Dierengekkies hebben het gemunt op bioloog Freek Vonk

Geen wilde dieren in een circus, dan ook geen levende slangen in de show van de bekende tv-bioloog.

Geef ze één vinger en ze nemen de hele hand. Dit principe gaat op voor veel radicale actiegroepen. Wie bezwijkt onder de druk om Zwarte Piet aan te passen, zal uiteindelijk Zwarte Piet helemaal moeten afschaffen om de radicale activisten tevreden te stellen. Hetzelfde geldt voor dierengekkies.

Dierengekkies hebben de beleidsmakers in Den Haag zo ver gekregen dat er een verbod op wilde dieren in circussen komt. Dat verbod slaat nergens op, omdat de wilde dieren in de circussen helemaal niet wild zijn. Ze zijn geboren in gevangenschap, net als de dieren in dierentuinen. En er wordt ontzettend goed voor ze gezorgd.

Dat maakt de dierengekkies allemaal niet uit. Ze gaan steeds een stapje verder. Nu willen ze dat de bekende tv-bioloog en het vriendje van Eva Jinek Freek Vonk stopt met het gebruiken van slangen en andere dieren in zijn show dit jaar in de Heineken Music Hall. Zie deze ingezonden brief in Het Parool:

Bij zijn shows maakt Freek graag gebruik van levende dieren, we hebben op tv al menige slang zien rondkronkelen. Ook in de HMH zal dat het geval zijn, getuige het persbericht: ‘Natuurlijk neemt Freek ook enkele dieren mee het podium op.’

Dat levert mooie plaatjes op, maar leidt ook tot een wat merkwaardige situatie. Amsterdam wil namelijk al enige jaren geen circussen meer met levende dieren, iets waar de Partij voor de Dieren zich hard voor heeft gemaakt. Dieren als mensenvermaak is niet van deze de tijd, is het idee.

En:

Wie begaan is met het lot van dieren, in het wild of in gevangenschap, zal geen voorstander zijn van dit soort shows – als die überhaupt al legaal zijn. Het zou hoe dan ook leuk zijn als Freek de HMH ook vol weet te krijgen zonder levende have mee te nemen.

Het verbod op wilde dieren als slangen in de show van de tv-bioloog is op zich heel logisch, als je vindt dat circussen geen wilde dieren mogen gebruiken. Het gevolg daarvan is dat in principe ook alle dierentuinen moeten worden afgeschaft. Voortaan alleen nog maar theatervoorstellingen met mensen die verkleed gaan als een beer of een aap.

Voor dat laatste durven de meeste dierengekkies nog geen pleidooi te houden, omdat de meeste mensen juist graag dierentuinen bezoeken. De strategie is simpel: ze proberen het eerst met de circussen (die een smoezelig imago hebben, geheel onterecht overigens), en de live-shows van een bekende tv-bioloog (die, zo hopen zij, bezwijkt onder de druk).

Zo proberen de dierengekkies hun radicale agenda erdoorheen te drukken. Met als resultaat een minder vrij land waarin steeds meer wordt verboden. Er is maar één manier waarop we deze beweging kunnen tegengaan, en dat is het verbod op wilde dieren in circussen terugdraaien. Oh, en we moeten allemaal even een ticket kopen voor de show van Freek Vonk om hem te complimenteren met zijn geweldige werk als bioloog.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Liefhebber

  Als je geen strobreed toe wilt geven, noem ze dan ook geen gekkies. Gekkies komt over als weliswaar lastig, maar ook grappig en onschuldig. En dat zijn ze niet.

  Het zijn regelrecht terroristen, Het begint met een op het eerste gezicht vriendelijke brief in de krant. Dan komt de intimidatie, met lastigvallen, thuis en op het werk. De stap daarna is geweld, het verstoren van optredens, gooien met taarten. Zoals we maar al te goed weten deinzen ze ook niet terug voor moord (Fortuyn) of, zoals in Engeland gebeurd is, het opgraven en ontvoeren van een lijk als drukmiddel om een nertsenfarm te sluiten.

  Het is de hoogste tijd om al dit tuig, dat niet op een beschaafde manier wil discussiëren en zich niet bij democratisch genomen besluiten neerlegt, volledig buiten te sluiten. Met terroristen onderhandel je niet.

 2. Cresto

  Typisch de methode van linkse activisten. Dreigen, bedreigen, demoniseren, terroriseren en uiteindelijk vermoorden. Zo is Pim Fortuyn ook aan zijn einde gekomen.

