Topmodel Janice Dickinson: 'Bill Cosby verkrachtte me'

Geen categorienov 19 2014, 9:00
Slachtoffer nummer zoveel meldt zich. Hoe heeft Cosby dit zo lang geheim kunnen houden?
Waar de Amerikaanse kunstenares Barbara Bowman er vorige week voor zorgde dat Bill Cosby de nodige negatieve publiciteit kreeg omdat hij haar zou hebben verkracht, doet voormalig topmodel Janice Dickinson dat deze week nog eens dunnetjes over.
Ook zij zegt namelijk het slachtoffer te zijn geweest van Cosbys gebrek aan zelfbeheersing:

Bill zou Janice in 1982 hebben uitgenodigd voor een etentje, om haar een rol in zijn komedieshow The Cosby Show aan te bieden. Tijdens het eten gaf hij haar een glas rode wijn en een pil, waar ze om had gevraagd in verband met menstruatiepijn.

De volgende ochtend werd ze wakker "zonder mijn pyjama aan," aldus Janice, "en met sperma tussen mijn benen. Het laatste wat ik me kon herinneren was Bill die zijn badjas liet zakken en bovenop me klom."
En Janice is niet de enige die deze week van zich laat horen. Afgelopen zondag deed Joan Tarshis dat namelijk ook. In een artikel dat gepubliceerd werd door Hollywood Elsewhere beweert ze nameljik dat Cosby haar in 1969 al drogeerde en vervolgens verkrachtte. Ook hier gaat het dus om a) drugs en b) seksueel misbruik; die combinatie komt in elkaar verhaal terug.
Het meest zorgwekkende aan deze verhalen van Cosbys slachtoffers is dat de man dit decennialang heeft kunnen doen omdat een kleine kern van ingewijden hem met gevaar voor eigen leven beschermde. Hollywood-sterren zijn in sommige opzichten blijkbaar net zo machtig en ongenaakbaar als toppolitici. Ze kunnen doen en laten wat ze willen, de wet is iets voor andere, normale mensen. Het doet denken aan het schandaal rond de Britse komiek Jimmy Savile die er ook op los kon verkrachten zonder dat iemand ingreep.
Er zijn tegenwoordig twee klassen in het westen die met alles kunnen wegkomen: politici (die de macht hebben om verhalen te begraven) en sterren (die het geld hebben om dat te doen). Deze twee groepen staan feitelijk boven de wet en hoeven zich van niemand iets aan te trekken.
Tenminste, dat denken ze zélf. Hopelijk leert het Amerikaanse rechtssysteem Cosby een lesje door hem wél verantwoordelijk te houden voor zijn misdaden tegen vrouwen. Als dat niet zo is dan is gerechtigheid in Amerika vervangen door klassejustitie: normale burgers moeten zich aan de wet houden, bekende personen staan erboven. Een nog effectievere methode om het vertrouwen in het systeem te ondermijnen is er niet.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten