Racisme: de witte motor

Vroeger zag ik altijd uit naar Sinterklaas. Als de pepernoten in de winkel lagen, meestal zo rond augustus, ging mijn hart vol verwachting sneller kloppen en neuriede ik Sinterklaasliedjes op de fiets als ik naar mijn werk moest.

Das war einmal. Die tijden komen nooit meer terug. Sinds vorig jaar heb ik ontzettend de behoefte om te gaan overwinteren in Spanje, zodat ik het Zwarte Pietendebat niet hoef mee te maken. Ik vind het verschrikkelijk stompzinnig gezeik. Een kleine minderheid, zwarte activisten en blanke meelopers (onder andere Asha ten Broeke, Sunny Bergman, Francisco van Jole, Peter Breedveld en last but not least Zihni Özdil, die als Turkse Nederlander natuurlijk hartstikke blank is), roepen dat Zwarte Piet racisme is, dat Nederland institutioneel racistisch is, dat blanken onbewust racistisch zijn, dat kortom alle ellende in de wereld, uiteraard ook ISIS, de schuld van de blanken is. Het is een orgie van haat en ressentiment, in naam van de tolerantie uitgekreten. 

Nieuw dieptepunt is het verhaal van Marjan Boelsma, adviseur en activist, uiteraard gepubliceerd op het zelfbenoemde antiracismeblog Joop. Het is een bewerking van het verhaal dat zij op 23 oktober op ‘Het grote antiracismedebat’ hield, een debat dat werd georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam en een debat waar de conclusie natuurlijk allang van te voren bekend was, namelijk dat Nederland door en door racistisch is. Volgens Boelsma is ‘de witte’ het probleem. 

Zij stelt:

‘Racisme is de combinatie van raciale vooroordelen en systematische institutionele witte macht (onderwijs, arbeidsmarkt, zorg en welzijn, de Wet, de pers). Witte suprematie is gebouwd op een koloniale geschiedenis en wordt in stand gehouden door de huidige neoliberale, neokoloniale westerse politiek. Het is een apartheidssysteem op wereldschaal. 

Wit privilege is alleen onzichtbaar voor witte mensen. Ze willen of kunnen het niet zien.‘

Gelukkig kan Marjan Boelsma het wel zien. Aan haar is de goddelijke zwarte waarheid geopenbaard dat alle blanken, ik bedoel witten, allemaal vieze vuile racisten zijn die de zwarten expres in de Bijlmer laten wonen in die foeilelijke flatgebouwen, een politiek talent als John Leerdam als een baksteen hebben laten vallen, Quinsy Gario telkens maar lastig vallen met zijn uitspraak over de MH17, Zwarte Piet hebben verzonnen om de zwarten elk jaar keihard bewust te kwetsen en als neoliberalen (vuile leugenaars zijn dat, het hebben van gelijke kansen is gemeen, feministen en zwarte activisten worden hierdoor gediscrimineerd, vandaar dat we genderstudies en black studies hebben die het witte privilege via een poststructuralistische discoursanalyse moeten ontmaskeren, echte onbevoordeelde wetenschap is dat) op wereldschaal een neokolonialistische westerse apartheidspolitiek (jawel, daar is geen woord Frans bij) in stand houden. Trouwens ook de reclameslogan ‘Melk: de witte motor’ is institutioneel racistisch, want melk is niet per definitie wit en chocolademelk is veel lekkerder. 

Het witte complot heeft zionistische proporties aangenomen. Het allerergste is dat zelfs de witte kinderen onbewust racistisch zijn. Zij zijn niet onschuldig maar als witten in zonde ontvangen en geboren. De witten zijn per definitie racistisch. Het zit in hun genen. Witte kinderen geloven niet in alleen Zwarte Piet, maar als ze een pop van Nelson Mandela maken lijkt die ook op Zwarte Piet. Ergo: witte kinderen zijn geen haar beter dan de 42 kinderen te Bethel die de profeet Elisa hadden beledigd en daarom door twee beren uit het bos levend werden verscheurd.  Best jammer eigenlijk dat Artis zo ver weg is van het Museumplein. 

Ik ben erg benieuwd of Boelsma ook een oplossing, misschien wel de eindoplossing, heeft voor het wittenvraagstuk.  

