VVD-Kamerlid Verheijen betrokken bij corruptieschandaal

VVD-Kamerlid Mark Verheijen is gefinancieerd door de omstreden projectontwikkelaar Van Pol.

Elsevier bericht dat VVD-Kamerlid Verheijen ernstig in de problemen zit omdat hij in zijn tijd als wethouder te Venlo “aanzienlijke bedragen van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol” ontving. Het rechtse magazine beschikt over documentatie waaruit blijkt dat Van Pol drie betalingen heeft gedaan aan de campagnes van Verheijen. In totaal gaat het om een een bedrag van 6.750 euro. Hoewel giften van bedrijven (het is overgeboekt van de rekening van Van Pol BV) boven de 4500 euro openbaar moeten worden gemaakt is dat toen niet gebeurd.

Elsevier heeft daarnaast ook een brief in handen die Verheijen naar Van Pol stuurde. In die “Beste Piet”-brief vraagt hij de projectontwikkelaar om “te investeren in een beter Venlo” door geld over te maken naar de campagnekas. Daarbij laat hij weten dat Venlo door hem weer “naar beton ruikt.”

Politici mogen natuurlijk zonder probleem contact hebben met zakenmensen en hen vragen om hun verkiezingsbeurs te spekken, maar in dit geval is dat om verschillende redenen nogal problematisch. Ten eerste is er namelijk de corruptiezaak inzake Jos van Rey, die nauwe banden onderhield met dezelfde Van Pol en die door hem omgekocht zou zijn (in ruil voor voetbalkaartjes en overnachtingen in Van Pols luxe villa te Saint Tropez). Je zou denken: bepaald geen smakelijke relatie om te cultiveren.

Daarnaast – en eigenlijk belangrijker – is dat Verheijen volgens ingewijden dit geld ontving terwijl hij vanuit de gemeente toen ook zaken deed met Van Pol. 

Sinds 2008 bespreekt hij met Van Pol de bouw van een bioscoop in hartje Venlo. Verheijen maakt van het project een speerpunt in zijn campagne van 2009: ‘Daags na de verkiezingen gaat de spa de grond in.’ Verheijen zegt nu dat hij na de verkiezingen geen bemoeienis had met het project. PvdA-fractieleider Hay Janssen, die destijds het collegeakkoord met Verheijen ondertekende, spreekt dat in Elsevier tegen. Janssen legt ook een verband met de watertoren in Tegelen die inclusief omliggend terrein voor 1 euro aan Van Pol werd verkocht.

Volgens de Limburgse tv-zender L1 verkocht Venlo het perceel voor 135.000 euro minder dan het waard was. De Rekenkamer zegt dat 60.000 euro onder de marktwaarde werd overgedragen aan Van Pol. 

Als je niet beter wist zou je bijna denken dat hier sprake is van grootschalige corruptie.

De VVD spreekt dat tegen. Volgens de ‘liberalen’ (haha, ahem) hoefden de giften niet openbaar te worden gemaakt omdat de bedragen afkomstig waren van “twee verschillende rechtspersonen.” Dat is een heerlijk juridisch trucje om te voorkomen dat politiek-zakelijke ons-kent-ons vriendschappen aan de kaak worden gesteld, en alleen daarom al buitengewoon verdacht als excuus. Ook zegt de partij dat die dikke 6.000 euro niet in Verheijens persoonlijke campagnekas verdween, maar in die van partij zelf. Alweer kunnen we stellen dat dit niets meer of minder dan een boekhoudkundige truc is – en nog een detail ook. Het gaat erom dat Van Pol de VVD hielp en daar schijnbaar het één en ander voor terugkreeg. Heel gek, maar de meeste belastingbetalers zijn niet blij met dergelijke praktijken.

Het zou de VVD sieren als men hier nu eindelijk zélf goed onderzoek naar doet en deze boel tot op de bodem uitzoekt. Als partij gooi je je goede naam toch niet te grabbel – zeker niet voor 6.750 euro?

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Jessica

  ziekelijk politiek correct als de pvda, het CDA en D66.

 2. Haarscherp

  De VVD is op en top een fatsoenlijke liberale regentenpartij in Limburg en dikke maatjes met projectontwikkelaars uit de boven- en onderweld. De PVV is op en top een onfatsoenlijke Sociale Doorbrakpartij in Limburg zonder banden met de boven-en onderwereld. De coalitie in de Staten van Limburg PvdA, CDA en VVD willen willens en wetens deze sinstere banden bijven onderhouden en handhaven en de flanken SP-PVV buitenspel  blijven zetten na 15 maart 2015.

 3. Makker

  Nou en?

  De VVD laat zich open en bloot sponsoren door allerlei bedrijven.
  (En natuurlijk in ruil voor een wederdienst)

  en nog krijgen ze zo’n 30 zetels. Waanzin

 4. VVD’er Verheijen declareert onterecht, vindt kwestie ‘redelijk opgeblazen’ – De Dagelijkse Standaard

  […] in deze zaak. Verheijen, die sinds 2012 in de Kamer zit namens de VVD, heeft nog maar net een corruptieschandaal achter de rug. En nu dit weer. Vervelend, hoor. De liberaal probeert de boel flink te downplayen […]

 5. witwas

  Ze weten dat het volk hen niet meer op komt zoeken om ze uit hun huis te slepen en op het plein te vierendelen. Dus zolang ze elkaar de hand boven het hoofd houden en de baantjes toeschuiven hebben ze helemaal niets te vrezen. Of het nou dit is, of een dienstreisje van € 33.000 voor een provincie-ambtenaar het boeit allemaal niets.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.