Duivesteijn en co. weigeren vooraf kabinet te steunen

Geen categoriedec 18 2014, 15:00
De drie dissidente senatoren liggen nog altijd op ramkoers met het kabinet.
Of het nog goedkomt tussen PvdA en VVD valt te bezien. Inmiddels heeft ook het buitenland gezien dat er in Nederland een hoop politiek rumoer is en mogelijkerwijs in Brussel verstek zal laten gaan later deze middag:
Want die 'health care bill crisis' is inderdaad nog in volle glorie aan de gang. Nu laten de drie dissidenten uit de PvdA-senaatsfractie weer van zich spreken. Zij willen in principe wel meewerken, maar dan alleen op een uiterst omslachtige manier die ook nog eens geen enkele garantie inhoudt voor de VVD:

De drie dissidente PvdA-senatoren die dinsdag de zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) afstemden, weigeren daarover een akkoord te sluiten met de PvdA-top om het conflict op te lossen.

Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van direct betrokkenen.

De senatoren Marijke Linthorst, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn zouden volgens RTL willen dat het kabinet de hele zorgwet met aangepaste voorstellen opnieuw langs de Tweede Kamer, de Raad van State en daarna de Senaat voorlegt.

Als de drie hun zin zouden krijgen, zou Schippers' zorgwet maanden vertraging oplopen. Gezichtsverlies voor de VVD dus, en niet zo'n klein beetje ook.
Gaat de VVD nu met zo'n halfbakken toezegging op zak alsnog proberen te komen tot een inhoudelijke overeenkomst met de senatoren, zonder enige garantie dat hele proces tot een resultaat leidt?
Ik kan het de liberalen in ieder geval afraden; de VVD heeft namelijk slechte ervaringen met dit soort werkwijzen. Ik wil er op wijzen dat Rutte in 2012 hoegezegd exacte diezelfde deal met Geert Wilders had toen het toenmalige kabinet de Catshuisonderhandelingen inging. Laatstgenoemde heeft die uiteindelijk opgeblazen, ondanks dat hij op de route naar het akkoord toe allerlei toezeggingen gedaan had.
De VVD moet nu ook gewoon voet bij stuk houden: de dissidenten binden in, en anders mogen alle PvdA-bewindslieden hun koffers pakken. Aan Linthorst, Ter Horst en Duivesteijn de keuze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten