Milieugekkies: koop vandaag helemaal niets!

Geen categorienov 29 2014, 12:00
Het is vandaag de 'Internationale Niet-Winkel-dag', een uitvinding van linkse activisten die niets beters te doen hebben.
Ocharme, daar hebben we weer een paar milieugekkies die om aandacht verlegen zitten. Vandaag is de dag dat we allemaal niet zouden moeten gaan winkelen. Waarom? Om een statement te maken tegen het kapitalisme, tegen "het najagen van economische groei" en de zevendaagse "koopweek".
De speciale dag is afgekeken van een groepje Amerikanen, dat ieder jaar op de laatste zaterdag van november een Buy Nothing Day organiseert. De dag is een feestje voor communisten en andere linkse types die zich zo thuis zouden voelen bij de SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Lees maar:

Niets kopen komt bovendien het milieu ten goede. Elk product kost grondstoffen en energie tijdens de productie en het gebruik. En na gebruik doet het de afvalhopen groeien.

Niets kopen bevordert een rechtvaardiger verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt. Momenteel verbruikt de rijkste twintig procent van de wereldbevolking (Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië) 86 procent van de beschikbare grondstoffen en energie. En toch lopen er in die landen nog mensen rond die beweren dat de economie nog moet groeien!

Volgens de organisatie van de Nederlandse 'Niet-Winkel-dag' is het goed om vandaag helemaal niks te kopen, want:

Opeens is er ruimte voor de dingen die echt tellen: een boek lezen, een filosofisch gesprek voeren, luisteren naar de vogels, een potje schaken, een paar dagen niks doen en onthaasten. De mooiste dingen zijn niet te koop, dus daarvoor hoef je in elk geval niet naar de winkel!

Het klinkt fantastisch hoor, om een filosofisch gesprek te voeren of een potje te schaken, maar moet je daarvoor verplicht een hele dag niets kopen? Natuurlijk niet. Beter maken we de economie niet nog verder kapot door een hele dag of nog langer niks te kopen. Dat is slecht voor de economie, slecht voor de ondernemers en slecht voor de werknemers die in de winkels werken.
Of zouden ze niets liever willen dan dat de economie compleet instort? Het zou me niets verbazen. In ieder geval ga ik vandaag maar eens extralang shoppen in mijn stad, Den Haag. Lekker consumeren. Heerlijk. Geld moet rollen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten