Architect Duitse ‘Energiewende’ bekent blunder

Gang naar Canossa.

Wanneer een van de architecten van de Energiewende er rond voor uitkomt dat er geblunderd is bij de opzet daarvan, dan is dat een signaal dat dat project in grote problemen verkeert. Onder de titel, ‘Schmutziger Irrtum’, publiceerde Frank Drieschner in ‘Die Zeit’:

Es kommt nicht häufig vor, dass sich ein Vordenker der Energiewende so äußert wie Patrick Graichen.

Graichen ist nicht irgendwer. Er leitet den Thinktank Agora Energie­wende, die einflussreichste  Denkschule der Energiepolitik in Deutsch­land. Graichens Vorgänger Rainer Baake steuert inzwischen unter Sigmar Gabriel als grüner Staatssekretär im Bundeswirtschaftsministerium den Umbau der Stromwirtschaft. Graichen selbst war früher im Bundesumweltministerium für die Energie zustän­dig. Seine Kritik an der Energiewende ist also auch eine Selbstkritik.

Graichen sagt, kurz gefasst: Wir haben uns geirrt bei der Energiewende. Nicht in ein paar Details, sondern in einem zentralen Punkt. Die vielen neuen Windräder und Solaranlagen, die Deutschland baut, leisten nicht, was wir uns von ihnen versprochen haben. Wir hatten gehofft, dass sie die schmutzigen Kohlekraftwerke ersetzen würden, die schlimmste Quelle von Treibhausgasen. Aber das tun sie nicht. Und dieser Irrtum erklärt, warum Wirtschaftsminister Gabriel die Industrie gerade heftig drängt, Kohlekraftwerke abzuschalten. Warum sich das Land pünktlich zum Klimagipfel in Lima eine neue Um­weltpolitik verordnet. Und warum wir unsere Klimaziele trotz alledem weit verfehlen werden.

Um den Irrtum zu verstehen, muss man sich noch einmal den Grundgedanken der Energiewende vor Augen führen. Der ging ungefähr so: Deutschland steigt aus der Nuklearenergie aus und setzt stattdessen auf er­neuerbare Energien, auf Sonne und Wind vor allem. Wenn es mal nicht genug Ökostrom gibt, dann springen Emissionsarme Gaskraftwerke ein, bis irgendwann auch diese überflüssig werden.

Der böse Atomstrom verschwindet zuerst, als Nächstes der schmutzige Kohlestrom, die Luft wird sauberer, und Deutschland wird zum Vorbild und Vorreiter beim Klimaschutz. So haben sich das alle gedacht. Nur leider wird daraus nichts. Das ist der Irrtum, den Patrick Graichen beklagt.

Es ist ein Irrtum mit hässlichen Folgen. Die Ener­giewende, so wie sie jetzt angelegt ist, macht die Luft nicht sauberer, sondern dreckiger. Sie sorgt dafür dass dass Deutschland die selbst gesetzten Klimaziele reißt. Denn die Energiewende fördert, unbeabsichtigt, die dreckigen Kohlekraftwerke und zerstört die relativ sauberen Gaskraftwerke. »Im Nachhinein ist das alles logisch«, sagt Graichen. »Trotzdem hat hier vor drei, vier Jahren keiner diese Logik so durchschaut.« …

Patrick Graichen sagt: »Es gab eine kollektive Fehl­einschätzung der Gutachterbranche, wonach die zusätzlichen Erneuerbaren Energien alte Kohlekraftwerke verdrängen würden – und nicht neue Gaskraftwerke.« [Noot HL: Die minder CO2 uitstoten.]

Lees verder hier. Zie ook hier en hier.

Als gevolg van deze blunder zit Duitsland nu met de gebakken peren: torenhoge elektriciteitsprijzen voor bedrijfsleven en particulieren, die de Duitse internationale concurrentiepositie ondermijnen en leiden tot energiearmoede bij de bevolking; een totaal ontwrichte elektriciteitsmarkt met verstoringen met toenemende perioden van negatieve prijzen; dramatische (kapitaals-)verliezen bij elektriciteitsmaatschappijen; verlies aan leveringszekerheid; vernietiging van natuurschoon; en de CO2-uitstoot is er niet minder op geworden maar meer! Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. David

  Altijd interessant, zo’n bekentenis, maarrrrrr
  wat een woorden en dan eigenlijk nog met een boog om de kern heen. Dus voor de zoveelste keer:

  energietransitie = voorraadtransitie.
  Kolen, olie, gas, uranium en thorium zijn voorraden.
  Wind en zon zijn dat niet.

  Logisch was dus geweest aan windparken en zonnepanelen de eis te stellen productie te kunnen opslaan. En alleen via die buffers aan het net te leveren.
  Onwetendheid heeft zijn prijs.

 2. Jasterke

  .
  En zo…staat men weer even stil, bij kennis lang vergaard
  maar…bloody shame… is het dit stilstaan waard ?
  want er is immers weinig nieuws onder de horizonnen
  Als wij het…in ons onbenul…maar eens bevatten konnen !

 3. Pieter V

  Ik ben maar een simpele HTS-er oude stijl.
  Met grenzeloze verbazing heb ik de afgelopen decennia de milieu-idioterie gevolgd met als toppunt de Energiewende van de Duitse linkse malloten.
  Dat de oplossingen van de Energiewende niet kunnen werke kan ieder HTS-er op de achterkant van een bierviltje uitrekenen.

  1. Jasterke

   rectificatie…:
   .
   maar eens ONTHOUDEN konden 😛

  2. Moose

   Hier nog een, electronika was de studie. Ook ik was met stomheid geslagen toen ik zag dat dit soort idiote oplossingen voor en niet bestaand probleem werden aangedragen.

 4. David

  waartoe deze bekentenis?
  Er staat niet, dat windmolens en zonnepanelen de energie voor een industriële samenleving nooit kunnen leveren. Die bekentenis is nog wat te ver. Het gaat wel over klimaat en CO2. Wat zou kunnen: dit is een opmaat om de kerncentrales open te houden.
  We wachten het af.

 5. joga

  Bij het NPO-nieuws hebben ze nog steeds niet in de gaten, dat we al bijna 2 decennia een afkoeling hebben en worden de oude stokpaardjes van de climate-change weer opgevoerd met beelden van het ophogen van onze duinen en overstromingen.Want 2014 was het warmste jaar (in Nederland) In Parijs willen de milieugekken weer vol op het orgel met hun list en bedrog, want hun baantjes komen wereldwijd in gevaar met steeds meer sceptici en deskundigen die toegeven, dat ze zich hebben vergist.

 6. C.oitus

  Dit zegt al genoeg, de kneuzen in Den Haag gaan er gewoon in mee met deze gekte.

  https://www.youtube.com/watch?v=xgEcIQ_WoiU

 7. Baksteen

  Duitsers en groen, het is nooit een gelukkige combinatie geweest. Das Wald, runen, heilige eiken en altijd is het buitenland de klos.

  1. Epimenides

   IJzersterk.

 8. Jantje

  Denk maar niet dat Den Haag leert van de fouten van een ander. Die windmolens a €25 miljard gaan er komen.
  Dievenbende.

 9. Gerben

  Het belangrijkste is dat we conclusies trekken en durven te leren van gemaakte fouten. Inzetten op duurzame energie leidt niet automatisch tot lagere CO2 emissies. Het wordt dan ook tijd dat de subsidies voor duurzame energie niet langer worden betaald met geld wat eigenlijk voor milieubeleid is bestemd. Het idee achter het subsidiëren van duurzame energie was naast het realiseren van de CO2 doelstellingen (wat niet blijkt te werken) de eigen ‘duurzame’ industrie steunen en dus werkgelegenheid creëren door met belastingeld te strooien. Dat laatste lukt in de praktijk echter zelden. Overheidsingrijpen kost over het algemeen juist banen en dat lijkt nu ook het geval te zijn. Nu is er op deze site ook al genoeg discussie of CO2 reductie an sich een kosteneffectieve maatregel is om met klimaatverandering om te gaan, maar als je daar voor bent, zal toch echt ingezet moeten worden op doelmatigere beleidsmiddelen, zoals de CO2 emissiehandel die nu ernstig verstoord is door de subsidies voor duurzame energie. Zodra daarmee gestopt is, kan dat instrument via de markt een stuk beter haar werk doen.

 10. Duitse minister pocht dat ‘Energiewende’ voorspoedig verloopt – De Dagelijkse Standaard

  […] de groenbevlogen centrum-linkse ‘Die Zeit, noemde de Energiewende een ‘Schmutziger Irrtum’, zulks op basis van een interview met een de van architecten […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.