 3. Frits B

  Ze zien ook het levensgrote verschil niet. In circussen moeten dieren, al dan niet wild – dat hangt van je definitie af -, kunstjes doen tot vermaak van het publiek. Vonk neemt zijn eigen husdieren mee als illustratie bij wat hij vertelt. Educatief dus, heel anders dan leeuwen die door een brandende hoepel moeten springen. Wat zou de reactie zijn als Vonk een hond, kat of cavia meenam om op typische eigenschappen daarvan te wijzen?

  1. Frank Verhoef

   Goed punt. Al ben ik dan nog niet voor een verbod op wilde dieren in circussen.

   1. Wilhelmson

    Het is voornamelijk een valse discussie. Wat is Wild en wat is Tam of beter gedomesticeerd ?
    Circussen, dierentuinen, dolfinaria kregen laatste jaren veel kritiek uit de linkse goegemeente. Volgens mij ten onrechte. Vaak is de kritiek heel hypocriet. Terwijl het echte dierenleed, zoals ritueel slachten en het invoeren van dierenproducten ( vaak via de groene fairtrade) met een gigantische carbonfootprint wegens veraf maar o zo exotisch en daarom multiculti hartverwarmend , hun steenkoud laat.
    Die laatste contradictie is er mij te veel aan. Vele wilde diersoorten zouden zonder dierentuinen en circussen al lang uitgestorven zijn in hun herkomst oord.

   2. Frits B

    Verbod is ook niet nodig als de dieren goed verzorgd worden. Daar wil het nog wel eens aan haperen, zeker in buitenlandse circussen (in Nederland is de controle vrij streng). Circusdieren worden overigens doorgaans behoorlijk oud; kwestie van goede zorg en voldoende lichaamsbeweging :-). Mensen willen zich nog wel eens verkijken op tralies, daarbij vergetend dat dieren zelf altijd grenzen stellen. Ik herinner me uit de Rotterdamse diergaarde van vroeger dat daar veel lage hekjes waren waar de bewoners makkelijk overheen konden en dat ‘s-nachts ook deden als ze niet naar binnen gehaald werden; ze hadden daar b.v. een wolf die ‘s-avonds een rondje liep door de tuin, zonder overigens schade aan te richten. Die mogelijkheid is hem ontnomen nadat overwerkend personeel het toch een wat verontrustend idee vond.

    1. Alicia

     Officieel moet in iedere plaats waar een circus aankomt, gecontroleerd worden door een dierenarts. Maar dat gebeurd niet. Wie controleert circusdieren in Nederland? De dierenbescherming, de politie?
     Verder worden olifanten niet oud in een circus. Ze worden afgemaakt zodra ze geld kosten bij een dierenarts omdat ze last krijgen van hun gewrichten. Het zijn allemaal vrouwtjes (mannetjes zijn te groot en niet te handhaven) en ze komen allemaal uit het wild als 2-3 jarige getraumatiseerde baby’s wiens geest is gebroken.
     Maar die informatie hoor je nooit, alleen maar door Born Free en ADI.

   3. Alicia

    Ik ben niet tegen een bioloog die slangen meeneemt maar ik hoop dat ik je overtuigd heb over circusdieren Frank. Anders moet je echt eens gaan kijken in de pauze buiten achter die tent.

 4. Wilhelmson

  Circus ? Slangen ?
  Ik kan mij niet herinneren dat er óóit een partij radicale activisten is opgekomen voor het welzijn van de dieren, mede tegen het ritueel slachten!
  Bijgevolg vind ik hen hypocriet en ziek in het hoofd.

  1. Alicia

   Radicale dieren activisten verpesten het voor de echte organisaties die wel opkomen voor de welzijn van de dieren. En die nooit geweld gebruiken maar undercover de misverstanden met dieren filmen. Die dieren redden door onderhandelingen en deze dieren onderbrengen in opvang centra zoals stichting AAP. Born Free en ADI. Die radicalen zijn precies dezelfde mensen die geweld gebruikten bij slijterijen die Zuid Afrikaanse wijn durfde te verkopen en die nu voor de Palestijnen zijn. Ze geven geen donder om iets of iemand maar zijn erop uit om rotzooi te trappen. De nuttige idioten.

 5. pietkremer

  Die slangen van Vonk zijn maar wat blij als ze een avondje met Freek op stap gaan. Dat is weer eens wat anders dan het terrarium waarin ze liggen te suffen.
  Circustijgers hebben ook een veel afwisselender leven dan tijgers in de dierentuin. Geldt ook voor olifanten.
  Mijn kleinkinderen wonen in Turijn, maar daar is de dierentuin al dertig jaar geleden gesloten door een linkse gemeenteraad. Uit dierlievendheid zogenaamd. Maar geen ander volk dan het Italiaanse schiet zoveel zangvogeltjes voor consumptie als het Italiaanse. Toen mijn Italiaanse schoonzoon voor het eerst Nederland bezocht, waande hij zich in luilekkerland. Al die eenden, zwanen, ganzen, meerkoeten, waarom schieten jullie die niet? Als het aan de dierenbeweging ligt, mogen mensen geen slangen, kikkers, padden, krielkippen, konijnen en ratten houden.
  Als ze er echter goed voor zorgen, zie ik geen bezwaar. Mijn opa had postduiven, kippen, een bok voor een wagentje, Kerstkonijnen. Voor ons kinderen een paradijs. Mijn Italiaanse kleinkinderen zijn niets tekort gekomen, want ik heb met hen bijna alle dierentuinen bezocht van Artis tot Blijdorp. Laat die dierenbeweging zich liever druk maken over de jacht op neushoorn en olifanten voor het ivoor.

 6. Alicia

  Ik ben absoluut niet links maar ik ben tegen dieren in een circus. En tijgers en leeuwen blijven “wilde dieren”. Ik heb jaren lang circus dieren gefotografeerd en dan vooral details. Dat zijn de striemen op hun huid, verwondingen want ze worden niet zachtaardig behandeld. Olifanten die 23.5 uur per dag aan kettingen vastzitten terwijl deze dieren 20 tot 30 km per dag lopen. Totaal gek worden door de eentonigheid van hun bestaan. Ze noemen dat circus madness. Leeuwen en tijgers die de hele dag in een kooi zitten, net groot genoeg om zich te kunnen omdraaien. Apen die of vast zitten aan kettingen of in te kleine kooien. Circus dieren die constant onderweg zijn en vaak in de bloedhitte of in de kou in kooien zitten.
  Dieren die in de natuur solitair leven worden samen in een kooi gepropt (tijgers) of eenzaam alleen worden gehouden terwijl ze eigenlijk in een kudde of pack (zebra’s of olifanten) leven.

  Kijk naar mijn youtube over circus dieren en de olifant die in elkaar gestort is, die foto heeft in 5 Portugese kranten gestaan. Ook Animal Defension International heeft mijn foto’s overgenomen.

  https://www.youtube.com/watch?v=SzjjEMEZkAE

  En deze van ADI op 3.02 minuten zien jullie de ijsbeer, die ook in mijn youtube staat. Waar deze beer met 40ºC gek werd. En op minuut 7.75 zien jullie de directeur Hugo Cardinali dezelfde olifant in de ring, aftuigen, de olifant zonder slagtanden. De zelfde olifant die in mijn video staat, in elkaar gestort.
  https://www.youtube.com/watch?v=xmQghvQHKF8

  Ga eens kijken bij de circus kooien, als ze het toelaten en schaam je heel diep wat de mensheid doet met dieren.

  Circusmensen zijn nou niet het fijnste soort mensen en ze weten niet welk dier wat nodig heeft. Je kunt niet goed zorgen voor een dier die op wagons leven in kleine kooien. Goede dierentuinen, daar heb ik geen moeite mee en ritueel slachten….als de slagader wordt doorgesneden zijn ze snel dood.

  Voor de amusement van mensen? Mensen die TV hebben en mooie natuurfilms kunnen zien. We leven niet meer in een tijd waar een circus het toppunt van het jaar is….en nee ik ben niet een dierengekkie maar iemand die wel gek is op dieren en ze respecteert wie ze zijn, levende wezens met een gevoel, zowel lichamelijke als geestelijk en naast hun lichamelijke martelingen, lijden ze nog meer door geestelijke martelingen.

 7. Dierenpartij draait door, wil zelfs verbod op vogels in circussen – De Dagelijkse Standaard

  […] het verbod snel verder worden uitgebreid, en dat is precies in lijn met Nederlandse dierengekkies die woedend waren op de show van tv-bioloog Freek Vonk. “Het is prachtig dat het kabinet erkent dat het […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.