Sultan Erdogan ‘laat honderden journalisten arresteren’

Erdogan goes full dictator.

Als u in het verleden stukken van ons hebt gelezen over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet u dat wij geen fans van hem zijn. De man is een autocraat pur sang – of eigenlijk: een islamistische autocraat – en breidt zijn macht steeds verder uit. Nog even en er is werkelijk geen sprake meer van checks and balances in Turkije.

Vreemd genoeg maakt hij tegenwoordig geen geheim meer van zijn ronduit dictatoriale plannen. Hij kondigt genoeglijk aan dat hij meer macht en invloed wil en zorgt ervoor dat de politie critici zonder problemen kunnen oppakken. En daar bedoel ik dan mee: zonder bewijs dat er een misdrijf is gepleegd.

In de voorbije jaren is het dan ook snel bergafwaarts gegaan met individuele rechten in Turkije. Met name (kritische) journalisten hebben het moeten ontgelden. Als ze niet werden opgepakt verloren ze hun baan, en in sommige gevallen werden buitenlandse journalisten – snel ‘geheim agenten’ genoemd door Erdogan – gewoon van de ene op de andere dag uitgezet. Wel zo praktisch natuurlijk, dan hoef je nooit meer last van ze te hebben.

Hoewel de meeste mensen dachten dat het niet veel erger kon worden in Turkije, blijkt dat een vergissing van formaat te zijn. Gisteren liet Fuat Avni – een anonieme Twitteraar die waarschijnlijk een hoge positie bekleedt in de Turkse regering – namelijk weten dat er nieuwe massa-arrestaties gepland staan. De beoogde slachtoffers zijn allemaal critici van de president.

Avni laid bare a three-stage plan orchestrated by President Recep Tayyip Erdoğan in close coordination with Justice Minister Bekir Bozdağ, Interior Minister Efkan Ala and National Intelligence Organization (MİT) head Hakan Fidan. Simultaneous police raids to be conducted in several provinces in Turkey will see the detention of more police chiefs who conducted investigations into corruption and al-Qaeda cells in Turkey.

The government will also detain hundreds of critical journalists, including the editors-in-chief of the Zaman, Today’s Zaman, Bugün and Taraf dailies.

The operation will be expanded in the second and third stages to include prominent businesspeople, media owners, civil society representatives and more journalists. Avni claimed that the government has already planned who will replace the editors of the Hürriyet and Sözcü dailies.

Avni is het voorbije jaar beroemd geworden in Turkije omdat hij dit soort waanzinnige acties steevast kort voor ze daadwerkelijk plaatsvonden op Twitter slingerde. Daarbij legt hij ook steeds uit wat de strategie erachter precies is welke personen betrokken zijn bij de plannen. Keer op keer blijkt Avni gelijk te hebben.

Lees verder op pagina 2: persorganisaties, de oppositie én de gewone Turkse kiezer roeren zich.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Pieter V

  En de Brusselse EU-criminelen vinden nog steeds dat Turkije bij de EU moet komen en gooien daarvoor ook ieder jaar weer een megabedrag aan belastinggeld over de Turkse heg.

  1. Michael van der Galien

   Dat is inderdaad misschien nog wel het meest schokkende van alles. Natuurlijk gaat dat niet door – Frankrijk, Duitsland, Cyprus etc. willen dat het niet gebeurt – maar dat de EU-top het wel blijft willen is gewoon belachelijk. Daar komt bij dat Erdogan ook nog steeds subsidie krijgt van Europa; van onze belastingcenten dus.

 2. Jasterke

  .
  O ja…dan heb je nog die Recep Erdogan

  die heette onze “Bondgenoot” te zijn

  maar dáár viel best knap weinig van te merken

  .

  al deden wij ook sloten water bij de wijn…

  de man ging steeds extremer buiten alle perken

  maar ja, de Majesteit hé…liep zo met ‘m weg !

  .

  dus kregen wij méér ongenadig loon naar werken

  al stroomden er miljarden over de Turkse heg

  maar van dat Turkse fruit kwam bitter weinig van !

  .

  maar goed, we zijn nu zó verfrissend nuchter…:

  hoort dit soort mens nu aan een boom of aan ’n luchter ?
  .

  .
  Jasterke

  .

  .

  Jasterke

  .

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/gooi-turkije-uit-navo

  .

 3. monach

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/11/tussen-2007-en-2013-krijgt-turkije-7-miljard-aan-eu-subsidies-gratis/

  Plus;

  Je zou denken dat de EU teveel geld heeft en niet weet wat ermee te doen. Onlangs nog beloofde men heel veel geld aan Oekraïne, de redding van Griekenland is ook nog niet afgesloten, maar ook niet-EU-lid Turkije krijgt nu al enkele slordige miljarden, bericht de Engelstalige Turkse krant “Sabah”:

  EU geeft 4,4 miljard euro aan Turkije als steun ter voorbereiding op het EU-lidmaatschap

  De EU wil voor een periode van zeven jaar tijdens het toetredingsproces financieel en technisch hervormingen ondersteunen van de toetredingskandidaat Turkije. De Europese commissie heeft hiervoor een budget van € 11 miljard beschikbaar, waarvan het grootste deel voor Turkije bestemd is.

  Van dit bedrag van 4,4 miljard krijgt Turkije in 2014 620,4 miljoen, in 2016 630,7 miljoen, in 2017 636,4 miljoen en tussen 2018 en 2020 1,93 miljard.

  Moge dit geld Turkije slechts ongeluk en ellende brengen!

 4. Limburgse Kuifje

  Michael sluit het verhaal af met: “De enige hoop die er nog is, is dat Turken zélf aangeven dat ze hun buik vol hebben van Erdogans machtshonger en zich nu eindelijk tegen hem verenigen. Alleen dan kan er misschien het één en ander veranderen… en kan de Turkse democratie misschien nog gered worden. Doen ze niets dan is het binnenkort écht game over.”

  Maar misschien moeten wij in Europa ons ook eens verenigen tegen het monster EU. Brussel en Ankara lijken 4 handen op een buik te zijn en ook wij doen niets en ook voor ons is het straks GAME OVER !

 5. Pimsch

  Bij een Turkse lente breekt dezelfde pleuris uit als in Egypte en Syrie. Ik denk dat in alle islamitische landen er slechts twee keuzes zijn: totalitaire theocratie of totalitaire monarchie. Het wordt nooit anders zolang de jaloerse en boze islam serieus wordt geloofd.
  Punt twee: Erdogan is niet in staat om zijn eigen volk welvaart te brengen, waardoor velen uit moesten wijken naar geindustrialiseerde landen. Geen feit om trots op te zijn.
  Punt drie: de sterke bevolkingsgroei in de niet-westerse wereld is rampzalig.

 6. W.H.J. Reiss

  Ja Michael je anti held en anti vriend, Hr. Wilders had dus weer gelijk toen Erdogan naar Nederland kwam.
  De (Turkse) aap komt uit de mouw !
  Ik denk dat het geloof je een beetje dwarszit. Moslims zijn altijd en overal Booslims en Haters. Anders kennen we ze niet. Je stellingname t.a.v. Hr. Wilders is wel al gematigder geworden, maar dat komt door de vele terechte kritiek die je krijgt.
  Wist je al dat de reaguurders alhier betere teksten schrijven dan de redacteuren ! Nee, dan bij deze !

 7. Harrybr

  Toch exact als die man altijd gezegd heeft: “Democratie is als een trien. Je stapt uit, als je de bestemming bereikt hebt”.
  Alleen: net als bij Mein Kampf gaan de politici altijd uit van het als ZIJ zien: goede.

  Kunnen we niet nog meer militaire hulp geven aan Erdogan, zodat hij wel tegen Syrië kan doen wat hem uitkomt, doch dat land niet terug durft te slaan.
  En natuurlijk de subsidiesluizen wagenwijd open: het is toch maar jaarlijks vanzelf aanjongend belastinggeld.

 8. Ruud562

  Ach, de ‘sultan’ weet zich verzekerd van jaarlijks een aantal miljarden uit Brussel! En heeft de wetenschap dat hij dankzij datzelfde Brussel zijn islamitisch rijk straks flink kan uitbreiden, zodra hij binnen de EU is gehaald. Dus wie doet hem wat? Niet de kortzichtigen in Brussel.

 9. Turkse politie arresteert inderdaad journalisten – De Dagelijkse Standaard

  […] Zoals voorspeld: de Turkse autoriteiten zijn inderdaad een groot offensief begonnen tegen kritische journalisten en politiechefs die zowaar hun werk proberen te doen. De NOS bericht: […]

 10. VVD en CDA eisen stopzetten steun aan Turkije – De Dagelijkse Standaard

  […] hetzelfde gebeuren. De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, gedraagt zich meer en meer als een moderne dictator. De persvrijheid is gisteren officieel afgeschaft; er is geen sprake meer van een zogenaamde vierde […]

 11. Erdogan tegen EU: ‘Bemoei je met je eigen zaken!’ – De Dagelijkse Standaard

  […] Turkije en die met de dag autocratischer wordt, is niet blij met de reactie van de Europese Unie op de arrestaties van belangrijke Turkse journalisten (die zijn beleid in het verleden bekritiseerd hebben). In een speech vanuit het westelijke plaatsje […]

 12. In Turkije is ‘dief’ zeggen genoeg om je op te pakken – De Dagelijkse Standaard

  […] wordt steeds gekker in Turkije. Natuurlijk weten we al een tijd dat Erdogan zich steeds meer als een sultan gedraagt die geen enkele vorm van kritiek accepteert, maar tegenwoordig gaat hij zelfs zo ver om mensen te […]

 13. Turkse demonstranten veroordeeld tot 11 jaar cel voor kritiek op Erdogan – De Dagelijkse Standaard

  […] macht is, des te autocratischer – zo niet ronduit: dictatoriaal – hij wordt. Hij laat journalisten massaal oppakken, veroordeelt iedere vorm van kritiek als “verraad” en roept te pas en te onpas dat alle […]

 14. Turkse demonstranten veroordeeld tot 11 maanden cel voor kritiek op Erdogan – De Dagelijkse Standaard

  […] macht is, des te autocratischer – zo niet ronduit: dictatoriaal – hij wordt. Hij laat journalisten massaal oppakken, veroordeelt iedere vorm van kritiek als “verraad” en roept te pas en te onpas dat alle […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.