Duivesteijn en co. weigeren vooraf kabinet te steunen

De drie dissidente senatoren liggen nog altijd op ramkoers met het kabinet.

Of het nog goedkomt tussen PvdA en VVD valt te bezien. Inmiddels heeft ook het buitenland gezien dat er in Nederland een hoop politiek rumoer is en mogelijkerwijs in Brussel verstek zal laten gaan later deze middag:

Want die ‘health care bill crisis’ is inderdaad nog in volle glorie aan de gang. Nu laten de drie dissidenten uit de PvdA-senaatsfractie weer van zich spreken. Zij willen in principe wel meewerken, maar dan alleen op een uiterst omslachtige manier die ook nog eens geen enkele garantie inhoudt voor de VVD:

De drie dissidente PvdA-senatoren die dinsdag de zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) afstemden, weigeren daarover een akkoord te sluiten met de PvdA-top om het conflict op te lossen.

Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van direct betrokkenen.

De senatoren Marijke Linthorst, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn zouden volgens RTL willen dat het kabinet de hele zorgwet met aangepaste voorstellen opnieuw langs de Tweede Kamer, de Raad van State en daarna de Senaat voorlegt.

Als de drie hun zin zouden krijgen, zou Schippers’ zorgwet maanden vertraging oplopen. Gezichtsverlies voor de VVD dus, en niet zo’n klein beetje ook.

Gaat de VVD nu met zo’n halfbakken toezegging op zak alsnog proberen te komen tot een inhoudelijke overeenkomst met de senatoren, zonder enige garantie dat hele proces tot een resultaat leidt?

Ik kan het de liberalen in ieder geval afraden; de VVD heeft namelijk slechte ervaringen met dit soort werkwijzen. Ik wil er op wijzen dat Rutte in 2012 hoegezegd exacte diezelfde deal met Geert Wilders had toen het toenmalige kabinet de Catshuisonderhandelingen inging. Laatstgenoemde heeft die uiteindelijk opgeblazen, ondanks dat hij op de route naar het akkoord toe allerlei toezeggingen gedaan had.

De VVD moet nu ook gewoon voet bij stuk houden: de dissidenten binden in, en anders mogen alle PvdA-bewindslieden hun koffers pakken. Aan Linthorst, Ter Horst en Duivesteijn de keuze.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. jofele jood

  “Laatstgenoemde heeft die uiteindelijk opgeblazen,”

  Krijgen we die leugen nu weer voorgeschoteld?

  1. cmsuijkerbuijk

   “Krijgen we die leugen nu weer voorgeschoteld?”
   Hij blijft deze aperte leugen maar herhalen, terwijl het CDA de werkelijke schuldige is (Zélf verklaard door het CDA)! Dit behoort een goed journalist/columnist niet te doen. Maar ja, dan hebben we het ook over góede journalisten en columnisten!

 2. arie_jansz

  Met de VGZ als hoofdsponsor van DDS zou ik ook zeggen dat de VVD voet bij stuk moet houden.

  Inhoudelijk geef ik de 3 senatoren groot gelijk, dat ze tegen hebben gestemd.

  1. LantR.fant

   Niet gehinderd door enige kennis van zaken en geleid vanuit stevige onderbuikgevoelens is het goed oordelen.

 3. Taljaard

  Komt verwondert u hier mensen.
  Ziet hoe dat een klucht begint.
  Ziet vervult uw diepste wensen.
  Ziet hoe `t kabinet ontbindt.
  Hoor `t gedraai en `t vrucht’loos spreken
  in achterkamers in de nacht.
  Ziet paniek om niet te breken.
  Ziet hoe d’ oppositie lacht.
  Ziet hoe zoet is, wat zo goed is,
  dat `t volk de rooien veracht.

  1. Jasterke

   met uw toestemming herbloggen we uw rijm op:

   http://www.Jasterke.Wordpress.com @Taljaard 😛

 4. tipo

  De aandacht voor de drie PvdA-senatoren is bizar. Zij hebben enkel gedaan wat zij behoren te doen. In hun ogen is het recht op vrije artsenkeuze geen afkoopbaar recht en levert het afkopen van dat recht geen degelijk onderbouwde besparing op. Daar kun je het wel of niet mee eens zijn, maar zij vinden het behoud van het recht op vrije artsenkeuze, zonder dat dit afkoopbaar is, het beste voor Nederland. Eigenlijk zeggen ze: We willen niet tornen aan de rechten van de patiënt om zorgverzekeraars meer winst te kunnen laten maken. Prima punt, want een vrije markt is het nu toch niet. De wijziging van de zorgwet is eigenlijk een ingewikkelde manier om de zorgpremie te verhogen, door de rechten van de patient uit te hollen en de rechten van de verzekeraars op te plussen.

  De minister moet dus een nieuw plan maken en indienen in de Tweede Kamer. En dan beoordeelt de eerste Kamer in zijn geheel de zaak opnieuw. Dus niet enkel de drie PvdA-senatoren.

  Kijk, dat Edith Schippers niet wil erkennen dat haar zorgwet een flutcompromis is, waar vooral zorgverzekeraars beter van worden en patienten niet, dat is haar probleem.

  Irritant dat dat VVD-meisje iedereen op drammerige wijze lastig valt met haar eigen falen.

  1. Eminem2

   @ Tipo 16:12

   “De aandacht voor de drie PvdA-senatoren is bizar. Zij hebben enkel gedaan wat zij behoren te doen.”

   En noch de Senaatsfractie van de PvdA, noch van enige andere partij, is bij het onderhandelingsproces dat tot het sluiten van het regeerakkoord leidde, betrokken geweest. Dus dan is het toch helemaal bizar om te gaan doen alsof senatoren zich ergens “aan hebben te houden”?

 5. W.H.J. Reiss

  Meneer Tim U praat onzin !
  Het CDA had de belofte gemaakt om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking zoals Hr. Wilders dat wilde. En daarna werd de belofte door het CDA gebroken en pas toen liet Hr. Wilders het kabinet vallen. Telkens weer die media leugens door schrijvers. Keer op keer op keer. Als je leugenaar wilt worden of zijn stap dan in de ‘baantjesmachine’ van de PvdA !!

  1. Phoenix

   Ja, het is een typisch voorbeeld van trollen, met journalistiek heeft het weinig te maken.

  2. Eminem2

   “En daarna werd de belofte door het CDA gebroken en pas toen liet Hr. Wilders het kabinet vallen.”

   Zelfs dat is niet geheel waar: Wilders *kon* het kabinet niet laten vallen met slechts 24 TK-zetels. Het was dan ook Rutte zelf die op eigen initiatief naar de Koningin rende. Hij had gewoon door kunnen gaan met die hele Kunduz-kliek waarmee hij een meerderheid had verworven. Niet dat dat een goede zaak voor Nederland zou zijn geweest, maar toch…. Wàt een incompetentie!

 6. Jasterke

  knap beneden de gordel weer Mijnheer Tim !

 7. aquarius

  Bij deze noord koreaanse VVD zou men bijna medelijden met de pvda krijgen . Wat een arrogantie .

 8. lic

  Ach ja. De Catshuisleugen.

  1. Jasterke

   Rutte, Samsom en de Catshuisleugen
   zin 3 dingen die niet deugen… 😛

 9. lic

  Je zou ook kunnen zeggen dat het kabinet weigert om met een fatsoenlijke wet te komen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.