VVD-Kamerlid Verheijen betrokken bij corruptieschandaal

Geen categorienov 05 2014, 13:00
VVD-Kamerlid Mark Verheijen is gefinancieerd door de omstreden projectontwikkelaar Van Pol.
Elsevier bericht dat VVD-Kamerlid Verheijen ernstig in de problemen zit omdat hij in zijn tijd als wethouder te Venlo "aanzienlijke bedragen van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol" ontving. Het rechtse magazine beschikt over documentatie waaruit blijkt dat Van Pol drie betalingen heeft gedaan aan de campagnes van Verheijen. In totaal gaat het om een een bedrag van 6.750 euro. Hoewel giften van bedrijven (het is overgeboekt van de rekening van Van Pol BV) boven de 4500 euro openbaar moeten worden gemaakt is dat toen niet gebeurd.
Elsevier heeft daarnaast ook een brief in handen die Verheijen naar Van Pol stuurde. In die "Beste Piet"-brief vraagt hij de projectontwikkelaar om "te investeren in een beter Venlo" door geld over te maken naar de campagnekas. Daarbij laat hij weten dat Venlo door hem weer "naar beton ruikt."
Politici mogen natuurlijk zonder probleem contact hebben met zakenmensen en hen vragen om hun verkiezingsbeurs te spekken, maar in dit geval is dat om verschillende redenen nogal problematisch. Ten eerste is er namelijk de corruptiezaak inzake Jos van Rey, die nauwe banden onderhield met dezelfde Van Pol en die door hem omgekocht zou zijn (in ruil voor voetbalkaartjes en overnachtingen in Van Pols luxe villa te Saint Tropez). Je zou denken: bepaald geen smakelijke relatie om te cultiveren.
Daarnaast - en eigenlijk belangrijker - is dat Verheijen volgens ingewijden dit geld ontving terwijl hij vanuit de gemeente toen ook zaken deed met Van Pol.

Sinds 2008 bespreekt hij met Van Pol de bouw van een bioscoop in hartje Venlo. Verheijen maakt van het project een speerpunt in zijn campagne van 2009: 'Daags na de verkiezingen gaat de spa de grond in.' Verheijen zegt nu dat hij na de verkiezingen geen bemoeienis had met het project. PvdA-fractieleider Hay Janssen, die destijds het collegeakkoord met Verheijen ondertekende, spreekt dat in Elsevier tegen. Janssen legt ook een verband met de watertoren in Tegelen die inclusief omliggend terrein voor 1 euro aan Van Pol werd verkocht.

Volgens de Limburgse tv-zender L1 verkocht Venlo het perceel voor 135.000 euro minder dan het waard was. De Rekenkamer zegt dat 60.000 euro onder de marktwaarde werd overgedragen aan Van Pol. 
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat hier sprake is van grootschalige corruptie.
De VVD spreekt dat tegen. Volgens de 'liberalen' (haha, ahem) hoefden de giften niet openbaar te worden gemaakt omdat de bedragen afkomstig waren van "twee verschillende rechtspersonen." Dat is een heerlijk juridisch trucje om te voorkomen dat politiek-zakelijke ons-kent-ons vriendschappen aan de kaak worden gesteld, en alleen daarom al buitengewoon verdacht als excuus. Ook zegt de partij dat die dikke 6.000 euro niet in Verheijens persoonlijke campagnekas verdween, maar in die van partij zelf. Alweer kunnen we stellen dat dit niets meer of minder dan een boekhoudkundige truc is - en nog een detail ook. Het gaat erom dat Van Pol de VVD hielp en daar schijnbaar het één en ander voor terugkreeg. Heel gek, maar de meeste belastingbetalers zijn niet blij met dergelijke praktijken.
Het zou de VVD sieren als men hier nu eindelijk zélf goed onderzoek naar doet en deze boel tot op de bodem uitzoekt. Als partij gooi je je goede naam toch niet te grabbel - zeker niet voor 6.750 euro?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten