Het vogelgriepvirus gaat los

Geen categoriedec 01 2014, 13:00
En datzelfde geldt voor de autoriteiten: hele boerderijen worden afgeslacht.
Bij de vogelgriepbesmetting van het pluimbedrijf in Zoeterwoude gaat het om de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat bericht het altijd goed geïnformeerde Nu.nl. Het relatief goede nieuws is dat de boerderij in kwestie al geruimd is. Het slechte nieuws?

Nu onderzoek heeft aangetoond dat het gaat om de besmettelijke variant, wordt een mestkuikenbedrijf met 50.000 dieren in Hazerswoude, in de buurt van het getroffen bedrijf in Zoeterwoude, preventief geruimd.

Het zal je bedrijf maar zijn. Er is bij jou geen enkele besmette vogel aangetroffen, maar dat zal de autoriteiten zorg zijn. Het zou namelijk kunnen dat er een besmette vogel in de buurt is geweest en tsja, dat is voldoende reden om je hele onderneming om zeep te helpen. Niet zo zeuren, jammer van je inkomsten en natuurlijk van je dieren, maar hé, de staat weet het beter.

Vorige week werden in Barneveld achtduizend eenden preventief geruimd omdat het bedrijf was bezocht door een vrachtwagen die eerder was langsgegaan bij het getroffen eendenbedrijf in Kamperveen. De dieren waren niet besmet.

Dat je een bedrijf isoleert en in quarantaine zet is nog wel te begrijpen, maar waarom voel je je in vredesnaam genoodzaakt om al het pluimvee preventief uit de weg te ruimen terwijl er helemaal geen reden is om te geloven dat het bedrijf besmet is? Dit is totale gekkigheid: een onverholen gebrek aan respect voor de betrokken dieren én het eigendomsrecht van hun eigenaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten