Laffe Mocro-gangsters duiken onder

Laffe Mocro-gangsters duiken onder

Doodsbang verschuilen ze zich in het buitenland.

Zoals wij eerder ook al berichtten gaat het helemaal verkeerd in de onderwereld. Waar de georganiseerde criminaliteit ooit in handen was van psychopaten die hun agressie enigszins de baas konden, is dat nu helemaal anders. Iemand hoeft maar iets te doen - of zijn vijanden hoeven maar te denken dat hij iets gaat doen - en er ligt onmiddellijk weer een lijk op straat; het begon met mannelijke criminelen, nu zijn hun vriendinnen ook al in levensgevaar.

Volgens de politie - die vooral uitblinkt in niets doen en slechts rustig toekijkt terwijl er een ware onderwereldoorlog woedt - is het einde van het geweld nog lang niet in zicht. Je zou denken dat je iets kunt doen als je weet wie er wanneer uitgeschakeld worden, maar blijkbaar ligt dat allemaal wat genuanceerder. De autoriteiten volstaan ermee om potentiële slachtoffers te informeren dat ze in gevaar zijn en trekken zich vervolgens snel terug achter gesloten, kogelvrije deuren waar hen niets kan overkomen.

Zo ook de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Deze dappere diende vertelt vandaag tegen AT5 dat de gewelddadigheden stug doorgaan, ondanks het feit dat de meeste leiders ondertussen in het buitenland zitten. Net als de autoriteiten wordt het hun namelijk wat te heet onder de voeten. Daarom hebben ze de afgelopen dagen en zelfs weken het hazenpad gekozen. Lekker relaxen op Bonaire terwijl je voetsoldaten stuk voor stuk worden afgeslacht; blijkbaar is dat waar de Mocro-maffia in uitblinkt.

"Het lijkt erop dat de hoofdmannen allemaal in het buitenland zijn, en dat dit conflict doorwoedt."

Aldus Aalberg. Daar voegt hij aan toe dat hij niet weet waar ze zich precies bevinden, maar wel dat ze echt niet langer in ons land zijn.

Lees verder op pagina 2.
Normaal gesproken zou je hopen dat het geweld daarmee ten einde komt, maar het tegendeel is helaas waar. Blijkbaar hebben de criminele kopstukken hun voetsoldaten opdracht gegeven om gewoon door te gaan waar ze mee bezig waren, alleen dan zonder dat zich achter hun bazen kunnen verstoppen. Wel zo prettig voor die laatsten, natuurlijk; iemand anders laten vermoorden is prima, maar oh wee als je zelf mogelijk de pineut wordt. Dat moet je als wannabe gangster die te veel hiphop-muziekvideo's heeft gezien natuurlijk niet willen.

Tupac en Biggy Smalls nabootsen is hartstikke leuk zolang anders levens op het spel staan, maar als het vizier op jouw wordt gericht kun je maar één ding doen in de ogen van deze laffe straatvechters: met de staart tussen de poten vluchten.

Aalberg:

"We zien in het veld dat dit [red.: het geweld] gewoon doorgaat."

De vraag is dan natuurlijk of de voetsoldaten in kwestie - oftewel, de losers van het criminele milieu - dit op eigen houtje doen of dat ze daar opdracht toe hebben gekregen van hun gangsterleiders? Aangezien de georganiseerde misdaad niet bepaald georganiseerd zou zijn als het eerste het geval was laat het antwoord zich vrij gemakkelijk raden.

Is er dan helemaal geen licht te zijn aan het einde van de tunnel? Nou, misschien toch wél. Zelfs Aalberg lijkt namelijk te begrijpen dat de autoriteiten nu eindelijk moeten ingrijpen en verder bloedvergieten moeten voorkomen:

"We zien dat een aantal anderen toch gewoon doorgaan, bang zijn. En we moeten stoppen dat er uit angst het volgende geweldsmiddel wordt ingezet."

Mooi gezegd, maar ik heb wel meteen een vraag voor meneer Aalberg: wat denkt u hier aan te doen? Heeft u al een plan ontwikkeld om het geweld tegen te gaan? Hoeveel criminelen bent u van plan te arresteren in de komende dagen? Denkt u dat de onderwereld de orde uiteindelijk zelf herstelt of dat het echt van u moet komen? En wat doet u er eigenlijk aan om de topcriminelen die zich nu in het buitenland verstoppen toch nog te arresteren? Wordt er samengewerkt met internationale bondgenoten? Hoe kan het dat u niet weet waar zij zich bevinden? Zijn de relaties met de landen waar deze figuren naartoe trekken dan zo slecht?

Het merkwaardigste aan dit verhaal is dat de Tweede Kamer niets van zich laat horen over deze zorgwekkende ontwikkelingen. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven moeten onderhand toch echt op het matje geroepen worden om tekst en uitleg te geven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer