Indonesië op volle kracht vooruit

michael toorop
Foto:

President van het volk
Met de inauguratie van Indonesisch zevende president Joko Widodo, ofteweg Jokowi, begon het land in oktober aan een nieuw hoofdstuk boordevol kansen. De nieuwe president is een afgestudeerde ingenieur en was een geslaagd zakenman voordat hij burgemeester werd van Solo op Midden-Java. De man van het volk wist in korte tijd het openbaar transport te reorganiseren en de stad om te turnen tot regionaal cultureel centrum. Het gevolg was een grote toestroom van toeristen. Bij zijn herverkiezing in 2010 kreeg hij maar liefst 90% van de stemmen. Vervolgens werd hij gouverneur van Jakarta en wist hij in korte tijd veel te bereiken op het gebied van onderwijs en zorg, plus dat hij begon met de aanleg van de metrolijn in de metropool.
Zijn imago is schoon en hij heeft geen banden met het leger of de zittende politieke elite. Wat in de ogen van het volk een groot voordeel is, maar toch voor enige wrijving met die elite kan zorgen.

Nieuw elan
Dit nieuwe elan kan een extra stimulans betekenen voor de Indonesische economie. Met 240 miljoen inwoners telt het de op 3 na grootste bevolking ter wereld. Maar wat de bevolkingssamenstelling zo aantrekkelijk maakt is het feit dat 40% jonger is dan 25 jaar.

Op dit moment heeft Indonesië de op 15 na grootste economie ter wereld. Wanneer de economische groei aanhoudt met 5 a 6% per jaar kan het in 2030 de op 6 na grootste economie zijn. Analisten van Franklin Templeton sluiten zelfs niet uit dat in 2030 het land economisch de EU (dus inclusief Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) zal overtreffen.

Brandstofsubsidies als molensteen
Een van de eerste uitdagingen voor de nieuwe regering waren de brandstofsubsidies. Sinds president Suharto bestaan er al brandstofsubsidies, en deze bedragen bedroegen inmiddels al meer dan $ 20 miljard per jaar. Dit bedrag maakte 20% van de staatsbegroting uit. Actie heeft niet lang op zich laten wachten want enkele weken na zijn inauguratie is er daadwerkelijk een begin gemaakt met het afbouwen van de verstikkende subsidies. De verwachting is dat de overheid hiermee eind volgend jaar $ 8 miljard bespaard heeft. De lage olieprijzen konden niet op een beter moment komen om de pijn te verzachten. Dat neemt niet weg dat de brandstofprijzen met zo’n $ 0,16 per liter zijn gestegen, oftewel met een derde. Het volk mort, maar de president is nog steeds populair en dus kon de maatregel zonder al te veel onrust worden doorgevoerd.

Lees verder op pagina 2.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!