Rapport: martelpraktijken CIA erger dan gedacht

Geen categoriedec 09 2014, 19:00
De vijanden van Amerika zullen in hun handen wrijven met dit nieuws.
Het rapport over de martelpraktijken van de CIA na de islamitische terreuraanslagen van 11 september 2001 is vandaag eindelijk naar buiten gebracht. Weliswaar in een sterk uitgedunde versie, maar er staat nog altijd veel explosief materiaal in.
Het originele rapport telde meer dan 6.000 pagina's, een samenvatting van het rapport dat openbaar is gemaakt 'slechts' 580 pagina's. Voor wie zin heeft om door het hele document te spitten: u kunt hier terecht voor een pdf-versie.
Er staan een paar opmerkelijke passages in het rapport, to say the least. Voordat u verder leest, wil ik u wel even waarschuwen. Er staan ronduit gruwelijke details in het rapport en wie geen sterke maag heeft, kan maar beter stoppen met lezen.
Oké, daar gaan we.
Terroristen werden tijdens verhoren onderworpen aan allerlei enhanced interrogation techniques (EIT), zoals de CIA ze noemt, waaronder waterboarding (terroristen als Khalid Sheikh Mohammed minstens 183 keer) waardoor ze het gevoel kregen dat ze verdronken. Waterboarding ziet er zo uit:
Andere bekende technieken om terroristen te martelen bestonden uit het gebruik van harde muziek of ruis in pikdonkere kamers met enkel een emmer om hun behoeften in te doen, of juist uit het gebruik van heel veel licht en oneindig lange verhoren.
Sommige gevangenen werden urenlang wakker gehouden, en met urenlang bedoel ik: 180 uur. Ze moesten al die tijd blijven staan, of ze werden met de handen boven het hoofd geboeid. Het is voor mij niet eens voor te stellen hoe het is om meer dan 24 uur wakker te blijven, laat staan 180 uur. Maar het gebeurde allemaal in de gevangenissen van de CIA.
Toch is dat nog lang niet het ergste wat de CIA heeft gedaan in de jaren na 9/11. Lees verder op pagina 2.
Het ging veel verder. Zo overleed een gevangene, die was vastgeketend aan de grond, in 2002 aan de gevolgen van onderkoeling. Andere gevangenen moesten op hun gebroken voeten en benen staan. Ja, echt. The Daily Beast geeft nog een paar voorbeelden van de martelpraktijken van de CIA:

Some detainees were forced to walk around naked, or shackled with their hands above their heads. In other instances, naked detainees were hooded and dragged up and down corridors while subject to physical abuse.

Dat is nog niet alles. Charlie Savage van de New York Times ontdekte dat sommige gevangenen op een wel heel aparte manier hun voeding binnenkregen. Het eten, in dit geval hoemoes, pasta met saus, noten en rozijnen, werd gepureerd en vervolgens rectaal ingebracht (volgens de CIA een beproefde methode in de medische wereld):
Toenmalig George W. Bush wist er allemaal pas van in 2006. De CIA zegt in een reactie dat de martelpraktijken (die zij dus EIT's noemen) juist hebben geholpen om terreuraanvallen te voorkomen, andere terroristen op te pakken en dus ook levens te redden. In de reactie schrijft de Amerikaanse inlichtingendienst:

As part of the CIA’s global effort to dismantle al-Qa’ida and to prevent future terrorist attacks, the Agency was directed by President Bush six days after 9/11 to carry out a program to detain terrorist suspects around the world. Certain detainees were subjected to enhanced interrogation techniques (EITs), which the Department of Justice determined at the time to be lawful and which were duly authorized by the Bush Administration. These techniques, which were last used by the CIA in December 2007, subsequently were prohibited by an Executive Order issued by President Obama when he took office in January 2009.

En, niet geheel onbelangrijk, de CIA erkent fouten te hebben gemaakt. Ze trekken er lering uit, zeggen ze zelf:

As noted in CIA’s response to the study, we acknowledge that the detention and interrogation program had shortcomings and that the Agency made mistakes. The most serious problems occurred early on and stemmed from the fact that the Agency was unprepared and lacked the core competencies required to carry out an unprecedented, worldwide program of detaining and interrogating suspected al-Qa’ida and affiliated terrorists. In carrying out that program, we did not always live up to the high standards that we set for ourselves and that the American people expect of us. As an Agency, we have learned from these mistakes, which is why my predecessors and I have implemented various remedial measures over the years to address institutional deficiencies.

Het gevaar, en ik verzin dit niet, is dat de Verenigde Staten nu worden gezien als een achterlijk land dat gevangenen op grote schaal martelt. Alsof het land zelf geen haar beter is dan de islamitische terroristen die het bestrijdt. Ik heb het Nederlandse journalisten al zien twitteren. Het is de grootst mogelijke onzin die er bestaat.
De vijanden van het vrije Westen zullen elke kans aangrijpen om de VS (en het Westen) te besmeuren en in een kwaad daglicht te stellen. Dit rapport over de martelpraktijken van de CIA zal nog heel vaak worden aangehaald in de propaganda van islamitische terreurgroepen.
We moeten ervoor waken dat we niet meegaan in die propaganda. Ja, de CIA heeft fouten gemaakt, en ja, laten we hopen dat die fouten niet meer worden gemaakt, maar de CIA heeft al die tijd het langsbelang voor ogen gehad in een tijd dat de VS hevig onder vuur lag van islamitische terroristen. Dat moeten we niet vergeten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten