Rapport: martelpraktijken CIA erger dan gedacht

De vijanden van Amerika zullen in hun handen wrijven met dit nieuws.

Het rapport over de martelpraktijken van de CIA na de islamitische terreuraanslagen van 11 september 2001 is vandaag eindelijk naar buiten gebracht. Weliswaar in een sterk uitgedunde versie, maar er staat nog altijd veel explosief materiaal in.

Het originele rapport telde meer dan 6.000 pagina’s, een samenvatting van het rapport dat openbaar is gemaakt ‘slechts’ 580 pagina’s. Voor wie zin heeft om door het hele document te spitten: u kunt hier terecht voor een pdf-versie.

Er staan een paar opmerkelijke passages in het rapport, to say the least. Voordat u verder leest, wil ik u wel even waarschuwen. Er staan ronduit gruwelijke details in het rapport en wie geen sterke maag heeft, kan maar beter stoppen met lezen.

Oké, daar gaan we.

Terroristen werden tijdens verhoren onderworpen aan allerlei enhanced interrogation techniques (EIT), zoals de CIA ze noemt, waaronder waterboarding (terroristen als Khalid Sheikh Mohammed minstens 183 keer) waardoor ze het gevoel kregen dat ze verdronken. Waterboarding ziet er zo uit:

Andere bekende technieken om terroristen te martelen bestonden uit het gebruik van harde muziek of ruis in pikdonkere kamers met enkel een emmer om hun behoeften in te doen, of juist uit het gebruik van heel veel licht en oneindig lange verhoren.

Sommige gevangenen werden urenlang wakker gehouden, en met urenlang bedoel ik: 180 uur. Ze moesten al die tijd blijven staan, of ze werden met de handen boven het hoofd geboeid. Het is voor mij niet eens voor te stellen hoe het is om meer dan 24 uur wakker te blijven, laat staan 180 uur. Maar het gebeurde allemaal in de gevangenissen van de CIA.

Toch is dat nog lang niet het ergste wat de CIA heeft gedaan in de jaren na 9/11. Lees verder op pagina 2.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. jofele jood

  Tja, moslimfluisteraars zullen hoogst waarschijnlijk dit een schande vinden, die zien meer in thee drinken met terroristen.

 2. Staphylocoque

  *Dit gedoe met meerdere pagina’s is uiterst onhandig.
  *De auteur wordt onderaan het bericht nu twee keer vermeld. Lijkt me niet nodig.

 3. Kuifje

  Vooral de Amerika haters bij de linkse media wrijven nu in hun handen omdat ze nu met het rapport in hun hand tekeer kunnen gaan tegen Amerika.

  Het is een eenzijdig rapport.

  “In a letter published in The Wall Street Journal, six former CIA leaders, including George Tenet, Porter Goss, and Michael Hayden, blasted the report as “one-sided and marred with errors.” These former CIA directors insisted that the report is “a poorly done and partisan attack on the agency that has done the most to protect America after the 9/11 attacks.”
  http://hotair.com/archives/2014/12/09/cia-pushes-back-on-torture-report-claims-thousands-of-lives-were-saved/

  Daarbij is het oorlog en heb je met een vijand te maken die voor niets terugdeinst. Als je dus met deze verhoren info kan verkrijgen die veel mensenlevens spaart dan is het naar mijn idee geoorloofd. Het is wel een enorm dilemma waar men voor staat. Maar oorlog is altijd zo geweest.

  Het meest schandalige is dat de democraten het rapport hebben vrijgegeven in een tijd dat er een hevige strijd tegen ISIS word gevoerd. ISIS zal dit rapport natuurlijk als propaganda materiaal gebruiken.

 4. Niek Verheyen

  Inderdaad een smerige truc van de Democraten om de Republikeinen te beschadigen. In feite is het gewoon landverraad. Het schaadt de VS en verschaft de jihadi’s veel buskruit in hun strijd tegen de westerse beschaving. Een strondgeniepige zet van Moslimbroeder Obama.

