Indonesië op volle kracht vooruit

President van het volk
Met de inauguratie van Indonesisch zevende president Joko Widodo, ofteweg Jokowi, begon het land in oktober aan een nieuw hoofdstuk boordevol kansen. De nieuwe president is een afgestudeerde ingenieur en was een geslaagd zakenman voordat hij burgemeester werd van Solo op Midden-Java. De man van het volk wist in korte tijd het openbaar transport te reorganiseren en de stad om te turnen tot regionaal cultureel centrum. Het gevolg was een grote toestroom van toeristen. Bij zijn herverkiezing in 2010 kreeg hij maar liefst 90% van de stemmen. Vervolgens werd hij gouverneur van Jakarta en wist hij in korte tijd veel te bereiken op het gebied van onderwijs en zorg, plus dat hij begon met de aanleg van de metrolijn in de metropool.
Zijn imago is schoon en hij heeft geen banden met het leger of de zittende politieke elite. Wat in de ogen van het volk een groot voordeel is, maar toch voor enige wrijving met die elite kan zorgen.

Nieuw elan
Dit nieuwe elan kan een extra stimulans betekenen voor de Indonesische economie. Met 240 miljoen inwoners telt het de op 3 na grootste bevolking ter wereld. Maar wat de bevolkingssamenstelling zo aantrekkelijk maakt is het feit dat 40% jonger is dan 25 jaar.

Op dit moment heeft Indonesië de op 15 na grootste economie ter wereld. Wanneer de economische groei aanhoudt met 5 a 6% per jaar kan het in 2030 de op 6 na grootste economie zijn. Analisten van Franklin Templeton sluiten zelfs niet uit dat in 2030 het land economisch de EU (dus inclusief Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) zal overtreffen.

Brandstofsubsidies als molensteen
Een van de eerste uitdagingen voor de nieuwe regering waren de brandstofsubsidies. Sinds president Suharto bestaan er al brandstofsubsidies, en deze bedragen bedroegen inmiddels al meer dan $ 20 miljard per jaar. Dit bedrag maakte 20% van de staatsbegroting uit. Actie heeft niet lang op zich laten wachten want enkele weken na zijn inauguratie is er daadwerkelijk een begin gemaakt met het afbouwen van de verstikkende subsidies. De verwachting is dat de overheid hiermee eind volgend jaar $ 8 miljard bespaard heeft. De lage olieprijzen konden niet op een beter moment komen om de pijn te verzachten. Dat neemt niet weg dat de brandstofprijzen met zo’n $ 0,16 per liter zijn gestegen, oftewel met een derde. Het volk mort, maar de president is nog steeds populair en dus kon de maatregel zonder al te veel onrust worden doorgevoerd.

Lees verder op pagina 2.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

1 reactie

  1. dickyrotterdam

    Dat INDONESIË een opmars in de vaart der volkeren aan het maken is met deze nieuwe president is een gotspe!!
    het land is in recordtempo een streng islamitische staat geworden waar in bepaalde gedeelten zoals SUMATRA de sharia is ingevoerd! met religieuze politie etc etc Ook is er en passant een paar jaar geleden een discotheek op BALI opgeblazen met als resultaat 185 dode Australische toeristen maar dat heeft natuurlijk niets met de ISLAM te maken! Elk islamitisch land waar de SHARIA is ingevoerd is een vloek voor de mensheid! en eventuele leuke economische groeicijfers zijn eerder onderhevig aan aan de Wet van de remmende voorsprong dan dat ze te maken hebben met de werkelijkheid!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.