Republikeinen vernietigen Obama's Democraten

Geen categorienov 05 2014, 8:04
De Republikeinen hebben nu zowel het Congres als de Senaat in handen. Thank God.
Het heeft even geduurd, maar Barack Obama is nu dan officieel een lame duck president. De laatste twee jaar van zijn ambtstermijn kan hij van alles en nog wat willen, maar hij zal er niet mee wegkomen.
De reden? De Republikeinen hebben de verkiezingen voor het Congres en de Senaat gisteren op grootse wijze gewonnen. Hoewel alle stemmen nog niet geteld zijn heeft de Democratische leider van de Senaat - Harry Reid - de hoop al opgegeven. Hij heeft al erkend dat zijn partij de verkiezingen verloren heeft en dat de Senaat een nieuwe leider krijgt.
Hier ziet de uitslag van de verkiezingen eruit wat betreft de Senaat:
Dit is werkelijk een geweldige prestatie van de Republikeinen, ook al omdat er nogal wat Senatoren bijkomen die een Tea Party-achtergrond hebben. Dat zijn dus libertarisch-conservatief ingestelde mensen die ideologisch puur zijn.
Ook in het Congres is het geweldig gegaan: Republikeinen hebben hun meerderheid daar vergroot. Dat is werkelijk een historische prestatie.
Let wel, Coolidge was president van 1923 tot 1929. In meer dan tachtig jaar tijd hebben Republikeinen in het Congres niet zoveel zetels in handen gehad.
En dan zijn er nog meer reden om dit een historische uitslag te noemen:
Dit is Mia Love (op Twitter: @MiaBLove), de eerste Afro-Amerikaanse Republikeinse congresvrouw ooit. Als zij dit werk goed doet is de kans groot dat ze een bijzonder mooie toekomst tegemoet gaat - ze is namelijk bijzonder populair onder de Republikeinse achterban.
De uitslag is dus om meerdere reden historisch (en zelfs episch) te noemen. Zwarte vrouwen, de eerste Afro-Amerikaan uit het zuiden van de VS, Republikeinen krijgen de meeste zetels in handen sinds 1928 ofzo, en ga zo maar door. Dat is echt bijzonder te noemen.
Als tegenstanders van Obama kunnen wij daar alleen maar blij mee zijn. Door de overwinningen van de Republikeinen in de Senaat en het Congres heeft hij nu feitelijk niets meer in te brengen. In de laatste twee jaar van zijn presidentschap zal hij ongetwijfeld af en toe het gevecht aangaan met de Republikeinen, maar iets voor elkaar krijgen zal hij niet; tenminste, niet als zijn tegenstanders daar niet aan willen meewerken.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten