Tien jaar na Van Gogh; niet geleerd, niets veranderd

Precies tien jaar nadat regisseur Theo van Gogh op brute wijze om het leven werd gebracht is Nederland niets veranderd.

Vandaag precies een decennium geleden werd met een aantal schoten en messteken de excentrieke regisseur Theo van Gogh vermoord. Gewoon midden op straat, in Amsterdam. De man was op z’n fiets op weg naar z’n werk, en werd onderschept door Mohammed Bouyeri van de beruchte Hofstadgroep-terreurbende. De extremistisch-islamitische jongens waren al een tijdje bezig met Van Gogh scherp in de gaten te houden, en wisten hoe laat de filmmaker door de Linnaeusstraat zou fietsen. Theo van Gogh overleed ter plekke.

Voor Nederland was dit niet de eerste moord op een bekend persoon in een korte tijd; slechts twee jaar daarvoor werd Van Goghs goede vriend Pim Fortuyn in Hilversum met een aantal schoten om het leven gebracht. Maar Fortuyn werd ondanks zijn islamkritische mening vermoord door een dierenrechtenactivist. De moord op Van Gogh had een zuiver islamitisch motief.

De vrijheid van meningsuiting kreeg een knauw; Van Gogh had er een gewoonte van gemaakt om moslims aan te duiden als ‘geitenneukers’ en maakte samen met Ayaan Hirsi Ali de film Submission, over de mishandeling van vrouwen in de islam. Naakte lichamen waren te zien, met getatoeëerde Koranteksten. Een vervolg op de film stond in de steigers, maar is vanwege de dood van de regisseur nooit van de grond gekomen. Alhoewel van Theo van Gogh breed gezien werd als grof en beledigend, werden ook de uitlatingen van de Amsterdammer gedekt door de vrijheid van meningsuiting. Moest je voortaan zelfcensuur plegen als je het over de islam wilde hebben?

De tien jaar die volgden maakten duidelijk dat Nederland maar in mondjesmaat bereid was te leren van de dood van de filmmaker. Islamcritici als Ehsan Jami en Afshin Ellian kregen beveiliging, en aan het in leven houden van Geert Wilders werd zelfs een miljoenenverslindende operatie gewijd die nog immer aan de gang is.

Maar in bredere, maatschappelijke zin bleef alles bij het oude. De woorden van Van Gogh over de islam bleven slechts de mening van één man, en werden geen breed geleefde sentimenten. Dat Van Gogh tot dusverre voor niks is gestorven bleek ook wel toen deze zomer vanuit het niets de terreurorganisatie ISIS half Syrië en Irak veroverde, onderweg alles onthoofdend wat niet streng-soennitisch was. Horden aan mensen stonden klaar om het religieuze gehalte van ISIS te downplayen en bij hoog en laag vol te houden dat de terreurgroep ‘niets met de islam te maken had’. Tja.

Zoals gezegd is Van Gogh vandaag precies tien jaar dood. Tot dusverre is er niet veel veranderd. Laten we dus de gelegenheid aangrijpen om de man te herdenken, en in herinnering te roepen waar de filmmaker precies voor stond. Ondanks dat het 2014 is, is het nog niet te laat om de intellectuele erfenis van de grofgebekte Amsterdammer te omarmen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. HrDeKadt

  Ik was erg gesteld op Theo van Gogh. Nog steeds eigenlijk. Hij woonde in de jaren zestig vlak bij mijn huis in Wassenaar. Ik kende hem als jochie slechts van gezicht. Hij zat niet in mijn vriendenkringetje.

   

  Pas in 2001 begon ik de ‘Gezonde Roker’ te volgen op internet. Ik was meteen verslaafd aan Theo’s schrijfsels. Zijn stijl biologeerde mij. Een mengvorm van humoristische kanttekeningen en onderzoeksjournalistiek met soms snoeiharde uithalen naar allerhande mensen waarin Theo huichelarij e/o hypocrisie ontwaarde. En vaak nog heel goed geschreven ook. Theo de columnist

   

  Theo vond de islam een gevaarlijke godsdienst. Hij vond het religieus fascisme. Hij noemde de islamitische immigratie de 5e colonne der geitenneukers. En toen werd hij op islamitische wijze vermoord. Zoals de titel van zijn boek met verzamelde columns luidt: Allah weet het beter.

   

  Theo hield van het vrije woord. Dat was alles voor hem. Hij kon uitdelen EN incasseren. Dat hoorde er allemaal bij. Sinds 2004 zijn we nog geen steek opgeschoten met de integratie van islam. Het is zelfs erger geworden. Theo had gelijk. We hebben een zware prijs betaald door islam onversneden ons land binnen te halen. De 5e colonne is verworden tot een staatsgevaarlijke stroming die al onze vrijheden bedreigd.

   

  Theo, Rust zacht.

  http://www.youtube.com/watch?v=_9Rqcm4dSCI

   

   

   

 2. Makker

  Jazeker is er wat veranderd in 10 jaar tijd.

  dank zij de zg. aanhangers (leden hebben ze nog steeds niet) van de PVV is een groot deel van luie denkers overgeleverd aan een onvoorstelbare intolerantie naar alles wat redelijk is.

  Redelijkheid is de laatste 10 jaar een vies woord geworden, een teken van zwakte en het zg. Politiek correcte denken.

  Niemand die meer weer wat de echte politieke elite is en wie de echte regenten zijn, we hebben geleerd elkaar na te roepen en ons verstand uit te schakelen.

  10 jaar geleden werd er goed en hevig aan de juiste boom geschud, helaas dat de luie denkers nu aan elke boom schudden, ook de bomen die rotsvast in de Nederlandse bodem stonden.

  Ja, vaag gelul en hoon zijn mijn deel, ik ben hier niet anders gewend. Het is ook makkelijk als je niet anders gewend bent om alles stom te vinden.

  hier zijn we de redelijkheid reeds lang gepasseerd, niet alleen radicale moslims, maar ook moslims die niets met hun geloof doen zijn bv voorbaat verdacht.
  En natuurlijk is de discussie met Piet ook al verplaatst naar Negers die niet moeten zeuren, ofschoon ze al 300 jaar Nederlands ingezetene zijn.

  Ga zo door en je stoot iedereen af, moslims, niet blanke Nederlanders, linkse nederlanders, christelijke nederlandsers, joden, liberalen en iedereen met een greintje redelijkheid in zijn kop.

  Je hebt het niet door, de PVV heeft zich al lang buiten de maatschapij geplaatst en iedereen lacht jullie uit.

 3. Antivenin

  Natuurlijk is er wel iets veranderd. De Nederlandse bevolking is en wordt in steeds sterkere mate overgeleverd aan de islam door de nog steeds voortdurende import van moslims en de verregaande vertroeteling van de islam in ons land.

   

  Het tegengaan van de islamisering in ons land is geen regeringsbeleid voor alle politieke partijen, uitgezonderd de PVV.

   

  Inderdaad, nog niets geleerd.

 4. Jan Gajentaan

  Heel mooi @Edward

 5. Edward Krijnen

  TWEE  NOVEMBER  2014

   

   

  Tien jaar geleden,

  en tien jaar verder,

   

  Woede, lafheid en verdriet

   

  Woede tegen de regenten

  die van binnen lachten: 

  een tweede dissident 

  zwijgt ook, voorgoed;

  woede tegen ´t valse

  masker van respect.

   

  Woede tegen die 

  van binnen weten:

  dit land zal onze leer

  ooit toebehoren; 

  dit onder ´t valse 

  masker van respect.

   

  Verdriet om het gemis

  van Pim en Theo: zij

  die spraken daar 

  waar de massa

  zwijgt en zwicht:

  en langzaam dooft het licht.

   

  Haat om de lafheid

  van zovelen, mijzelf voorop;

  een enkeling vecht door,

  maar tegen hoge prijs.

  Wij zijn al lang 

  voorbij de dialoog. 

   

  Verdriet omdat ons land

  uit onze handen is geglipt;

  het masker valt nu af,

  ik huil de ware tranen. 

  Vandaag, Theo, rust  zacht,

  en morgen staat de  file weer.  

   

   

  Edward Krijnen,

  2 november 2014

   

   

   

 6. Jan Gajentaan

  Goed stuk maar een klein puntje, ik zou Theo niet een grofgebekte Amsterdammer noemen. Hij kon wel eens heel hard uithalen in de columns maar ik zie hem toch meer als een rebel. Ik ken hem niet persoonlijk maar kwam hem wel eens tegen in Amsterdam op de fiets. Een vrijheidsmens in hart en nieren en dat kan of mag kennelijk niet meer in Nederland.

   

  Vanavond op RTL4 een documentaire over zijn zoon Lieuwe. Ik heb zelf een pleegdochter die de moeder van Lieuwe (ex van Theo) goed kent. Zo zijn er weer allerlei links. Tja.

   

  Gisteravond las ik nog een column van Theo over de moord op Fortuyn. Theo stelde de politiek-correcte elite van D66 en PvdA e.d. daarvoor verantwoordelijk, vanwege het klimaat dat zij hadden geschapen met constante Holocaust vergelijkingen. Theo ging daar zelfs zo ver in, dat hij vond dat Volkert van der Graaf vrijgesproken moest worden: de echte daders waren in zijn ogen de politici die Fortuyn belasterden.

  Dat gaat dan misschien weer heel erg ver, maar ja, zo was Theo. Een compromisloze Amsterdamse rebel. Zo zou ik hem noemen… en doet hem misschien meer eer aan. 

 7. Victor Onrust

  zet ik

   

  Theo van Gogh bekeert ridder Pechtold

  weer bovenaan mijn blog (als link in te grote letters staat: ik kon dat niet veranderen).

  Opdat wij niet vergeten

 8. Wachteres

  Verbijsterend, de kletskoek die ik daar lees. Om te beginnen: Over redelijkheid [D’66, makker?] gesproken:

   

  Jarenlang heb ik PVDA gestemd. Tot ik er in GB [waar ik een zwak voor heb] achter kwam welke smerige spelletjes daar door Labour werden gespeeld. Stiekem  immense aantallen allochtonen, meest moslims, binnenhalen, om rechts een hak te zetten [de neus van rechts werd in een multiculti-samenleving gewreven] en zelf een schare labourstemmers erbij kweken, door beloftes van ruimschootse uitkeringen en alle faciliteiten die daar nog bijkomen. Het land was te klein toen dat aan het licht kwam. Buiten Labour werd er blijkbaar wel nagedacht.

   

  Mijn man en ik zijn toen op onderzoek uitgegaan: en we deden, jazeker ook door na te denken, verbijsterende ontdekkingen:

   

  We ontdekten bijvoorbeeld dat er in 1975 [Het Verdrag van Straatsburg] een afspraak gemaakt is met het Midden-Oosten dat de islam vrij mag binnenstromen en dat die ideologie geen strobreed in de weg mag worden gelegd.

  We moeten deze zelfs stimuleren. Op internet is, sinds daarover, ook door ons, werd geschreven, weinig of niets meer van deze afspraken te vinden; redelijkerwijs weggemoffeld blijkbaar. Het volk is in geen enkel opzicht hierover van te voren geïnformeerd, laat staan om toestemming gevraagd.

   

  We merkten dat de vrijheid van meningsuiting, sinds de komst van de islam, steeds meer in het geding kwam, het meest in die landen die als links gelden, bijvoorbeeld Zweden.

   

  Mede daardoor kon de islam eisen stellen en werd en wordt onze cultuur stapje voor stapje teruggedrongen naar de islamitische  voor-middeleeuwen. Het wordt bijvoorbeeld geaccepteerd dat vrouwen minderwaardig zijn aan mannen, ze moeten apart kunnen zwemmen, apart in theaters kunnen zitten, weg van die vieze mannen en mogen zelfs volledig bedekt, dus letterlijk uit het zicht, rondlopen. Over redelijkheid gesproken.

   

  Ondertussen is het acceptabel geworden dat Wilders dag een nacht wordt bewaakt  [had hij maar niet zo onredelijk moeten zijn richting de moslims?}.Ondertussen zijn we al zover gekomen, dankzij onze redelijke EU en de regeringen die daar achter staan, dat enige vorm van kritiek op de islam bij wet verboden wordt. In Zweden is dat al het geval en in GB heeft de redelijke regering plannen daartoe. De EU heeft al jaren soortgelijke plannetjes. Ook wil de EU anti-islampartijen in feite verbieden,die zullen geen subsidie meer ontvangen.

   

  Tegelijkertijd zijn en worden de mensen via het onderwijs en anderszins volledig geïndoctrineerd door het linkse denken. De MSM heeft geen eigen mening meer, is niet kritisch en brengt alleen de linkse boodschap, uitzonderingen zijn alleen op internet te vinden. De EU wil vanaf de basischool het positieve denken over de EU stimuleren. Hoezo overal zelfstandig denken, behalve bij de PVV-ers?

   

  De situatie in Europa nu, dankzij ‘het redelijke denken’:

   

  Onze vrijheid wordt aangetast en zal uiteindelijk verdwijnen.

   

  Zelfstandig, kritisch denken mag binnen zeer korte tijd alleen nog als je dit niet naar buiten brengt. [1984!}

   

  Nu al wordt kritisch zijn ten opzichte van de islam in feite moeilijk zij het niet onmogelijk gemaakt.. In de meeste bedrijven en in het onderwijs zul je niet moeten zeggen dat je het eigenlijk wel met de PVV eens bent dat de islam een gevaar is voor onze samenleving, dat kan je je baan kosten.

   

  Sinds de komst van de EU en de islam is de saamhorigheid verdwenen: ‘eenheid in verscheidenheid’ is er niet meer en het volk word opgesplitst in voor- en tegenstanders van de EU en de islam, vooral omdat het volk van tevoren hier niet over heeft mogen en kunnen beslissen.

   

  De Joden zijn grotendeels uit Europa verdreven, omdat ze voor hun leven vreesden zijn zij of naar Amerika of naar Israël vertrokken. Gelukkig komen de Nederlanders niet alleen op voor Marokkanen, die vaak voor problemen zorgen, maar zijn er ook grote protesten geweest om deze Joden een steun in de rug te geven en hen duidelijk te maken dat wij dit moslimgeweld tegen hen niet accepteren. [MAAR NIET HEUS!]

   

  In veel Europese steden is er regelmatig moslimgeweld. In Frankrijk zijn er al tegen de duizend stedelijke gebieden die door de sharia geregeerd worden. De politie en anderen, artsen bijvoorbeeld, durven er niet meer te komen  Ook in de andere Europese  landen zijn er veel van dergelijke ‘no-go areas’.

   

  In Zweden, Noorwegen en in GB werden en worden duizenden meisjes en vrouwen op een gruwelijke manier seksueel misbruikt, 100% door moslimmannen.

   

  In Zweden zijn één op de vier vrouwen het slachtoffer, daar mag niets van worden gezegd en in GB waren het duizenden in 15 jaar, naar uit onderzoek bleek.

   

  Die gruwel heeft zolang door kunnen gaan omdat er bewust niet naar de meisjes werd geluisterd en er niets werd gedaan noch door de politie noch door de sociale werkers. Waarom niet? Omdat ze bang waren voor racist of fascist te worden uitgescholden. Sommigen werden zelfs bedreigd dat ze hun baan zouden kwijtraken als ze de gewelddadigheden aan het licht brachten.

   

  Moet ik doorgaan met vertellen over de zegeningen van de islam, @ makker.? Of blijft u volharden in uw rigide opvattingen?

   

  IK kan u meedelen dat bij de PVV-ers heel wat meer besef is van het gevaar waarin de Westerse wereld verkeert, dan bij anderen. Ik weet uit mijn familie- en kennissenkring dat de meesten nauwelijks op de hoogte zijn van wat er zich in Europa afspeelt en klakkeloos aannemen wat de linkse MSM hen voorspiegelt.

   

  Over zelfstandig denken gesproken ….

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 9. Wiebe Filippus

  Als je geen argumenten hebt kan je beter je mond houden. Wat voor jou ‘voor zich spreekt’ is voor anderen niet zo.

 10. Henry Joseph

  Er is heel veel veranderd: bijna niemand durft nog te zeggen wat hij denkt. We zijn met z’n allen gijzelaars geworden!

 11. mart

  Als ik me niet vergis is Makker een nog jonge vader, hij had het onlangs over zijn schoolkinderen.Heeft vermoedelijk nog nooit ècht hoeven werken voor zijn rijkbelegde boterham in de welvaart staat.en oogkleppen waar een muilezel jaloers op is.Jammer, jammer , jammer.

 12. Leo KarelJan

  Discussie met politiek correcte en geïndoctrineerde lui heeft geen zin. De feiten in de samenleving spreken voor zich.

 13. Wiebe Filippus

  Je komt met het standaard gereutel dat de hele ruftende onderbuik van Nederland nu al een tiental jaren voortbrengt, en verwijt mij onderdeel van een kudde te zijn? Enkel omdat ik zeg dat aan Fortuijn en van Gogh geen uitzonderlijke vaderlanders verloren zijn gegaan? Het maakt hun dood niet minder tragisch, en de motieven van hun moordenaars niet minder verwerpelijk, maar toch: ik mis ze niet.

   

  Denk zelf eens na in plaats van het gedateerde xenofobe geneuzel uit jouw kudde na te bazelen. Net als de militante islam is dat namelijk ook een haatideologie.

 14. Leo KarelJan

  De toestand in NL is dramatisch en het zal rampzalig aflopen. De islamisering, de EUSSR en de enorme toestroom van achterlijkheid en armoede zullen de nekslag geven aan dit verloren land.

  Lieden als Makker en Wiebe F zijn het voorbeeld van de kudde die te laf, te dom, te ruggengraatloos en te onwetend is om dit in te zien. Zij maken het landverraad van de regentenkliek en hun smerige media mogelijk.

  De prijs zal enorm hoog zijn: verlies aan vrijheden en welvaart zullen de komende jaren het beeld bepalen.

  Dat lieden niet in zien dat de islam een verwerpelijke HAAT IDEOLOGIE is toont de idiotie van deze kudde.

   

 15. bettina

  Er is heel wat veranderd in Nederland alleen niet de goede kant op. Het is nu nog erger geworden.

 16. Wiebe Filippus

  Ach, hoepel toch op.

   

  Pim Fortuijn was een ijdele mafketel die overal waar hij kwam met ruzie weer moest vetrekken. Als de man premier was geworden was het binnen een paar maanden weer afgelopen geweest, en het is eigenlijk jammer dat het nooit zover is gekomen. Nu loopt een groot deel van het electoraat met onbevredig ressentiment rond.

   

  En Theo van Gogh? Een niet-grappige schreeuwlelijk, een provocateur, en een matig cineast. Achteraf op het schild van de vrije meningsuiting gehesen.

   

  Dat ze zijn vermoord is uiteraard een grote schande, maar het land mist beslist geen Helden.

 17. Richard de II2

  Het eerste dat ik op vrijdagochtend altijd deed was z’n column in de metro lezen en me (stiekem) naar zitten lachen. Zoals ik als kind me ook altijd rot lachte als die halve gare Janmaat en zijn vrouw Wil op televisie waren in de Centrum Partij uitzending voor politieke partijen.

 18. Kouachi-broers hebben Nederlands netwerk – De Dagelijkse Standaard

  […] dan dat wordt er niet gegeven, maar het is voldoende reden om gealarmeerd te zijn. We hebben in 2004 al gezien dat terroristische aanslagen jegens degenen die zich hard uitlaten over de islam en Mohammed óók […]

 19. bo campman

  Wat betreft de redelijkheid van Links en de Islam in Nederland: 2 koelbloedige moorden.

 20. KeesvanD

  staakt uw wild geraas.

 21. Two Ravens Black Kettle

  Wat ik geleerd heb is dat Nederland -op Hans Teeuwen na- geen cabaretiers en komieken heeft. Wel een hele gilde hypocriete Vara-wezels.

  Mijn minachting voor dit gilde gaat diep.

 22. Gielah

  Bij Bouyeri zag je dezelfde hooghartige wreedheid als we nu zien bij de #ISIS-rabauwen: ZIJ … in hun door de koran gevoede wanen….menen dat zij zomaar mogen beschikken over het leven van anderen… en ze nemen dat leven oo, zonder zelfs maar met hun ogen te knipperen.

   

  Een mens is niéts voor hen!

  Deernis kennen ze niet.

  Het leven eren en waarderen ze niet…. alleen de dood en bloed en pijn boeien hen.

  Respect – wat ze altijd maar weer op hoge toon voor zichzelf eisen… kennen ze niet.

   

  Moderne (=oppervlakkige) mensen herkennen vaak in deze karakter-verwording niets meer van de aard en de handelwijze van de vader der leugen en de mensenmoorder van den beginne… de duivel, ja… die bedoel ik.

  Wie zijn bestaan ontkent… die maakt hem zéér tevreden! 

  Zeker: de afgod allah is een van de vele maskers van de duivel… evenals communisme en nazisme dat ook waren….en wie nu ziet op wat moslims overal ter wereld elke dag opnieuw uitvreten

  ( en het meest-gruwelijke van wat ze momenteel in Syrië en Irak aan het doen zijn wéten we nog niet eens..!),

  die weet hoe dit alles een opmaat is van het rijk van de antichrist, dat eraan komt …en waarin de duivel alle macht ( gedurende een jaar of zeven, want daarna is het voor altijd HALT) aan zich zal gaan trekken.

  Dat overheden in allerlei landen de wereld-islam tolereren en vaak zelfs faciliteren, dat zegt in feite genoeg over hún geestelijk niveau.

  Treurig… dat zulke lage wezens invloed mogen en kunnen hebben!

  Maar krijgen integere en edele mensen ooit aanhang genoeg om op zulke hoge posten te komen?

  Niet, hè?

   

  Ik was … laat ik eerlijk zijn….niet kapót van Theo van Gogh, indertijd.

  Zijn zogenaamde grapjes over de Holocaust vond ik bijvoorbeeld weerzinwekkend.

  Wel lees ik graag en vaak in zijn boek: ‘Allah weet het beter’ … waarin hij o.a. Fatima Elatik fileert.

   

  Maar dat een Néderlander -in zijn eigen stad- zomaar geliquideerd kan worden door een de weg kwijt zijnde allah-volgeling… dat gaat natuurlijk tienduizenden bruggen te ver!

  Maar men heeft sindsdien nog geen moskéé gesloten… hoewel toch écht in die moskeeën dit boosaardige gedachtegoed (lees:  de koran-inhoud) verspreid en ingeprent wordt.

  Integendeel:  de vroegere majesteit is een dag of wat na de moord op Theo thee gaan drinken met landgenoten en ideologie-genoten van de moordenaar Bouyeri. … en de familie van Theo van Gogh… die is nadrukkelijk NIET bezocht.

   

  Wat kan een normaal mens hier nog van begrijpen?

  Die kan daarbij alleen maar verbijsterd het hoofd schudden.

   

  En je moet constateren dat vele ( alle?) elite-figuren duidelijk niet het niveau hebben.. of willen hebben… om het kwaad te herkennen en te bestrijden en te voorkomen, maar dat ze er in feite zelfs mee óptrekken.

  Wat ZIJN er geen mooie woorden gesproken in allerlei islamitische landen… over de verfijnde cultuur daar…en meer van die blabla-  wat IS er niet respectvol… bedekt met lappen en zonder schoenen… in moskeeën daar rondgelopen… terwijl er nota bene in de gevangenissen daar ter plekke mensen gruwelijk gemarteld worden, christenen vervolgd en vrouwen onteerd… zelfs slaven gehouden.

  Maakte allemaal geen dónder uit… want het was een RIJK land… met ólie….nietwaar?….en we konden er leuk handel mee doen… en geld ( Mammon)  was toch sowieso het enige dat telde?

   

  Theo van Gogh is door het kwáád gedood… het kwaad in vele vormen en onder vele ( soms heel fatsoenlijk-aandoende) vermommingen.

   

  Dat wilde ik alleen maar even gemeld hebben.

  Houdt uw ogen goed open en kijk door de keurige vormen en indrukwekkende woordenbrijen heen.

  Het kwaad spreekt echt niet alleen maar in gekoeterwaald-Nederlands… maar ook wel in indrukwekkende volzinnen en met een Gooische ‘r’..!

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.