Politiek schandaal: Dijsselbloem en Wiebes voor de rechter

Geen categorienov 28 2014, 18:28
Minister en staatssecretaris moeten zich waarschijnlijk gaan verantwoorden voor de rechter.
Dat politici heel ver gaan om hun politieke hachje te redden weten we, maar dat ze zelfs in Nederland bereid zijn daarvoor strafrechtelijke feiten te plegen die mogelijkerwijs kunnen leiden tot gevangenisstraf (!) is nieuws. Brekend nieuws rond de top van het ministerie van financiën:

De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 11 november namens het hof aangifte gedaan tegen het ministerie van Financiën wegens het beïnvloeden van getuigen. Het hof wil de verantwoordelijke personen binnen het ministerie, onder wie mogelijk staatssecretaris Eric Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem, strafrechtelijk laten vervolgen wegens verdenking van een misdrijf waar maximaal vier jaar gevangenisstraf op staat.

Het hof doet deze unieke aangifte nadat het ministerie van Financiën tijdens een slepende rechtszaak de instructie had gegeven aan twee getuigen om in de rechtszaal niet de waarheid te spreken. De twee ambtenaren die als getuige in een rechtszaak gehoord werden, hadden de instructie te zwijgen, terwijl ze geen verschoningsrecht hadden.

Als de aantijgingen kloppen (en ik heb geen reden om aan de integriteit van het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden te twijfelen), dan hebben de minister en de staatssecretaris een groot probleem. De kans dat ze allebei moeten aftreden wordt daarmee levensgroot, en zowel VVD als PvdA hebben er dan een groot politiek probleem bij. Ze zullen dan tegen het frame moeten opboksen dat ze 'corrupt' en 'frauduleus' zijn. Vooral voor de VVD is dat balen, want deze partij dacht na al het gedoe rond oud-gedeputeerde Hooijmakers en oud-Senator Van Reij eindelijk van dit gelazer af te zijn.
Mochten Wiebes en Dijsselbloem inderdaad veroordeeld worden voor deze ambtsmisdrijven, dan is dat een unicum. Zulks komt in Nederland - anders dan bijvoorbeeld in landen als Frankrijk en Italië - vrijwel nooit voor.
Eén ding is in ieder geval zeker: we gaan een hete politieke herfst in. Het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden heeft dat vandaag wel veiliggesteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten