Poetins gestapo maakt speech Chodorkovski onmogelijk

Geen categoriedec 08 2014, 11:00
Vladimir Poetin goes full dictator.
Iemand kritiek laten uiten op de overheid? Ben je gek ofzo? Dat moet Ruslands dictator Vladimir Poetin hebben gedacht toen hij hoorde dat Michail Chodorkovski, zijn oude vijand, zowaar (via een videolink) een speech wilde geven voor sympathisanten in een hotel.

Een toespraak van Kremlintegenstander Michail Chodorkovski heeft zondag in Rusland geleid tot chaotische toestanden. Dat bericht The Moscow Times. De voormalige rijkste man van Rusland sprak via een videolink in een hotel in Sint-Petersburg.

De reactie van de politie loog er niet om. Nog voor Chodorkovski kon beginnen viel de politie het hotel binnen, zogenaamd om te zoeken naar drugs. Even later probeerden zij het hele gebouw te evacueren vanwege een (fictieve, dat moge duidelijk zijn) bommelding. Toen ook dat niet werkte werd de stroom afgesloten. Helaas voor Poetins jachthonden waren de organisatoren daar op voorbereid: ze hadden batterijen ingeslagen en gebruikten die vervolgens om ervoor te zorgen dat het feest toch kon doorgaan.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Jy_MxEBaBpI[/embed]
Het bewijst maar weer eens dat Poetin doodsbang is voor de in Zwitserland wonende Chodorkovski. Er zijn niet veel mensen waarvan hij onder de indruk is, maar de oud-Yukos topman is duidelijk wel zo iemand. Heel gek is dat natuurlijk niet: je moet behoorlijk charismatisch, slim, niets-ontziend en Machiavelliaans zijn geweest om rijk te worden in de jaren na de val van het Sovjet regime, zoals Chodorkovski gelukt is. Als iemand een effectieve oppositie kan opzetten is hij het.
Blijkbaar is dat voor Poetin reden genoeg om het onmogelijk te maken voor Chodorkosvki om (potentiële) sympathisanten te bereiken. Iedere andere dictator zou op dezelfde manier reageren: ingrijpen, de gestapo er op af sturen en de boel helemaal ontregelen. Met een beetje mazzel voelt de oppositie zich dusdanig geïntimideerd dat ze zich terugtrekken en de rest van hun leven als zoutzakken op de bank - en voor de tv - blijven zitten.
Zou Poetin Mein Kampf hebben gelezen? Of heeft hij slechts het één en ander opgestoken van zijn vrienden, zoals Bashar al-Assad (Syrië) en Ayatollah Khamenei (Iran)?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten