Noord-Korea dreigt erop los met nucleaire proeven

Foto:

De communisten doen gewoon waar ze zelf zin in hebben.

Er is niks gevaarlijker dan een communist met knotsgekke ideeën, behalve een communist met knotsgekke ideeën met nucleaire wapens tot zijn beschikking. Het streng-communistische land Noord-Korea met aan het hoofd Kim Jong-un is weer druk bezig met nucleaire proeven, net als in 2006, 2009 en 2013.

We moeten het zien als een tegenreactie van Noord-Korea:

Het nieuws komt kort nadat de Verenigde Naties hadden gezegd dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoek zou moeten doen naar de misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Korea.

De situatie voor veel Noord-Koreanen is verschrikkelijk. Tienduizenden inwoners van het land belanden in strafkampen enkel omdat ze voorouders hebben met een bepaalde achternaam. Ze worden vervolgens gemarteld om niks, of doodgeschoten omdat ze het waagden een korreltje mais voor zichzelf te nemen in plaats van te verzamelen voor het immense leger van het land. Deze verschrikkelijke dingen gebeuren op grote schaal.

Het is geen wonder dat bijna de hele wereld het communistische regime oproept tot het verbeteren van de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Vorige week las ik de column van onze huiscolumnist Ewoud Jansen. Hij schreef toen naar aanleiding van 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur het volgende:

Dat belooft dus nog wat te worden als dat andere verdeelde land ooit wordt herenigd en de ene helft wordt bevrijd van de meest totale dictatuur die de wereld ooit heeft gekend. De volledige onderwerping aan de socialistische heilstaat en mate van onderdrukking in Noord-Korea is erger dan die in Oost-Duitsland ooit is geweest. De overgang naar een vrije samenleving zal er met nog veel grotere transitieproblemen van economische, sociologische en psychologische aard gepaard gaan. Maar ik hoop dat het gaat gebeuren. De opkomst van het communisme was één van de grote tragedies van de 20e eeuw. Het heeft geen plaats meer in deze eeuw.

Ik kan het er alleen maar hartgrondig mee eens zijn. Noord- en Zuid-Korea moeten weer worden verenigd, maar dat kan alleen als wij Noord-Korea stap voor stap delegitimiseren we ervoor zorgen dat het regime steeds verder afbrokkelt. Het is van levensgroot belang dat Kim Jong-un zijn handen niet weet te leggen op nucleaire wapens, want dan zijn we echt ver van huis. Dat zou een enorm grote ramp kunnen betekenen. Dat moeten we koste wat het kost zien te voorkomen.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!