Politie waarschuwt: géén nieuwjaarsgeweld tegen hulpverleners

De politie heeft het helemaal gehad met mensen die niet met hun poten af kunnen blijven van hulpverleners. 

Oud en Nieuw moet een leuk feest worden waarbij traditioneel voor lekker veel geld vuurwerk de lucht in wordt geschoten. Uiteraard kunnen we ook weer problemen verwachten, en met we bedoel ik in dit geval hulpverleners zoals politieagenten, brandweerlieden en ambulancebroeders.

Net als vorig jaar zullen er ongetwijfeld weer (dronken) mafketels zijn die het oké vinden om hulpverleners te hinderen in hun werk of zelfs gewelddadig te worden en de hulpverleners een paar klappen te verkopen. Het is onacceptabel gedrag dat ongenadig hard moet worden bestraft. Van hulpverleners blijf je af. Punt.

De politie pikt het in ieder geval echt niet meer. Korpschef Gerard Bouman zegt: “Hulpverleners zoals politiemensen mogen niet de dupe worden van uit de hand geliopen wangedrag. Collega’s die niettemis toch te maken krijgen met geweld kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie.” De politie meldt ook:

Vorig jaar registreerde de politie 138 incidenten waarbij collega’s tijdens oud en nieuw slachtoffer werden van geweld.

Al jaren voert de politie samen met het Openbaar Ministerie (OM) stevig beleid op het gebied van agressie en geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. De politie pakt onderzoeken hiernaar altijd en met voorrang op. Het beleid van het OM is erop gericht om aanzienlijk zwaardere straffen te eisen.

Bouman doet ook een oproep aan het publiek, aan u dus:

“Door samen op te trekken, maken wij een vuist tegen agressie en geweld. Politiemensen werken de-escalerend wanneer het kan. Maar als het moet, stappen onze agenten naar voren. Wij gaan de confrontatie niet uit de weg. Dus verknal het niet tijdens oud en nieuw. Niet voor uzelf of uw omgeving. En al helemaal niet ten koste van mijn mensen die voor u aan het werk zijn.”

De criminelen die hulpverleners aanvallen zijn de échte criminelen, niet de mensen die een paar rotjes en wat siervuurwerk afsteken om het nieuwe jaar in te luiden. Overigens is het volkomen terecht dat de politie en het OM samen optrekken tegen geweldplegers die hulpverleners belagen, maar de politie moet de vuurwerkterroristen niet vergeten. Die moeten net zo hard worden aangepakt. Stop ze allemaal maar in de cel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. staleo

  Het gebruik van pepperspray door IEDERE hulpverlener moet worden aangemoedigd.
  Door bij het minste of geringste hinderen hiervan gebruik te maken, geef je een duidelijk signaal af.
  Na het toedienen van pepperspray de aanvaller niet helpen, gewoon laten creperen.
  Hierdoor krijgen de hulpverleners hun gezag tenminste weer terug, en kunnen ze zich ook veiliger voelen

 2. Ronel

  Veel geschreeuw en weinig wol. Dit verhaal horen we al jaren, maar als het puntje bij paaltje komt heft onze rechterlijke macht even het wijsvingertje en zegt: “foei hoor, nooit meer doen”. En daar sta je dan weer als politie en OM met je hoge straf eis.

 3. V.K.

  -Nou, succes dan met het eisen van zwaardere straffen, dan valt er namelijk nog meer af te dingen.

  -Er veranderd niks zolang de rechters niet zijn gebonden aan minimum straffen.

 4. Mike V.

  Ik denk dat niemand zich iets aantrekt van deze waarschuwing. De pakkans is miniem en de straffen een lachertje.

 5. Zander

  Pepperspray werkt niet altijd. Als iemand voldoende doorgesnoven is kun je sprayen wat je wil. Men word alleen maar agressiever als je er geen vervolg op kunt geven. Geweld hoord bij de politie thuis niet bij de ambulance zuster. Verder moet iedereen gewoon van deze mensen afblijven. Het OM moet zwaardere straffen eisen en de rechters moeten deze ook eens uitgeven. Daar zit de crux namelijk, het OM wil wel maar de rechters vinden het met zijn allen niet nodig ook echt de straf verzwarende omstandigheid(hulpverleners) mee te tellen in de strafmaat. Dit leid dikwijls tot zeer grote frustraties bij hulpverleners die aangifte hebben gedaan.

 6. Gielah

  Pepperspray is verboden.
  Haarlak niet.
  Je hebt van die kleine busjes, voor in de tas, die stop je zo in je zak…. en na een stoot van die spray in de ogen van een dolgedraaide debiel doe en ziet die even een tijdje HELEMAAL niets meer.

  Allemaal voor het wél goede doel… hulpverleners hun werk te kunnen laten doen in veiligheid.

 7. H.Vaes

  In dit land moeten er eens goede en stevige wetten worden gemaakt die dit soort baldadigheid en criminaliteit voor eens en altijd tot nul procent reduceren.
  Maar dan moeten er wel mensen met lef aan het roer komen.Mensen die voor ons land willen en durven opkomen.Mensen die maatregelen durven te nemen.
  Maar dan zullen we eerst uit de EU moeten. En op partijen stemmen die het lef en de moed hebben om hun nek uit te steken. Zolang dit niet gebeurt zal er helaas nooit iets veranderen .

 8. econoom

  Een verbod op alle vuurwerk zou in elk geval ook een handje helpen.

  1. Zander

   Beetje zinloze opmerking, vuurwerk heeft niets te maken met geweld tegen de politie/hulpverlening. Dit gebeurd namelijk 365 dagen per jaar. Enkel met oud en nieuw en andere feesten heeft iedereen een excuus om zich een stuk in de kraag te zuipen, om zich vervolgens volledig te laten gaan. Men denkt niet meer na en alle remmen gaan los.
   Bij de mensen met een negatief IQ komt het dan neer op gewelddadigheden en vernielingen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.