Ook Elma Drayer stapt op; crisis bij dagblad Trouw

De affaire rond Perdiep Ramesar zet verhoudingen binnen de krant op scherp.

Columnist Elma Drayer stapt op bij dagblad Trouw vanwege de affaire-Ramesar en de weigering van de hoofdredactie haar eigen functioneren ter discussie te stellen. Tegen de Volkskrant zegt ze:

‘Ik was een van de redacteuren die al jaren geleden zeiden: die man klopt niet. Hij komt zelden met een bron met naam en toenaam. Dat zie je als je een ervaren journalist bent. Dat is intuïtie. Ik heb ook nooit een column geschreven over stukken van Perdiep, omdat ik hem niet vertrouwde.’

Eerder stapte ook deelredactiechef Anniek van den Brand op uit onvrede over het beleid van de hoofdredactie van de krant. Drayers vertrek is te betreuren omdat zij, met Sylvain Ephimenco, een van de weinigen was die in de kolommen van het progressief-christelijke Trouw zo nu en dan een prikkelend tegengeluid liet horen.

Journalist Perdiep Ramesar werd onlangs ontslagen toen bleek dat hij veel van zijn verhalen uit zijn doom had gezogen.

Maar Ramesar is niet de enige schuldige. Verschillende keren werd er intern getwijfeld aan de artikelen van Ramesar, maar de hoofdredactie bleef hem de hand boven het hoofd houden. Saillant detail: adjunct-hoofdredacteur Martijn Roesingh publiceerde samen met Ramesar het non-fictieboek Slaven in de polder, waarin ook een of meer nepverhalen staan.

Niet verwonderlijk dus dat Elma Drayer wil dat ook de hoofdredactie conclusies trekt en opstapt. ‘Ik heb met collega’s over Perdiep gepraat, maar ik kreeg de handen er niet voor op elkaar. Anderen gingen naar de hoofdredactie, dan gebeurde er ook niks.’

‘Als de hoofdredactie zich had afgevraagd: kunnen we wel blijven zitten, dan was ik gebleven. Maar niks daarvan, nul.’

Onbegrijpelijk, want we hebben het hier over fraude. Als Trouw zichzelf geloofwaardig wil kunnen blijven promoten als “misschien wel de beste krant van Nederland”, dan moet de hoofdredactie de eer aan zichzelf houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. lic

  Het vertrek van Drayer kun je gerust een kwaliteitsimpuls noemen.

  En de hoofdredactie van Trouw moet ook gewoon weg. Leugens publiceren hoort niet als nette krant.

 2. LantR.fant

  Wat is eigenlijk de lezersgroep van Trouw? Hervormden, Gereformeerden?
  Dat zijn toch die komische babyboomers die God te streng vinden, met de Heilige Geest niets kunnen en alleen Jezus overhouden, wat Jezus is liefde.

  Wat overigens een misvormd beeld is. En daarna hebben ze Jezus verward met het socialisme.
  Nu wachten die lui, totdat Karl Marx onder bazuingeschal op de wolken wederkeert op aarde.

  Maar dat is nog een kwestie van 10 jaar en dan is die groep babyboomers in de hel gearriveerd, of ten minste seniel.
  Wie gaat Trouw dan nog lezen?

 3. V.K.

  -Laat de markt maar haar werk doen, wellicht is er een grote behoefte aan die politiek correcte leugens en zijn de abbonee’s blij dat Drayer/Ramaser zijn opgestapt/de laan uitgestuurd.

  -Ach, eigenlijks vermaak ik me dagelijks met die wereldvreemde journalisten welke je ziet spartelen in de realiteit v/d dag, denk hierbij aan Broertjes uit Hilversum.

 4. Cresto

  Hypercorrect krantje dat het nog steeds heeft over Volkert van der G. en Mohammed B., twee veroordeelde moordenaars. Schrijft met dat superioriteitstoontje dat zo bekend is van GroenLinks en ChristenUnie. Maar hun eigen ex-journalist wordt dan weer wel met volledige naam en toebehoren genoemd, tientallen keren nog wel. Ex-gereformeerden, hypocriet tot op het bot.

  De hoofdredactie van Trouw is al dagen bezig met damagecontrol. En Elma Drayer weet ook niet hoe snel ze haar eigen straatje schoon moet vegen. Dit prinsesje dat dacht ooit zelf hoofdredacteur te kunnen worden.

 5. halo1

  Dat predicaat “beste krant van NL” is volslagen waanzin… het dient slechts ter naieve zelfbewieroking..ze durven niet te zeggen “de naiefste goedgelovigste wereldvreemdste linkse krant””… dat vinden ze n.l. “de beste” . De beste krant is de eerlijkste..dus een (niet-bestaande) rechtse…

 6. Beukman

  Elma Drayer:
  “Ik heb ook nooit een column geschreven over stukken van Perdiep, omdat ik hem niet vertrouwde.”

  Merkwaardig. Ze geeft in één en dezelfde zin aan dat ze geen columns over Ramesar schreef, én waarom ze dat juist wél had moeten doen. Het is moeilijk om jezelf nóg bondiger tegen te spreken.

 7. Cresto

  Toen de Volkskrant over de Martelhoax schreef, bleef de hoofdredactie ook zitten. Sterker nog, de beide redacteuren van dat uit de duim gezogen artikel ( bedoeld om toenmalig Minister van Defensie Kamp zwart te maken) zijn gewoon nog in functie bij VK. En deze
  Zo zie je: Qua hypocrisie heb je ook baas boven baas (= Volkskrant boven Trouw).

 8. W.H.J. Reiss

  De media en journalisten liegen toch bijna allemaal, ook alhier. Hoe vaak moeten we hier niet rariteiten over Poetin en Hr. Wilders lezen, De volgende keer liegen betreffende auteurs er weer gewoon op los !

 9. Beukman

  Reiss:
  “De media en journalisten liegen toch bijna allemaal, ook alhier.”

  En de reageerders geloven de sappige verhaaltjes over shariadriehoeken maar al te graag.

 10. Kuifje

  Tegenwoordig staan in de meeste media “nepverhalen” omdat de huidige journalisten zich steeds meer als verkapte activisten gedragen.

 11. Bes Tolen

  Toen het dagblad De Waarheid niet of nauwelijks nog kon bestaan, kreeg Trouw een heleboel journalisten van dit communistische dagblad over. Niet alleen Trouw trouwens maar ook veel andere dagbladen. Bijvoorbeeld NRC Handelsblad. Dat was wel aan die dagbladen te merken. Inderdaad een merkwaardig fenomeen in de Nederlandse persgeschiedenis. Wat daarvan te denken?

 12. Beukman

  @ Bes

  Ook bij de Waarheid zat er een aantal goeie journalisten. Het gemak waarmee zij hun oude ideologie aan de wilgen hebben gehangen en moeiteloos zijn omgeschakeld naar de “burgerlijke”pers, heeft me altijd geïntrigeerd.
  Dergelijk opportunisme geeft zeker te denken, echter niet zozeer over de Nederlandse persgeschiedenis, maar veeleer over de menselijke natuur.

 13. V.K.

  E-@Beukman,

  -Nou Beuk,(overigens prettige feestdagen iedereen)

  -Wanneer je zo geintrigreerd bent, dan zou ik als ik jou was even Zomergasten met jolande Withuizen terugkijken, hierin verteld zij oa hoeveel moeite het heeft gekost om van het communisme los te komen.

  -Denk toch dat Bes tolen dichter bij de “Waarheid” zit.

 14. V.K.

  -Sorry, moet Jolande Withuis zijn.

  stom, heb de naam niet gecheckt. 🙂

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.