Merkel: Groot-Brittannië moet maar uit de EU

Als Groot-Brittannië echt minder arbeiders uit andere EU-landen binnen wil laten moet dat land maar uit de Unie stappen.

Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vorige week duidelijk gemaakt aan premier David Cameron.

Bondskanselier Angela Merkel ziet het Verenigd Koninkrijk nog liever uit de EU vertrekken dan een compromis te moeten sluiten over het Europese migratiebeleid, meldt Der Spiegel. Volgens het weekblad accepteert Merkel niet dat de Britten willen tornen aan de vrijheid van beweging van arbeidskrachten binnen de landen van de Europese Unie.

Cameron wil graag een quotum invoeren. Helaas voor hem beschouwt Berlijn dat als een “point of no return.” Als de premier daar echt aan vasthoudt kan zijn land in de ogen van Merkel maar beter uit de EU stappen. En ja, ze heeft hem dat persoonlijk duidelijk gemaakt in een gezellig onderonsje.

Dit is natuurlijk een geweldige ontwikkeling voor… UKIP. Nigel Farage zegt nu al jaren dat de EU een ondemocratisch, autoritair monster is waarin technocraten bepalen wat er gebeurt en waarin de nationale soevereiniteit een niet-bestaand begrip is. Groot-Brittannië is er niet blij mee dat het totaal overlopen wordt door immigranten – die zich overigens vervolgens weinig of niet aanpassen aan hun nieuwe omgeving – maar als het daar iets aan wil doen wordt Duitsland boos: ze hebben het maar te accepteren, niet zeuren, je bent al jaren geen baas over eigen grenzen meer.

Cameron wil daar iets aan doen – omdat hij weet dat zijn politieke carriere anders ten einde komt – maar tegelijkertijd wil hij de rest van de Unie niet te veel tegen zich in het harnas jagen. Hij bevindt zich dus in een bijzonder moeilijke situatie. Aan de ene kant wil hij zelf in de EU blijven en aan de andere wil hij UKIP zo klein mogelijk houden. Helaas voor hem kan dat laatste eigenlijk niet – heeft Merkel hem nu verteld – tegelijk met het eerste. 

Moet de Britse premier uiteindelijk kiezen tussen Europa en zijn premierschap? 

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Non mi rabbio

  Aan de vruchten herkent men de boom. Frau Merkel, ondanks dat zij in Hamburg is geboren, heeft zij een goede socialistische (coomunistische) indoctrinatie gekregen. Wat er niet (leiderschap) inzit, komt er niet uit; wat er wel inzit (communistisch gedachtegoed), komt er wel uit!

 2. Joost1991

  Moeilijk dilemma voor Cameron. Wat te doen? Misschien is het een idee om gewoon te doen wat hij vindt dat er gedaan moet worden. Kiezen. Niet de kool en de geit willen sparen.

 3. Job

  De EU is een club met open grenzen. Kiest het VK ervoor in de EU te blijven, dan horen die open grenzen erbij, wilt het geen open grenzen, dan stapt het eruit. Logisch toch?

   

  Zolang een land op elk moment zelf kan besluiten om eruit te stappen is het lidmaatschap vrijwillig en is de nationale soevereiniteit onaangetast. Het VK is wel degelijk baas over de eigen grenzen, maar het is wel kiezen of delen: open grenzen of uit de EU.

 4. Lia@DDS

  Tegenwoordig kunnen we gaan en staan waar we willen. 

  Vroeger konden we ook gaan en staan waar we wilden. … alleen de criminelen en klaplopers werd het enigszins moeilijk gemaakt. 

   

 5. Johanna

  Premier  Cameron kan kiezen  onmachtig  toekijken  hoe de niet gekozen  Europese Commissie,  de Europese Centrale Bank  en het internationaal Monetair Fonds  de scepter zwaaien of  heel verstandig doen   en het heft in eigen handen nemen en uit de EU stappen. Zouden meer landen moeten doen. Weg uit die  honderden miljarden verslindende ondemocratische  EU.

 6. Louis in de Pels

  Betere hulp kan Nigel niet krijgen zou ik haast zeggen. Zo wordt Farage de nieuwe prime minister van de UK.

 7. locke

  De UK eruit is een stap in de goede richting .

  De Politiek in elkaar geknutselde transfer machine is de
  nagel aan de kist van ieder land met zijn inwoners waarvan de structuren altijd
  goed zijn geweest .

  Volkeren die totaal geen zeggenschap hebben over hun eigen
  toekomst dat kan gewoon niet werken.

  Verkiezingen hebben totaal geen zin  het beleid komt uit Brussel  al willen ze hier graag iets anders doen
  geloven.  Volkeren  de wetten voorschrijven en de grondwet van het
  land ondergeschikt maken aan  regels uit
  Brussel  is de waanzin ten top het zegt
  iets over het bestuur dat hier inmiddels zo is samengeklit  dat er geen verschil meer is ,hun project zal
  slagen terwijl ondertussen het schip steeds verder  zinkt.

  Hoe had men zich dat voorgesteld een socialistisch stelsel
  voor de reële  economie en een financialisering
  van de  economie aan de andere zijde waar
  men naar believen met  gelden kan  goochelen  .Die volksverlakkers zijn goed bezig ze
  geloven in hun eigen sprookjes dat zegt genoeg.

   

 8. locke

  Als zij de UK niet meer inkomen dan krijgt Duitsland het nog druk eens kijken of ze dan ook nog zo hoog van de toren blazen. Zij kunnen zo dadelijk wel een stootje hebben als ze geld gaan kloppen van de buitenlander die over hun autobahnen rijden.

  Het zal gelijk een grotere aanslag op de belastingen met zich meebrengen als de UK niks meer in de jassen van Brussel duwt. Dat scheelt vele miljarden en het kon de UK wel eens geen windeieren leggen als financieel centrum. Back to Basics wat een verademing. De koffers staan klaar.

 9. halo1

  ..voor allerlei duistere figuren moet dienen die erop speculeren dat je wel voor ze “zorgt” .. zoals in  Duitsland nu in de grote steden..is dat natuurlijk destabiliserend en heel slecht. Waar komt dat naieve, wereldvreemde geloof in “het goede in de mens” toch vandaan? Leven is (helaas) vaak slecht zijn..vraag maar aan de dieren in het slachthuis!! Cameron heeft groot gelijk..Merkel is naief..

 10. tonzwart

  Als één schaap over de dam is, volgt de rest vanzelf. Laat GB er maar uit stappen, prima. Dat maakt het voor Nederland misschien gemakkelijker om het voorbeeld te volgen. Dat zou ons land heel veel geld schelen.

 11. Lieftinck fan

  Zou mooi zijn voor UK, als ze eruit stappen. Kunnen ze handelsverdragen sluiten met de BRIC landen, China en India, en hoeven aan niemand verantwoording  hierover af te leggen en zijn baas over hun eigen grenzen.

   

  Een droom.

   

  Helaas beschikt de EU lobby over veel geld en een omvangrijke propaganda machine.

 12. Ongemakkelijk

  Onbegrijpelijk dat het vrij verkeer van werknemers zo’n dogma is.  In de praktijk werkt dit vrije verkeer slecht voor de onderklasse, zie de vrachtautochauffers en werkers in de kassen. die komen allemaal in de bijstand terecht.dat komt ten laste van de belastingbetaler. De immigranten uit oosteuropa zijn goedkoper voor werkgevers. maar ze sturen hun geld naar het oosten, doch de belastingbetaler kan wel opdraaien voor de kosten van scholing van kinderen ed. kortom het vrij verkeeris goed voor de werkgevers, maar slecht voor de maatschappelijke vrede. ook in Duitsland zijn problemen met roemenen (lees Zigeuners). merkel zou beter moeten weten. maar kennelijk drinkt zij de giftige cocktail van werkgeversbelangen en socialistisch geloof in internationale broederschap.

 13. bettina

  Ja ik denk dat heel veel nederlanders daar ook wel voor zijn, want over nog een poosje is het voor een nederlander onmogelijk nog te werken daar ons land an vol zit met multiculti personen.

 14. Bes Tolen

  Onverstandig dogmatisme van Frau Merkel, die nog altijd de achternaam draagt van haar ex echtgenoot van lang geleden en niet die van haar huidige, laat staan die van zichzelf. Erg is, dat Frau Merkel grote beperkingen kent in haar politieke denken.  De oppervlakkige onkundige wijze waarop de democratie van Duitsland functioneert, is schadelijk voor Duitsland maar nog meer voor heel Europa. Duitsland heeft geen eigen wil maar heeft de ziel van een vazalstaat. Of het nu gaat om Amerika, de EU of de Verenigde Naties. In plaats van in Europa het leidend voorbeeld te zijn! Het gaat er om constructief te denken. Dat houdt ook bescherming in van het eigen land en de eigen bevolking. Dat blijft, ook al zou het land niet meer dan een deelstaat zijn in Europa. Merkel begrijpt niet dat op elk niveau elke politicus daarvoor moet staan. Merkel is verdacht. Verdacht niet op eigen benen te kunnen staan. Zij zal een catestrofe niet voorkomen. Daarvoor heeft ze het bereik niet. Eerder zal ze verkwanselen. Zij is het toonbeeld van de vastgelopen politiek in Duitsland.  

 15. Wilhelmson

  Merckel spreekt zoals gewoonlijk slechts de woorden van de algemene Duitse opinie. De soep zal zoals gewoonlijk wel nooit zo heet gegeten worden zoals die wordt opgediend…. Duitse politiek is altijd heeeel voorspelbaar.

 16. Gielah

  Niet bij Alkmaar…. maar in Londen begint anno 2014 de victorie?

   

  Ik wil  méér… méér… méér  scheuren en barsten in dat dictatoriale bolwerk zien!

 17. cmsuijkerbuijk

  Ik denk, dat “Frau Merkel” zich in de Britten vergist en méér op haar vork neemt, dan ze kan dragen (Dat hebben ze al meer gedaan). Zulke opmerkingen zijn nou nét het duwtje in de goede richting: Uit de EU!

  Het wordt overigens tijd, dat deze tante eens op haar nummer wordt gezet. Zij zit al véél te lang op die post en de macht gaat zichtbaar corrumperen!

 18. Two Ravens Black Kettle

  Dan past Nederland die 2,1 miljard toch gewoon bij. Zijn we meteen niet alleen relatief de grootste netto betaler -we staan nu op nummer 2- maar promoveren we ook in absolute zin naar de nummero uno positie.
  Gefeliciteerd stemvee uit Nederland !! volgende keer gewoon weer op de eurofiele One-Party stemmen; CDA-GL-VVD-D’66-CU-PvdA. Verhogen we de BTW toch gewoon naar 50%

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.