Protestantse kerken steunen anti-Israëlische herdenking

De PKN gaat een door Internationale Socialisten en Israëlhaters georganiseerde Kristallnachtherdenking sponsoren.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi’s in Duitsland en Oostenrijk meer dan 1.000 synagogen en meer dan 7.000 Joodse winkels en andere bedrijven. Alleen al in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen werden meer dan 70 synagogen tot de grond toe afgebrand. Meer dan 90 Duitse Joden werden koelbloedig vermoord, 30.000 Joden werden opgesloten in concentratiekampen. Binnen drie maanden stierven in die kampen meer dan 2.000 Joden door honger, uitputting en mishandeling. Dit was dus al in 1938, voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Bovenstaande plundertocht, die bekend kwam te staan als de Kristallnacht, wordt door veel Joden en historici beschouwd als de start van de massale Jodenvervolging door de nazi’s. Die uiteindelijk resulteerde in de moord op meer dan 6 miljoen Joden.

Op 9 november herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland de Kristallnacht, dit jaar met als spreker onder andere Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om zo de start van massale vernietiging van de Europese Joden tussen 1938 en 1945 te herdenken, maar ook om te laten zien dat er anno 2014 nog steeds een springlevende Joodse gemeenschap is. In Nederland, maar ook in vele andere landen op de wereld, waaronder Duitsland en natuurlijk Israël.

Gek genoeg vinden een aantal extreem-linkse en een aantal islamitische organisaties het elk jaar nodig om een alternatieve Kristallnacht-herdenking te organiseren. Tot deze organisaties behoren de Internationale Socialisten, een radicaal-linkse organisatie die Israël het liefst van de aardbodem ziet verdwijnen. Deze organisatie en ook de deelnemende islamitische organisaties hebben niets met Joden. Zo willen zij dat Israël, waar de helft van de Joden in de wereld woont, geboycot wordt. Bij eerdere herdenkingen klonk geregeld een anti-Israëlisch geluid.

Zo hielden de Internationale Socialisten zelfs een herdenking voor sjeik Ahmed Yassin, een van de oprichters van Hamas. Hamas, dat een Handvest heeft dat bol staat van de Jodenhaat en zegt dat het een islamitische plicht is om de Joden uit te roeien. Yassin zelf was een terrorist die het bloed van vele onschuldige Joodse mannen, vrouwen en kinderen aan zijn handen had.

Wat nog gekker is, is dat deze alternatieve herdenking, aanstaande zondag, wordt gesubsidieerd door de protestantse organisatie Kerk in Actie. En dat op deze herdenking de Scriba (Secretaris) van de koepel van protestantse Kerken in Nederland (PKN), Arjan Plaisier, zal spreken.

De alternatieve herdenking zal net als alle voorgaande edities zeker niet gaan over het moeilijke klimaat waarin Joden in Europa ook anno 2014 verkeren. Volgens de aankondiging van de herdenking gaat het niet om het geweld tegen Joden, over dat Joden tegenwoordig weer in Europa worden vermoord, enkel omdat ze Joods zijn – denk aan de aanslag op het Joods Museum in Brussel afgelopen mei, of over synagogen en Joodse scholen die onder voortdurende politiebewaking moeten staan. Nee, dat wordt allemaal niet genoemd in de aankondiging – maar wel vandalisme tegen moskeeën.

Dat is toch wel heel vreemd, als je de Kristallnacht wilt herdenken. Als je die wilt herdenken, zou je mogen verwachten dat er ook aandacht is voor de Joden die deze moordpartij overleefden, en hun nakomelingen.

Ondanks dit alles wordt de alternatieve herdenking zoals gezegd door Kerk in Aktie gesubsidieerd, terwijl er meestentijds maar enkele tientallen mensen op af komen. De meeste van deze mensen, zoals Anja Meulenbelt, oud-senator van de Socialistische Partij (SP), zijn bekend van zeer anti-Israëlische acties. Waarom die subsidie, en waarom spreekt een topfunctionaris van de Protestantse Kerken bij die bijeenkomst, in plaats van de echte bijeenkomst in de Portugese Synagoge in Amsterdam, die de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde zes miljoen Joden waardig wil herdenken?

Helaas lijkt er hier sprake van een patroon. De PKN en Kerk in Actie steunden eerder de Nederlandse vereniging Vrienden van Sabeel, een anti-Israëlische ‘christelijke’ organisatie die er in 2011 pas op het laatste moment van weerhouden kon worden om een boottocht naar Gaza te steunen, die nota bene gefinancierd werd door Hamas.

Ook is er steun van Kerk in Actie en de PKN voor de internationale organisatie van Sabeel, een anti-Israëlische groep die berucht is om haar geschiedvervalsing. Zo noemde het kwartaalblad van Sabeel de door nazi-Duitsland geïnspireerde en betaalde Arabische opstand, die tussen 1936 en 1939 plaatsvond in wat nu Israël is, “een opmerkelijk succes”. Volgens Wikipedia bestond dat ‘succes’ uit het liquideren van Joden, gematigde moslims en vredelievende Palestijnse christenen:

“De moefti (een hoge islamitische geestelijke) gebruikte deze opstand om zich te ontdoen van al die Palestijnen die het niet met zijn harde lijn eens waren en wilden onderhandelen met de Joden en de Britten zoals machtige en invloedrijke stamhoofden en Palestijnse christenen. Zijn paramilitaire terreurgroepen traden tegen deze ‘dissidente’ Palestijnen harder op dan tegen de Joden. Zo doodden ze in 1938 279 Joden en meer dan 2.000 Palestijnen, met buitengewone wreedheid.”

In 2012 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van de oprichter van Sabeel, Naim Ateek, ook weer met geschiedvervalsing. Zo wordt in het boek de oprichter van het moderne zionisme, Theodor Herzl, door middel van een verminkt dagboekcitaat afgeschilderd als racist en iemand die de Arabieren wilde verdrijven. Iets wat een keiharde leugen is. Niettemin werd het voorwoord van dit boek geschreven door, jawel, dezelfde Arjan Plaisier van de Protestantse Kerken.

Het lijkt zo alsof de leiding van de Protestantse kerken anno 2014 wil ‘scoren’ met anti-Israëlische standpunten. En daarbij samenwerkt met organisaties die vaak zwaar antisemitisch, anti-Israëlisch en anti-christelijk zijn. Want een organisatie als Hamas heeft het net als ISIS echt niet goed voor met de christenen. Leden van de Protestantse kerken worden zo opgezadeld met standpunten die absoluut niet de hunne zijn.

Wij roepen daarom Arjan Plaisier op om de Joden, zowel de dode als de levende, niet te schofferen, en zijn afspraak aanstaande zondag af te zeggen. Of laat hem naar de Portugese Synagoge komen, waar de echte Kristallnacht-herdenking plaatsvindt. Hij is van harte welkom.

Tom Struick van Bemmelen is voorzitter van Likoed Nederland en oud-lid van de Eerste Kamer.

Update door Michael van der Galien: DDS heeft weer impact. 

Arjan Plaisier zal de alternatieve herdenking niet bijwonen en gaat naar de echte herdenking.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. Likoed Nederland

  Anja Meulenbelt is op haar weblog woedend over dit artikel.

   

  Een mooier compliment is nauwelijks denkbaar.

   

 2. Janbert

  Israel is het enige land in die regio waar Christenen veilig zijn en niet vervolgd worden. En juist dat land word zwartgemaakt door de organisaties als de PKN.

   

  Arab-Israeli Priest to UN: ‘Israel Only Safe Haven For Christians in Middle East’
  http://www.algemeiner.com/2014/09/23/arab-israeli-priest-to-un-israel-only-safe-haven-for-christians-in-middle-east-video/

  ‘Israel worth fighting for’ – Israeli Christians
  https://www.youtube.com/watch?v=MMRhORWA62g

   

 3. Johannes N

  @Ego non solus

   

  Kunt u wellicht op deze site verslag doen van het antwoord? (in deze thread, of op het open podium)

   

  Ik denk dat er wel meer mensen in geinteresseerd zijn. Waaronder ondergetekende.

 4. Gielah

  Wat dit soort  “christenen”  ( tussen aanhalingstekens) uitvreet, tart iedere beschrijving.

  Ze missen het soort basis-eerlijkheid, waarmee ze zouden moeten toegeven dat zij in feite in niets van antisemieten verschillen.

  Dit soort mensen meent oprecht, dat God Zijn volk Israël heeft verstoten, want aantoonbaar onjuist en onbijbels is, want er staat dat de roeping van Israél als uitverkoren volk, tot heíl van de wereld, overigens –  onberouwelijk is, dat geteknt:  God draait die roeping nooit terug.

  Desalniettemin zijn er velen, zeer velen binnen de zogenaamde officiële kerken ( die goed liggen bij de overheden, want nergens tegen die overheden in gaan…)  die menen dat zij, als kerkmensen, in Israëls plááts gekomen zouden zijn, zodat nu alle zegeningen van God voor hén( lauwer dan lauwe christenen) en dat de vloek en het oordeel voor Israël zou wezen.

  Dat mochten ze willen!

  Op hun bolle hoofd.

   

  Intussen is deze erger-dan-erge misvatting de oorzaak van hun meedoen aan een anti-Israël Kristallnacht-herdenking.

   

  Nou ja… de prediking in vele kerken is van een zodanig oppervlakkig en zelfs falikant foutief gehalte, dat je de makke schapen, die daar nog zitten, zo’n beetje alles kunt wijsmaken…. onder andere dat men respect dient te hebben voor allah…. omdat hij in feite identiek zou zijn aan de Heilige God van Israël.

   

  Afval… heet dat.

  Dit soort kerken en christenen is nergens goed voor, maar staat zij aan zij met Israël’s vijanden.

   

 5. Wilhelmson

  Weet u, kijk ik naar het kerkelijke landschap  en wat er  aan de orde is, dan merk ik dat de zelfhaat bij prelaten uit de kerk, zelfhaat ten aanzien van hun medeburgers een basso continuo vormt. Zelfhaat is kwaad. Waar is de Kristelijke liefde gebleven ?

 6. Ego non solus

  Want als dit waar is stop ik per direct al mijn kerkelijke bijdragen. Ik wens part noch deel te hebben aan een kerk die dit soort haatpraktijken financiert.

   

  Dat kan trouwens een ieder doen. Gewoon een bericht op hun eigen site.

 7. Richard de II2

  Ik prijs mezelf gelukkig de afgelopen twintig jaar geen PKN-collectezak meer in handen te hebben gehad.

 8. LantR.fant

  Amen!

 9. Anne de vries

  Ik sluit me aan bij uw reactie en die van Mw. Gielah. Ik ben ook zeer geinteresseerd in het antwoord van de PKN.
  Ik heb me van de zomer al uit laten schrijven na de kerkdienst in Den Haag tegen discriminatie, oftewel tegen meneer Wilders. Dat was voor mij al de druppel, de hypocrieten. Over de christenvervolgingen hoor je ze niet.

 10. rinus

   ”Protestantse kerken steunen anti-Israelische herdenking”. 

   

  Precies op de herdenking van Kristalnacht! Allerlei Joden hatende organisaties doen er aan mee. Voor de honderdmiljoenste keer vraag ik me af waar deze Christenen in GODS-naam voor staan.

  Maar verder lezend in de column wordt het nóg veel erger:

   

  ”De alternatieve herdenking zal zéker niet gaan over het moeilijke klimaat waarin Joden in Europa ook anno 2014 verkeren. Volgens aankondiging van de herdenking gaat het niet om om het geweld tegen Joden, over dat Joden tegenwoordig weer in Europa worden vermoord, enkel omdat ze Joods zijn – denk aan de aanslag op het Joods museum in Brussel, of over synagogen en Joodse scholen die onder voortdurende politiebewaking staan. Nee, dat wordt allemaal niet genoemd in de aankondiging – maar wel vandalisme tegen moskeeen.”

   

  Nou, je kan trots op jezelf zijn Arjan Plaisier! Het doet me terug denken aan de kerkdiensten tegen ”discriminatie en vreemdelingenhaat” precies op de zondag na de minder minder commotie. De diensten waren echt niet tegen Wilders, de PVV + aanhang gericht. Echt niet!! Uiteraard zaten de kerken vol. ”Kijk mij eens een goed Christen zijn!!” Het is niet te bevatten……

   

   

  Het klinkt misschien hard, maar dit soort ”Christenen” verdienen eigenlijk wat hun broeders en zusters meemaken in het Midden Oosten die zij hiermee juist keihard in de steek laten. Zij verdienen de plekken waar Christenen moeten vluchten en vervolgd worden door de Islam.  

   

  Dat deel der Christenen is waarlijk smerig volk met die Farizeeer Plaisier voorop.

   

   

 11. HrDeKadt

  Elke keer als ik weer eens iets lees over actie’s tegen Joodse mensen krijg ik rillingen. Ik ben zelf niet joods voor de goede orde, maar toch. Sinds het ontstaan van het joodse monotheisme (1 God) is het vaak slecht vergaan met de Joodse mensen. Door de eeuwen heen bleven ze een gemakkelijk doelwit, excuus of bliksemafleider. Altijd was er wel een reden om Joodse mensen ergens de schuld van te geven. Wat zit er achter? Afgunst, intolerantie en superioriteitsdenken.

   

  Op de een of andere manier zijn er altijd mensen geweest die hun eigen falen of tekortkomingen willen afreageren op anderen. De Joodse mensen waren een makkelijk en geliefd doelwit. Sinds de splitsing in het Joodse geloof waaruit het christendom uit voortkwam, is er lange tijd intolerantie geweest jegens Joodse mensen. Met het ontstaan van de aberratie islam ging men helemaal los. Joodse mensen zijn de meest radicaal vervolgde groep in de menselijke geschiedenis.

   

  Vanuit het christendom zijn in Europa en Rusland onbeschrijfelijke wandaden gepleegd tegen Joodse mensen. De Jodenhaat in dit werelddeel vond zijn apotheose met de nazi’s. In het oosten waren al eeuwen vervolgingen en moorden gaande uit naam van het christendom en dat werd met de komst van het communisme niet beter. In het zuiden hield de islam flink huis door het jodendom zo wat totaal uit te roeien.

   

  Al met al is de geschiedenis van het christendom en islam hieromtrent in bloed geschreven. Joods bloed. Het socialisme werdt geperverteerd naar communisme, anarchisme en nationaal socialisme, en diens nazaten lopen nu nog steeds vrij rond, getuige o.a. de internationale socialisten e.d. Crypto-antisemieten die klaarblijkelijk zo ver heen zijn, dat ze in hun kromme gedachtenspinsels samenspannen met die andere semieten, de Arabieren, tegen Joodse mensen. Je antisemiet of niet lijkt mij? En nu is excuus Israel. Kortom, Joodse mensen lijken wel gedoemd om altijd en overal de schuld van te krijgen. En dat voor een volk dat nog nooit iemand heeft aangevallen of onderdrukt! Het kan verkeren.

   

   

   

   

   

 12. Maaike

  Kritiek op het beleid van Israel is prima, maar dan niet door middel van demonstraties juist rondom een dramatische gebeurtenis als de kristallnacht. Want wat is dat toch dat er niet normaal gediscusseerd kan worden over Israel. 

 13. Likoed Nederland

  Plaisier ziet zijn fout in, hij trekt zich terug als spreker bij de alternatieve herdenking en zal als gast bij de officiele herdenking aanwezig zijn.

   

 14. L. van der Schoot

  De protestantse kerk is niet meer wat het was. Het is verworden tot een linkse- P.v.d.A achtige- naieve 

  wegkijk gemeenschap met antisemitische trekjes.

  Ik adviseer de mensen die nog enigzins zindelijk denken om hier uit te stappen.

   

   

 15. Gielah

  Wie hen eenmaal doorziet, trekke zich nooit meer iéts aan van wat zij zeggen of doen.

   

  Natuurlijk zijn er in die grote, maatschappelijk geheel geaccepteerde kerkinstituten ook nog wel enkele leden, die wél goed in elkaar zitten.

  Die zijn echter óf heel naïef… of te slecht ter been om elders te gaan kerken…. als er… waar zij wonen… al andere, wél-christelijk-gebleven- kerken zijn.

   

  Ik merk juist bij de kleinere ( armere) maar enthousiast gebleven christelijke groeperingen nog wél een grote trouw aan Israël op.

   

 16. Johanna

  Dat zijn dus de  “christelijke” anti-Wilders  liefhebbers die een kerkdienst hielden  tegen Wilders en de PVV. Dat zijn ze  dus die in de rij stonden om  de heer Wilders aan   te geven. Verraders van het ergste soort.

 17. chris2

  Helemaal de weg kwijt die PKN. Geen wonder dat ze in een jaar 60.000 leden verliezen. En  nu weer dit. Kon er nog wel bij, bij die anti Wildersdienst en bij die dhimmi-groet met beste wensen voor een fijne ramadan.

  Het schrijnende is dat al die grijze hoofden die het zo met zichzelf getroffen hebben tot dit soort verraad in staat gesteld worden door een substantiele groep gemeenten (met veel kerkgangers) die niets hebben met dit soort acties, maar te irenisch (of is het te laf?) zijn om fors van zich te laten horen en als er niet geluisterd wordt, de PKNhoer te verlaten.

   

 18. Pimsch

  Waar vind je nog liefde?

  In geen enkele kerk, geen enkele. Grote, lelijke en koude gebouwen waarin een zwarte spin eenzaam staat te fulmineren over de zonde en hel. Over een geloof uit Voor-Azie waar de Romeinen tegen aan liepen. Een oeroud gedachtenweb dat eist dat je een gekruisigde man liefhebt teneinde te ontkomen aan geheimzinnige straffen en ziekten op aarde en een eeuwige lijkenbrand in gezelschap van de ergste schurken. Over een hiernamaals dat niemand ook maar bij benadering kan uitleggen. Met tot leven gebrachte uitslovers en kerkisten uit vervlogen rottijden waar niemand van houdt. Met opa en oma die onherkenbaar zijn. Met non-stop requiemmuziek die je niet kunt wegzappen. En nooit overgaande angst voor de HEERE. En maar zeker weten. Ook gij Gielah.

  In geen enkele moskee. Allah ergert zich aan alles en iedereen. Er is hooguit wat broederschap. Liefde is niet macho. maar flikkerachtig beledigend. Doden is beter dan seks. En dan die kitscherige hel en het goedkope hiernamaals.

  In geen enkele synagoge. Joden zijn uitverkoren en de rest van de wereld is de vijand. De Thora komt allemaal uiterst precies. Zelfs Mozes mocht het beloofde land niet binnen. Spottende kinderen werden door beren verscheurd. Profeten die vervloeken tot het derde geslacht. Kan het laffer. Kan het giftiger. Joden vitten op elkaar om niets. De boze wereld maakt ze eendrachtig. Alleen technologische voorsprong kan het kleine landje weerhouden van genocide.

  In geen enkele kunsttempel. De hooghartige kliek van idolaten. De vroomheid van Bach is niet van deze tijd. Blijft desondanks nummer een. Beethoven was een echte mensch, maar stookt u op en veracht middelmatigen. Brahms ziet u en haat u, want het beest moet sterven. Hij haatte zelfs fietsers, dus ook uw kinderen. Je zult deze onsterfelijken maar tegenkomen in de “Himmel”.

  Daarbuiten begint de seculiere maatschappij. Met onvriendelijke en ongemanierde mensen. Met het verborgen leed van psychische klachten. Met haar egoisme. Met haar seculiere heiligdommen en de waan van de dag. Heksenjacht en plebejische haat tegen hardrijders, oprechte xenofoben, kinderporno en racisme. Steeds weer sterk uitvergroot in het nieuws dat de ziel moet raken en veranderen. Met haar aanbidding van auto’s, geld, succes en het najagen van mooi, maar beperkt houdbaar “vlees”.

  Vluchten in drugs, heavy metal en actiefilms. De Veronica- en BNN-leefwijze. Ook geen droomwereld en schadelijk bovendien.

  Er is geen liefde behalve dat uiterst zeldzame moment dat je iemand ontmoet die warempel ook van jou houdt. Die ‘s-nachts tegen je aan ligt en over je gezicht aait. Die je fouten vergeeft in plaats van zoekt te betrappen. Die je tranen uit je ogen dept. En zonder deze wardevolste partner is er hooguit wat troost van een lekkere maaltijd, die enkele vriendelijke en behulpzame passant, dat nooit oordelend huisdier.

  Ik heb er zelf niet voor gekozen om te worden geboren, laat staan voor een God waartegen je nooit kunt verdedigen, laat staan voor een pesterige wereld vol onveiligheid, misstanden, beschuldiging en eenzaamheid. Voor mij geen gouden Jeruzalem of maagdenparadijs. De prijs is te hoog en de waar is niet mijn smaak. Nergens ter wereld zijn er antwoorden op de echte levensvragen. Na mijn dood wil ik dat het helemaal is afgelopen. Tenzij er een compleet nieuwe godsdienst  openbaart die breekt met al de bestaande. Daarop is mijn hoop gevestigd. Droomland, droomland.

   

 19. LantR.fant

  zo rood als een kreeft. Inmiddels is het vooral een trieste verzameling babyboomers en ouder. Wordt straks nog nieuw leven ingeblazen met de restanten van de vrijgemaakte kerken, die schuiven ook aardig die kant op (zie CU) 

  De “god” die PKN zegt te dienen “huilt met ons mee, zit in ons, is uitsluitend Jezus is liefde” en ander inhoudsloos en troostelloos gekwaak. 

  Dat marinale clubje van zichzelfdieners is de ophef niet waard.

 20. Vinque

  Ik heb het idee dat veel leden van de PKN dit niet weten. Ze hebben altijd al een activistische linkse tak gehad maar die spreekt echt niet namens de leden. Hoe raar dat ook klinkt. Dit bericht zou bij de leden terecht moeten komen. Ik zal in ieder geval de PKN leiding hierover gaan mailen. Mooier zou een ledenlijst zijn zodat dit stuk daar terecht komt. De volkomen stilte over de christen vernietiging in het MO irriteert me mateloos. Dat geslijm bij de potentiële holocaust 2.0 veroorzakers maakt me verschrikkelijk kwaad.
  2 Tim. 4 3 -5

 21. Johanna

  PKN- Protestantse Kerk  Nederland. Bij  een  huwelijk van het protestantse koningshuis  stonden op het bordes de nazi’s  naast Bernhard   allemaal in houding  met een  nazigroet. Hebben de protestanten nog niks geleerd? Schandelijk om hieraan deel te nemen.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.