarin de PvdA zich weer op kan richten: als Asscher daadwerkelijk bereid is zijn nieuwe kernelectoraat van islamitische immigranten op te geven voor een kans - en niet meer dan dat - om het oude kernelectoraat van lager opgeleide blanke kiezers die nu naar SP en PVV zijn uitgeweken terug te winnen. "Onze mensen" noemde Wouter Bos ze ooit terecht (overigens zonder zijn beleid daarop af te stemmen). Maar "onze mensen" stemmen al bijna een generatie geen PvdA meer. Vallen die nog terug te winnen met een charmeoffensief, een offensief dat tegelijkertijd wel de banden doorsnijdt met het enige kernelectoraat dat de partij nog heeft? Dat is de gok die Asscher zal moeten durven nemen. Doet hij het niet, dan lijkt zijn partij ten dode opgeschreven. Aan elk recyclingproces komt namelijk een keer een eind, zelfs dat van de PvdA.

Er is inderdaad een kleine kans dat de voormalige PvdA-kiezer terugkomt bij de partij, maar alleen als de sociaal-democraten écht afscheid nemen van het islamitische fundamentalisme en het etnisch cliëntelisme. En zoals gezegd, dat is nog lang niet genoeg. Ik weet zeker dat de PvdA dat allemaal niet gaat doen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de PvdA ten dode is opgeschreven, zelfs met Asscher de Verlosser aan het roer. Hoe sympathiek hij soms ook kan zijn (in vergelijking met Samsom dan, hè?).
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten