Republikeinen vernietigen Obama’s Democraten

De Republikeinen hebben nu zowel het Congres als de Senaat in handen. Thank God.

Het heeft even geduurd, maar Barack Obama is nu dan officieel een lame duck president. De laatste twee jaar van zijn ambtstermijn kan hij van alles en nog wat willen, maar hij zal er niet mee wegkomen. 

De reden? De Republikeinen hebben de verkiezingen voor het Congres en de Senaat gisteren op grootse wijze gewonnen. Hoewel alle stemmen nog niet geteld zijn heeft de Democratische leider van de Senaat – Harry Reid – de hoop al opgegeven. Hij heeft al erkend dat zijn partij de verkiezingen verloren heeft en dat de Senaat een nieuwe leider krijgt.

Hier ziet de uitslag van de verkiezingen eruit wat betreft de Senaat:

Dit is werkelijk een geweldige prestatie van de Republikeinen, ook al omdat er nogal wat Senatoren bijkomen die een Tea Party-achtergrond hebben. Dat zijn dus libertarisch-conservatief ingestelde mensen die ideologisch puur zijn. 

Ook in het Congres is het geweldig gegaan: Republikeinen hebben hun meerderheid daar vergroot. Dat is werkelijk een historische prestatie.

Let wel, Coolidge was president van 1923 tot 1929. In meer dan tachtig jaar tijd hebben Republikeinen in het Congres niet zoveel zetels in handen gehad.

En dan zijn er nog meer reden om dit een historische uitslag te noemen:

Dit is Mia Love (op Twitter: @MiaBLove), de eerste Afro-Amerikaanse Republikeinse congresvrouw ooit. Als zij dit werk goed doet is de kans groot dat ze een bijzonder mooie toekomst tegemoet gaat – ze is namelijk bijzonder populair onder de Republikeinse achterban.

De uitslag is dus om meerdere reden historisch (en zelfs episch) te noemen. Zwarte vrouwen, de eerste Afro-Amerikaan uit het zuiden van de VS, Republikeinen krijgen de meeste zetels in handen sinds 1928 ofzo, en ga zo maar door. Dat is echt bijzonder te noemen.

Als tegenstanders van Obama kunnen wij daar alleen maar blij mee zijn. Door de overwinningen van de Republikeinen in de Senaat en het Congres heeft hij nu feitelijk niets meer in te brengen. In de laatste twee jaar van zijn presidentschap zal hij ongetwijfeld af en toe het gevecht aangaan met de Republikeinen, maar iets voor elkaar krijgen zal hij niet; tenminste, niet als zijn tegenstanders daar niet aan willen meewerken. 

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. fanof43

  Just great! I love it! Prima mensen erbij in het congres. Zelfs Pauw besteed geen aandacht aan de uitslagen van de midterms. Van Rossem en consorten kunnen zich hier niet uit kletsen. Zouden de NL-media eindelijk doorhebben dat aan Obama geen eer valt te behalen?

 2. De man uut Limburg

  En wat vindt Femke Halsema hier nu van? Wat een klap zal dit zijn.

   

  En nu graag ook hier in ons mooie Europa orde op zaken brengen. Goed voorbeeld doet volgen.

 3. Janbert

  En nu maar hopen dat het republikeins establishment het weer niet verknalt en zich gedragen als een soort Democratisch “light” en luistert naar de basis van de partij. Want als ze niet luisteren naar de basis zullen deze mensen (kiezers) bij de volgende verkiezingen niet komen opdagen. (net zoals in 2012 is gebeurt)

   

  Helaas beluister ik in de Amerikaanse media dat veel pundits ter rechterzijde weer de fout begaan door establisment kandidaten te pushen. En eigenlijk is tussen het establisment van beide partijen weinig verschil.

   

  Veel Amerikanen hebben nu wel gestemd op de Republienen vanwege het slechte beleid van Obama maar hebben dat gedaan met het dichthouden van hun neus.  Dus laten we hopen dat de Republikeinen de winst niet verknallen en  luisteren naar de basis van de partij. (over onderwerpen als bv immigratie; Obamacare,etc)

   

  Grappig te zien hoeveel zure gezichten er te zien zijn bij de Amerikaanse media . Veel Amerikaanse media zijn supporters van Obama  (en de democraten in het algemeen) en vinden het verlies van de Democraten verschrikkelijk. Veel gespin om het verlies van de Democraten goed te praten en de winst van de Republeinen negatief neer te zetten.

   

  Een website die de media bias in de gaten houd en belicht is “Newsbusters”.  Op die website zijn veel video’s te vinden over dat onderwerp.

  http://newsbusters.org/

 4. Lieftinck fan

  Niet zo slim van Obama was dat hij zich liet kennen, doordat hij zichtbaar geraakt was door de anti moslim sentimenten, en zich aangevallen voelde omdat zijn ervaringen met zijn moslim achtergrond een andere is dan de huidige sentiment. Van de weersomstuit hield hij bijna messiaanse toespraken over de religie van de vrede.

   

  Echter, de mensen kijken hier dwars doorheen en trappen niet in zijn mooipraterij, en doorzien ook dat dit zijn weak spot is.

   

  Hij had zich meer op de vlakte hierover moeten houden. Een president hoort geen theoloog te zijn.

 5. Niek Verheyen

  Yes! Yes! Yes! 

 6. Oet_Grunnen

  Televisie aan en  wachten op het zoveelste commentaar van een Nederlandse ‘duider’ , type Van Rossem, die de GOP als een stel idioten tracht weg te zetten.

 7. nick

  Dit is een hoopgevende gebeurtenis. Het lijkt er op dat de mensen in Amerika toch in meerderheid hun valse president door krijgen. Hoewel Amerika erg verschillend is van Europa en helemaal van ons land is het een hoopgevende uitslag. 

  Ook in Europa is het zaak de linkse ( en linksrechtse) Eurofielen aan te pakken. En in ons land lijkt het ook dezelfde kant op te gaan. Men begint te beseffen dat links destuctief is voor vrijheid, welzijn en welvaart.

  Ook hierin is Amerika toch een voorbeeld welke hopelijk ook in ons land gevolgd gaat worden, weg met links en linksrechts. Er moet nu een partij aan het bewind komen die het wel goed voor heeft met land en bevolking en niet zich verliest in baantjes politiek, eigenbelang en volkomen idealistische en daardoor totaal destuctieve ideeen en stromingen. 

  Wakker worden Nederland, en snel voor het echt totaal en helemaal te laat is. ( Laat je niet en nooit meer misleiden door de linkse praatjes van de machtswellustelingen en incompetenten) 

 8. Leo KarelJan

  De slechtste president ooit, Obama, kan nu tenminste niet nog meer socialistische schade aanrichten. Jammer dat hij op gebied van buitenland nog steeds de laffe en ruggengraatloze president kan uithangen. Daar heeft hij de meeste macht.

  Nu maar hopen dat Amerika over 2 jaar niet Hillary Clinton kiest! 

 9. jwhueting

  Heerlijke nacht gehad! Geweldig om te zien dat zelfs staten als Virginia en New Hampshire zo spannend waren. De grootste verrassing is de grote winst in de gouverneurs-races. Als zelfs je thuisstaat Illinois in Republikeinse handen valt, dan moet er toch een belletje gaan rinkelen bij Obama. Ik vrees echter dat hij voor de bühne wel de uitgestoken hand zal laten zien, maar achter de schermen blijft het dezelfde ideologische community-organizer die hij altijd is geweest. Dus komt het voor de GOP aan op een ijzersterke kandidaat in 2016, die beide vleugels kan verenigen. Scott Walker? De Tea-party kandidaten hebben het overigens over het algemeen erg goed gedaan.

   

  Verder eens met Makker. Ik heb berichtgeving op DDS echt gemist. Dat de NOS stil blijft als Republikeinen winnen mag geen verrassing zijn. Die fout hebben ze in 2010 gemaakt en dat overkomt ze geen tweede keer. Maar van DDS mag meer verwacht worden. Is er niemand die hierover van tijd een tijd een zinnig stuk, met enige diepgang kan schrijven?

 10. Moose

  Finally!

  O’Bummer down the drain.

 11. Hertog

  De NOS is inderdaad al begonnen met spinnen. Amerikaanse kiezers zijn het eigenlijk helemaal niet eens met de republikeinen, maar ‘in de war’: http://nos.nl/op3/artikel/718110-dag-obamacare-dag-immigratiewet.html Let ook op hoe het artikel zichzelf tegenspreekt. Eerst wordt gesteld dat Amerikaanse kiezers achter Obama’s immigratiewet staan, terwijl later wordt beweerd republikeinen tegen zijn omdat de bevolking daar weinig voor zou voelen (de vuige populisten!).

   

  Eens met Makker overigens, iets meer aandacht en achtergrond voor deze verkiezingen zouden fijn geweest zijn.

 12. Makker

  Het zou ook tijd worden zeg….waarom niets geschreven in de voorgaande dagen?

  Wat is er nu belangrijker? De zwarte pieten discussie of de aanloop naar de senaatsverkiezingen.

  Wie komen er in, wie zijn er weg? Achtergronden, info dat hoopte ik.

  Dit nieuws is inmiddels alweer oud, dat kan ik overal lezen.

  Zeer teleurstellend om nu de rechtse blik op dit circus gemist te moeten hebben.

  Jammer, jammer jammer….heel jammer

 13. ronald77

  Ik ben vooral blij voor Israël.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.