  1. Marcel Buurman

   Je weet niet wat een democratische rechtsstaat is. Dit wangedrag van de CIA is een grove schande en moet worden veroordeeld. Maar ik ben het met Frank Verhoef eens dat dit wel in de juiste context moet worden geplaatst, en dat het niet juist is om de VS op een lijn te plaatsen met veel regimes in het Midden-Oosten.
   En die domme kletspraat over ‘moslimbroeder Obama’ zegt vooral veel over jou.

   1. Kuifje

    Zowel de Democraten als Republikeinen hebben de programma’s van de CIA goedgekeurd.
    http://www.washingtonpost.com/opinions/todays-cia-critics-once-urged-the-agency-to-do-anything-to-fight-al-qaeda/2014/12/05/ac418da2-7bda-11e4-84d4-7c896b90abdc_story.html

    Met dit eenzijdig rapport proberen de Senaat Democraten de schuld bij de CIA te leggen.

    En laten we ook niet vergeten dat dankzij deze verhoren Obama Osama heeft kunnen pakken. De verhoren hebben hiertoe bijgedragen.

    En ja, Obama is meer bezorgd om de rechten van islamitische terroristen dan het verdedigen van de rechten van Amerikaanse burgers. Dat is misschien wat kort door de bocht maar daar lijkt het toch wel sterk op.

    Ben je al het NSA schandaal vergeten waarbij Obama de afluisterprogramma’s heeft versterkt en dat door Snowden naar buiten is gebracht. Obama heeft ook AP journalisten laten afluisteren. En zo kan in nog wel doorgaan.
    http://www.nydailynews.com/opinion/ap-scandal-scary-article-1.1349443

   2. Nico

    Je neemt de de woorden uit de mond Marcel. Iemand als Niek ziet iedere kritiek als verraad. Daarmee plaatst hij zich op één lijn met achterlijke dictaturen

 5. Antivenin

  Er wordt al gezegd dat al die CIA-mensen die zich “misdragen” hebben, moeten worden aangeklaagd. Inclusief President Bush. Nou, daar zullen de media wel weer van smullen. Alles om de Republiekeinen te beschadigen.

  1. Kuifje

   De CIA heeft programma’s uitgevoerd met het volle medeweten van Democraten en Republikeinen.

   “The interrogation program was authorized by the highest levels of the U.S. government, judged legal by the Justice Department and proved effective by any reasonable standard. The leaders of the Senate and House Intelligence Committees and of both parties in Congress were briefed on the program more than 40 times between 2002 and 2009. But Rep. Nancy Pelosi (D-Calif.) tried to deny that she was told in 2002 that detainees had been waterboarded. That is simply not true. I was among those who briefed her.”

   http://www.washingtonpost.com/opinions/todays-cia-critics-once-urged-the-agency-to-do-anything-to-fight-al-qaeda/2014/12/05/ac418da2-7bda-11e4-84d4-7c896b90abdc_story.html

   Dit eenzijdig senaat rapport van de Democraten is alleen maar bedoelt om de “schuld” in de schoenen van de CIA te schuiven en het Democratisch leiderschap te beschermen.

   De CIA betwist dan ook de conclusies van het rapport.
   http://www.wsj.com/articles/cia-interrogations-saved-lives-1418142644

   De Democraten spelen een vies politiek spel waarbij Amerikaanse leven nu gevaar lopen en het rapport door de islamitische terroristen als propaganda tegen de VS zal worden gebruikt.

 6. Willie.F

  Vervelend voor de Poetin haters. Gaan we Amerika nu boycotten?.

  1. Matthijs

   Hebben ze de ruggengraat niet voor.

 7. Beukman

  Ach, de Americanen hadden in 2003 natuurlijk allang het morele recht verspeeld om hun vijanden de maat te nemen, toen ze probeerden 9/11 in Saddams schoenen te schuiven. Dit kan er dus ook nog wel bij.
  Ene Niek hierboven klaagt dat het landverraad is om rapporten openbaar te maken waarin openheid wordt gegeven over zaken waarover de belastingbetaler is voorgelogen, zaken dus die iedereen aangaat. Een betere illustratie voor het bedenkelijke democratische gehalte van de kritikasters alhier is amper denkbaar.

 8. Maaike

  ‘De vijanden van Amerika zullen in hun handen wrijven met dit nieuws’ also sprach Frank Verhoef. Waarom altijd maar weer dat vijanddenken, dat de wereld indelen in goed en slecht, zonder enige nuance. Wat de CIA heeft gedaan is niet goed te praten, hoeveel dat ook in andere landen wel gebeurd. Wat wel heel goed is dat er in Amerika de mogelijkheid bestaat het te onderzoeken en de feiten te presenteren en er lering uit te trekken en als het dan goed is kan een volwassen land daarmee omgaan.

  1. Kuifje

   “Wat de CIA heeft gedaan is niet goed te praten”

   De CIA heeft gedaan waar het goedkeuring voor heeft gekregen van zowel Democraten als Republikeinen nadat er 3000 Amerikaanse burgers waren vermoord en er voor meer van dat soort aanslagen werd gevreesd.

   Ook andere landen nemen in het geheim maatregelen om hun burgers te beschermen.

   Het onderzoek is eenzijdig gericht en heeft daarom weinig waarde. De conclusies worden door de CIA betwist. Dus die z.g feiten hebben geen waarde.
   http://www.wsj.com/articles/cia-interrogations-saved-lives-1418142644

   De Senaat Democraten hebben om politieke redenen dit rapport gepubliceerd en het enigste wat ze ermee bereiken is dat de vijanden van de VS (en het westen) hiermee worden versterkt.

 9. Hollander

  Ik vraag me af wat de DDS redactie vindt wanneer een dergelijk rapport over de KGB vrijgegeven wordt? Dan zal het niet goedgepraat worden omdat het in het landsbelang is geweest.

  Bij deze wil ik de CIA noch veroordelen, noch vrijspreken, maar de toon is weer duidelijk.

  1. Marcel Buurman

   Wat is dit voor een reactie? De DDS redcatie praat het gedrag van de CIA nergens goed. Integendeel dat wordt veroordeeld.
   “De toon is weer duidelijk” slaat terug op je zelf, beste Hollander.

 10. Phoenix

  Tja, de Poetinbashers en Amerikalovers zijn weer druk bezig om die misdaden door de CIA begaan te bagatelliseren, er “begrip” voor te hebben en ze goed te praten. Voor de verandering ben ik het nu eens helemaal eens met wat Beukman zegt.

 11. V.K.

  -Martelen is natuurlijk een bijzonder effectieve manier om snel informatie te krijgen welke bijvoorbeeld levens kan redden, zou dat niet zo zijn, dan zou er ook niet gemarteld worden. Wanneer je iemand dag in dag uit marteld, dan doe je iets niet goed en is er sprake van sadisme, het toedienen van gepureerd halal voedsel via de de omgekeerde weg lijkt mij meer ter bevrediging van de martelaar .

 12. Nico

  Het feit dat Amerika met het rapport naar buiten komt en fouten toegeeft spreekt juist vóór Amerika. De meeste landen die over de schreef gaan zullen glashard blijven ontkennen of bagatelliseren. De Amerikanen nemen hun verantwoordelijkheid. Dit ondanks het feit dat er ook in Amerika (en hier op de commentpagina’s) mensen rondlopen die niet veel ophebben met de beginselen van een rechtsstaat en ballen genoeg hebben om de eigen fouten toe te geven.

 13. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] – na de aanslagen van 11 september 2001 merkte onze eigen Frank Verhoef terecht op dat Amerika’s vijanden die informatie ongetwijfeld buitengewoon graag zouden gebruiken om het land in diskrediet te […]

 14. Links over Holman: ‘Ze moeten hem martelen!’ – De Dagelijkse Standaard

  […] zijn stuk besteedt Holman aandacht aan het Amerikaanse rapport over martelingen uitgevoerd door de CIA. Hoewel ik me in felle woorden heb uitgesproken tegen dergelijke ondervragingstechnieken ben ik me […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.