Ten slotte staat er in het hele weg-met-ons-betoog van Boelsma maar één zinnige zin: 

‘Treed niet op als woordvoerder voor zwarte mensen en mensen van kleur, omdat witte mensen dat perspectief nooit echt kunnen verwoorden.’ 

Blijkbaar hangt er in Casa Boelsma geen spiegel. Of zou ze stiekem toch een blackface hebben? 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. toetssteen

  Mijn welgemeende complimenten. Een heerlijk los uit de pols artikel met toch genoeg diepgang. Prachtig verwoord.

 2. Gielah

  Hee… meneer Köhler.. dát is lang geleden!

 3. DvdB

  Voor de intocht van Sint Nicolaas is bij ons een gouden greep gedaan om alle consternatie te vermijden: De Drop Piet en nee niet de Engelse droppiet. 

 4. Henk

  Die pop van Nelson Mandela is gemaakt door zwarte kinderen, maar die zijn uiteraard weer geïndoctrineerd door hun witte (en dus racistische) leerkrachten.

 5. drnomad

  Nee Ewout. Dit is een erfzonde. Er wonen in dit land Calvi-sadisten die onverkort van mening zijn dat de mens moet lijden. En aangezien ze de Bijbel niet meer als autoriteit zien, en de de gaskamer wel, hamer je gewoon lekker op de zwartste bladzijde van de geschiedenis. Het Godwin fenomeen is niet uit de lucht komen vallen.

 6. Johanna

  Degenen die Zwarte Piet willen verbieden hebben de Nederlandse oorspronkelijke bevolking  ten overstaan van de hele wereld uitgemaakt voor “racisten”.

 7. Antivenin

  Als je iets lelijks zegt over de Duitsers, dan zegt iedereen dat de Tweede Wereldoorlog al lang geleden is en dat je de Duitsers van nu niet verantwoordelijk kunt houden voor de misdaden van toen. Dat geldt blijkbaar niet voor de schuld van de slavernij, dankzij een paar geldhongerige zwarten moet die eeuwig op onze schouders blijven rusten… 

   

  (Als je mij “witte” gaat noemen, neem ik de vrijheid om anders-gepigmenteerden “zwarten” te noemen. Eigen schuld, dikke bult. Zoals mijn zoon laatst zei: op deze manier ontstaat er juist racisme.) 

 8. Mengelberg

  De bewering Van Klei dat het racismedebat ‘zionistische proporties’ heeft aangenomen is pijnlijk onthullend.

 9. toetssteen

  Waarom rukt u die zin uit zijn verband?

 10. Pimsch

  De profeet Elisa vervloekte een groep opgeschoten jongelui. Kan het laffer? Het is een soort hekserij, niet een man waardig. Vervolgens komen twee berinnen uit het bos. Tja, die waren er natuurlijk volop in die woestijn met hier en daar een bosje. En ze verscheurden 42 jongeren. Geen 43, geen 41 maar precies 42. Hij moet ze hebben geteld. Wel een sterk staaltje van die twee berinnen. Want beren zijn geen massamoordenaars. Als ze zich vergrijpen aan mensen, dan pakken ze er maar een tegelijk. De grote groep jongens had dan alle tijd om te vluchten. Bovendien zijn de beren in het Midden-Oosten veel en veel kleiner dan de reuzen in Noord-Amerika. Dit verhaal lijkt sterk op Griekse mythologie, met net dat enige verschil van het precieze detail. Zo intimiderend dat Ewout het nooit meer zal vergeten.

   

 11. bo campman

  “Het is een orgie van haat en ressentiment, in naam van de tolerantie uitgekreten.”

   

  Joop.nl ten voeten uit. Vooral dat laatste, daar zit hem de valse taqqiya-kneep.

   

  Maar mijn oprechte bewondering Ewout Klei dat je je eerst hebt kunnen losmaken van de grefo reliwaan, om daarna in één beweging door af te rekenen met de ernstig in de war zijnde linksgekkies van Joop.nl.

  Heb je nog een beetje vrienden over?

   

   

   

   

 12. toetssteen

  Mallerd.

   

  Even serieus, ik zie geen ras. Ik zie alleen zeurpieten. En nu moet ik erin want mijn vrouw geeft me een laatste waarschuwing.

 13. Beukman

   

  Haagse Harrie houdt zich stil. Logisch. Het waren zijn voorouders die de gebroeders De Witt aan stukken hebben gescheurd. Ik zou maar beter in een grote boog om Haagse Harrie heenlopen, want de volgende keer pakt ie jou.

 14. toetssteen

  broer

 15. toetssteen

  Dacht u? Laat ik mijn grote brer mailen, want ze plagen me oid? Voer zelf het woord held!

 16. toetssteen

  Je ziet hem echt niet? Is het niet: een zwarte nogal dommige dame? Juist door het tweede wordt er een pleonasme gesuggereerd, maar feitelijk is het volgens u een tautologie.

  Ik weet, het is een nuanceverschil dat jij wel doorhebt, maar ‘Makker’ vermoedelijk niet. Bovendien, wat voegt het inhoudelijk toe aan het stuk van Klei?

   

  Elke sloof was dom eertijds, zonder uitzondering, dus wat is nou het probleem? Zullen we nu massaal gaan janken over de omstandigheiden waarin menig arbeider van mijn tot veen crepeerde? Ow nee, dat is niet interessant, want ze gingen feestelijk dood voor hun veertigste en werden ergens onder de grond gepropt met een naamloos niks op hun graf.

  Ik zou maar eens wakker worden uit die rode vlekken ziekte.

 17. Beukman

   

  “Een nogal dommige, zwarte dame.”

  Is dat geen pleonasme?”

  Eh…. leg eens uit? Als je durft tenminste, maar dat zal wel niet als je echt uit Den Haag komt.

 18. Makker

  Zo herkennen we de echte racist.

  Geen verbazing dat u en frau Gielah elkander al wat beter kennen.

 19. toetssteen

  Ter verduidelijking: wat u zegt, staat er helemaal niet.

 20. Rechter straft allochtonen helemaal niet zwaarder – De Dagelijkse Standaard

  […] overlieten: de hele strafrechtelijke juridische kaste van Nederland is tot op het bot verteerd door racisme. “Allochtone dader krijgt vaker en langer celstraf,” liet de Volkskrant vanaf de […]

 21. Makker

  Zwarte piet is natuurlijk knetterfout en natuurlijk lijkt het meer op een neger dan een roetvegen, maar kinderen zijn daar niet mee bezig.

  Ik niet en mijn kids ook niet.

  Echter, door de bril van een buitenstaander….?

  Het is toch wel zoiets als “Kuifje in Afrika” en als ik Amerikanen over ons feest vertel, dan klapperen ze met hun oren.

  wel eens opgevallen dat in Tom en Jerry bij de hulp in huis, alleen maar de benen te zien zijn?
  Dat was vroeger ook niet zo, maar het was een nogal dommige zwarte dame.

  Dus poten af van onze traditie, maar het is natuurlijk wel een overblijfsel uit
  Vroegere tijden.

 22. Thor

  @ Makker:

  “Echter, door de bril van een buitenstaander…?”

  Inderdaad. Ik begrijp uw opmerking volkomen. Daarom zou die buitenstaander ook eens door “onze” bril moeten kijken, alvorens blanke Nederlanders als racisten weg te zetten.

  “Integratie” noemen we dat…

 23. Haagse Harrie

  “Een nogal dommige, zwarte dame.”

   

  Is dat geen pleonasme?

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 24. Two Ravens Black Kettle

  I’m sorry
  For something that I didn’t do
  Lynched somebody
  But I don’t know who
  You blame me for slavery
  A hundred years before I was born

  Guilty of being white 

  I’m sorry
  For something that I didn’t do
  Lynched somebody
  But I don’t know who
  You blame me for slavery
  A hundred years before I was born

  Guilty of being white 

  I’m a convict (Guilty!)
  Of a racist crime (Guilty!)
  I’ve only served (Guilty!)
  Nineteen years of my time

  I’m sorry
  For something that I didn’t do
  Lynched somebody
  But I don’t know who
  You blame me for slavery
  A hundred years before I was born

  Guilty of being white

   

  http://www.youtube.com/watch?v=9MQOwFdnhXA


Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.