Waarom Israël een geweldig land is

“Het is een beetje vreemd,” zegt ze met overslaande stem, “dat jij zo pro-Israël bent terwijl je er 1. niet woont en 2. niet eens Joods bent.”

Dan voegt de jongedame er hoofdschuddend aan toe: “Ik snap echt niet waarom je er zo’n sterke mening over kunt hebben.” Ze slaakt een diepe zucht. Zelf is ze niet zo pro-Israël, blijkt tijdens het gesprek met een glas rode wijn in onze handen. Integendeel. Ze komt op voor de onderdrukte Palestijnen, vertelt ze, voor de ‘verzetsbeweging’ Hamas, the whole shebang. Blijkbaar kun je wel pro-Palestina zijn zonder er te wonen of Palestijns te zijn.

Enfin, hypocrisie is nooit ver weg in discussies over Israël en de Palestijnen. Toch vind ik haar opmerking sterk. Het is een domme poging mijn mening af te doen als irrelevant, ik kan er niets anders van maken, maar het zet mij wel aan het denken. Waarom ben ik eigenlijk pro-Israël als ik er niet woon en niet Joods ben? Ik ben ook al niet christelijk. En moslim ben ik ook niet. Tjonge. Zou ik dan gewoon knettergek zijn? Dat is waarschijnlijk de enige verklaring die de jongedame heeft voor mijn overtuiging dat Israël een geweldig land is. Maar zo simpel is het niet.

Ik kan me nog goed het moment herinneren dat het vliegtuig na een vlucht van iets meer dan vier uur landde op het Ben Gurion-vliegveld in Tel Aviv. Het was de zomer van 2013. Ik mocht samen met een gezellige groep studenten mee met een Fact Finding Mission van CIJO naar Israël en de Palestijnse gebieden.

Het was mijn allereerste bezoek ooit aan Israël. We stapten meteen na aankomst in de bus die ons naar de eerste bestemming bracht; een hostel met zwerfkatten en -kittens voor de deur. Te schattig. Ik genoot met volle teugen van het heuvel landschap (wauw…), het brandende zonnetje (die heb je in Nederland helemaal niet) en de verfrissende koelte toen de zon weer onderging (genieten!).

Ik had veel over het beloofde land gelezen in boeken, kranten en tijdschriften. Ik had ook veel reportages gezien, documentaires, films. De meeste mediaproducties hadden – en hebben – een bepaalde insteek die niet de mijne is. Ik voelde intuïtief dat er iets niet klopte, alsof er iets werd achtergehouden. Wat precies wist ik vóór mijn Israël-reis nog niet, maar ik kwam er snel achter tijdens die reis.

Wat je niet hoort, noch leest of ziet in de media, en ik ben zelf journalist dus dan valt het extra op, is dat Israël een welvarend, vrij en democratisch land is. Dat wordt er nooit bij verteld als het weer eens gaat over de ‘buitensporige’ reactie van Israël op de raketaanvallen van Hamas. Zelfs niet bij lange achtergrondreportages, die juist uitermate geschikt zijn voor zo’n verhaal.

Wie ook maar één keer naar Israël is geweest, vertel ik niets nieuws. Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. joga

  Dit komt omdat de Israelis met keihard werken en inventiviteit destijds van een woestijn d.m.v irrigatie-technieken een zeer vruchtbaar land hebben geschapen, waarop de arabieren(nu palestijnen genoemd) enorm jaloers waren. En wanneer je dan als arabier te beroerd bent om te werken, dan probeer je (als Jordanier) dat land met geweld te veroveren. Want dat wordt de arabieren al sinds ca. 1400 jaar via de Koran geleerd. En zie heden ten dage, wat daaruit is voortgekomen: Afgrijselijke moord en doodslag zelfs onder de eigen “geloofs”genoten. Kijk hoe hun steden en dorpen er nu uitzien. Alles platgeschoten t.b.v. hun Allah en pedofiel Mohammed. Wanneer Israel zich zou overgeven(zg. vrede”, ziet dat prachtige land er binnen een paar jaar ook zo uit. Kijk maar naar Libanon, waar vrijwel alle christenen zijn vermoord of verjaagd en waar de steden ook zijn verworden tot ruïnes, met dank aan Hezbollah.
  Wanneer wil de wereld deze realiteit nu eens inzien? Ik ben bang tot de tijd, dat olie totaal niet meer relevant is en gebruikt kan worden als chantage-middel door de arabieren.

 2. Gielah

  Israël is inderdaad een heerlijk land… en aanmérkelijk veiliger dan Nederland, hoewel mensen je nogal eens geschrokken aankijken als je laat weten, dat je er ( weer) naartoe gaat.
  Je kunt er, zelfs als vrouw alleen, ’s avonds laat rustig over straat gaan, iets dat je in Amsterdam en andere grote steden hier wel uit je hoofd laat.
  Natuurlijk zijn er ( zelfmoord)aanslagen… bij het opblazen van een bus… een paar jaar terug… was ik héél dichtbij.
  Rondreizend in het uiterste noorden heb ik ook spanningen meegemaakt in verband met aanvallen van Hezb’ollah… waardoor de mensen in Kiryat Sh’monah zich in de schuilkelders moesten terugtrekken.
  Ga ik naar Jeruzalem ( ik ga altijd naar Jeruzalem en maak van daaruit, met een taxi, uitstapjes in andere richtingen), dan lóóp ik bij voorkeur alles.
  Die nieuwe tramlijn door Jeruzalem wordt heel vaak door Arabieren aangevallen en bussen ontploffen mij ook nog te vaak… dus ik loop … zó groot is Jeruzalem niet…. en neem dan vaak een straatje, dat achteraf, evenwijdig met bijvoorbeeld Jaffa Street of de Ben Yehuda Street, loopt.
  Bij het postkantoor moet je je hele tas laten controleren, voordat je er naar binnen mag…. maar dat is juist voor je eigen veiligheid… dus prima.
  Ga ik ’s avonds in een restaurant eten, dan neem ik er één waar constant bewaking voor de deur staat.

  De overheid in Israël zorgt erg goed voor haar burgers!
  Overal zie je jonge mannen en -vrouwen van het IDF, altijd met hun geweer over hun schouders…. die staan ook bij de ingangen van de Mahane Yehudamarkt.

  Ondanks dat… eigenlijk dánkzij dat….het is er rustig en vredig en heel fijn om er te zijn.

  1. Frank Verhoef

   Mooie comment, dank je wel, Gielah.

 3. Kuifje

  Israël is een modern land dat veel bijdraagt aan de wetenschap en techniek.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_Israel

  Een democratie die zich staande moet houden in een regio vol met dictaturen en achterlijkheid en waarbij de meeste omringende landen Israël van de kaart wil vegen.

  Over het algemeen zijn de meeste media Israël vijandig gezind en proberen bewust een negatief beeld van Israël neer te zetten in de media waarbij de feiten er niet meer toe doen.

  Veertien leugens over het Palestijns-Israëlisch conflict die de vrede blokkeren
  http://brabosh.com/2014/08/20/pqpct-xx6/

 4. MrsVenderleek

  De schrijver is vast nog nooit – als een crimineel – tegen de grond gegooid om gefouilleerd te worden. Iets wat ‘heel normaal’ wordt gevonden… En niet alleen op het vliegveld.

  1. Pjotter

   Mrs. Venderleek, proef ik hier geen Jodenhaat

   1. Staphylocoque

    Heeft mevrouw heeft ooit kennisgenomen van de situatie waarin Israël zich bevindt?

  2. Kokkie

   Weer die gebruikelijk heerlijke domme, volslagen achterlijke, linkse reflex. De afkeer van links van het Judaïsme en het Christendom is net zo groot als bij de Islam, die beide verantwoordelijk worden gehouden voor dat o zo verwerpelijke kapitalisme. Een blinde haat, met als catastrofaal resultaat collaboratie met de religieuze variant van het fascisme. Ofwel zie hier de ‘useful idiot’ in een notendop.

  3. Pietje Precies

   Nou volgens mij moet je het dan heel bont maken. Ik kom nog wel eens in Israël, en wordt daar normaal behandeld op het vliegveld, soms zijn de vragen pittig (UAE stempels in paspoort). Als je zo behandeld wordt en wordt aangepakt is er vast aanleiding toe, wellicht niet door gedrag, maar door profiel of door u niet bekende omstandigheden. En omdat daar nogal eens spontaan mensen ontploffen, lijkt me dat eerst handelen en dan vragen stellen voor iedereen de veiligste optie is. Maar zo te zien denkt u niet veel verder dan uw individuele rechten, waar er gelukkig nog een heleboel van overblijven in Israël.

 5. Seneca

  Frank, die jongedame met haar overslaande stem, is zij niet een beetje hysterisch? Tijdens een normale conversatie – ook als je het niet met elkaar eens bent – kan je toch gewoon met elkaar spreken?
  2.
  Mrs.Venderleek
  Ook ik ben diverse malen in Israël geweest en mijn bevindingen zijn iets gematigder dan die van de heer Verhoef, maar toch voel ik mij in Israël gewoon ‘lekker’. Neen, ik ben nog nooit in Israël als een crimineel op de grond gegooid; ik ben wel door justitie als een crimineel benaderd toen ik aangifte wegens discriminatie wilde doen tegen de burgemeester van Hilversum, zijn naam, onbelangrijk, is mij ontschoten. Bovendien word ik in NL als een crimineel behandeld als ik 5 km te snel rijd of als men denkt dat ik een fout in de belasting aangifte heb gemaakt. Daar heeft u zeker nooit zo ervaren? Misschien bent u er aan gewend geraakt en kunt u niet meer zonder een dergelijke benadering.

 6. Andre_Butter

  Frank, Ik heb groot respect voor jou en jouw wijze van journalistiek bedrijven. Ook dit stuk over Israël getuigt weer van realiteitszin. Dat Israël jou ook ondanks dat je niet religieus bent toch gevoelmatig wat meer doet, kan ik als christen wel plaatsen. Uiteindelijk draait het hele wereldgebeuren in essentie toch om Israël / Jeruzalem en de wederkomt van Jezus.
  Het ga je goed.

  1. Pjotter

   En hier sluit ik mij volledig bij aan

 7. Pimsch

  Waarom links, waarom rechts. Omdat we gevoelsmensen zijn in een dualistische wereld. We worden daardoor geprest om partij te kiezen. En hoe meer je standpunt wordt bedreigd, hoe meer je jezelf verhard. Tegenstellingen worden kunstmatig versterkt. Dat krijg je met partij kiezen. Wat de tegenpartij ook aan zinnigs heeft in te brengen. Het maakt doof en blind. Ik kies geen partij, maar verwonder me elke dag en keer me af van mensen die alles zeker weten. Zij denken de sterksten te zijn. Zwicht er niet voor. Niemand kan zweren bij zijn gezondheid. Het leven is vol dramatische tegenstellingen die onbegrijpelijk zijn. Soms moeten we die gewoon leren accepteren.

  1. Pimsch

   Zo is ook het conflict tussen de Israeli’s en de Palestijnen onoplosbaar. Omdat het etnisch en religieus onverenigbaar is. Omdat er felle partijdigheid is. Door de islam en de koude oorlog op de spits gedreven. Ik voel minder sympathie voor de Palestijen vanwege hun strijdmethoden en hun kunstmatig in stand gehouden razernij. Verwacht geen oplossing voor deze hel op aarde. We kunnen hooguit het de ketel van het vuur halen door de ergste ophitsers uit te schakelen.

 8. NemTudom

  Ik heb wel wraak gevoelens. Israël is zo’n mooi opgebouwd land, dat het als,ALS ze zou verliezen te mooi zou zijn om zo achter te laten. De wens dat dat nooit gebeurd, kun je doen bij een vallende ster. (ruimtestof) Ben er nooit geweest, zal me ook niet lukken. Maar als, weer als het liefst als mol zodat ik het kan onder mijnen. Voor het geval dat ze het mochten verlaten via de zee. Waardoor het volstroomt met de vluchtelingen! Die er ooit zaten?? Dan zou ik de wraak mol willen zijn en het lontje aan willen steken om de boel te doen verdwijnen, zoals de is-lam de wereld verwoest. (Een sprookje). Ik vind het prachtig om van zo’n schrijven over Israël te genieten. Schrijf wat meer Misschien dat anderen dan ook wat meer van Israël gaan houden.
  Bedankt Frank.

 9. jack

  In de jaren 90 heb ik met Israeliers te maken gehad in Israel voor zaken. Het bovenstaande artikel is mij uit het hart gegrepen. Wat Frank boven beschrijft is waarschijnlijk precies de oorzaak van de stuitende afgunst op Israel die het denken in het westen bepaald, zowel van de bevolking als van de politici.Uit ervaring kan ik zeggen “een prachtvolk en een prachtland”. Over arabieren (heel veel ervaring mee gehad) zwijg ik maar, alles daarover zou nu wel bekend moeten zijn.

 10. pm10326340

  Mooi om te lezen dat je een echte soul brother bent. Er is veel in Israël wat wijst op het land van melk en honing. Beslist aanwezig is de wil om te leven en uiteindelijk ook om te overleven. We kunnen er zeker van zijn dat de Joden beter dan wie ook de dieptes en hoogtes van het bestaan kennen. We gaan nog heel veel van ze horen.

 11. JanvanEechoud

  “De schrijver is vast nog nooit – als een crimineel – tegen de grond gegooid om gefouilleerd te worden”.
  Wat zou je daar voor moeten doen, Mrs Vanderleek?
  Een bomgordel dragen?

 12. kees rudolf

  “Verliefd worden op een land”, dat lijkt me wat moeilijk, maar ook ik heb prettige ervaringen als toerist in Israel. Het is er overigens niet in alle seizoenen even aangenaam. Tel Aviv is ’s zomers mij een beetje te heet en het binnenland wordt in de nazomer en herfst wel erg dor. Er is natuurlijk ongelooflijk veel te zien. De mensen zijn doorgaans aangenaam in de omgang, maar op zichzelf is het natuurlijk niet uitzonderlijk dat toeristen vriendelijk worden bejegend door mensen die bij het toerisme direct belang hebben (of begrijpen er indirect belang bij te hebben). Zo heb ik ook goede ervaringen in andere landen. Verder zal de bejegening van de toerist ook goeddeels afhangen van hoe die toerist zich opstelt en gedraagt. Een slechtverzorgde krom Engels sprekende hasj-roker met een wazige blik in de ogen en zijn stinkende sigaret nog tussen de vingers zal ik in Amsterdam misschien niet even vriendelijk de weg wijzen als een goedgeklede en duidelijk beschaafde dame.
  Israel een fijne vakantiebestemming vinden is overigens niet onverenigbaar met reserves over bijv. de nederzettingenpolitiek en twijfels over de juistheid van het politieke beleid van de regering. Evenzo is het niet onverenigbaar om kritiek op de politiek van Obama te hebben (of op die van Bush, toen hij nog in het Witte Huis zat) maar intussen toch met groot plezier in de VS allerlei bijzonder interessante plekken te bezoeken en onder de indruk te zijn van de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Amerikanen die je daarbij ontmoet.
  Zelf ben ik misschien niet zo zeer “pro-Israel” als wel “anti-anti-Israel”. Verder ben ik niet “anti-Palestijnen” maar wel heel erg “anti-pro-Palestijnen”.

 13. joga

  Kees-Rudolf:Vlees noch vis. Wat een slap gelul in de laatste zin Excusez le mot.

 14. Taljaard

  Hoewel het alweer 34 jaar geleden is dat ik het laatst in Israel was deel ik de visie van Frank Verhoef volkomen.

  Op Joop.nl trouwens een jankverhaal, over een NL tuttebol met Palestijnse connecties en een anti-Israel actie CV, die, ocherm, zomaar het land niet inkwam. Onder de titel; ”Wat een k..land is dit!” Gelardeerd met comments als ”een kankergezwel in het Midden Oosten” van ene @nadia benjida.
  Die kent dus ook Hebreeuws, anders had ze zichzelf wel de nick ”nadia batjida” gegeven. Maar op kennis van taal en cultuur kun je de rooien nu eenmaal maar moeilijk betrappen. Ten minste wanneer ze onder de 50 zijn.

 15. Taljaard

  ”kent dus ook GEEN Hebreeuws”

 16. Beukman

  @ Joga
  In tegendeel: Kees Rudolf slaat de spijker op zijn kop. Hij is ook de enige die in staat is om nuance aan te brengen. Dat Israel zo’n fijn en zonnig vakantieland is, betekent uiteraard niet dat alles er in politiek opzicht koek en ei is.
  Grappig, Franks verhaal deed me glimlachend denken aan Mulisch’ roze-gekleurd verslag van Cuba, een halve eeuw geleden.

 17. Taljaard

  @Beukman
  Bent u er wel eens geweest?
  Voor Cuba koester ik overigens ook wel enige sympathie, sinds men er die verschrikking van een Boris Dittrich in 2004 de toegang ontzei.
  Zie nog steeds die vuurspuwend verontwaardigde kop van dat stuk D’66 ellende op de TV daarover fulmineren.
  En kan daar 10 jaar na dato nog steeds om lachen.

 18. Jeanette2803

  Eindelijk weer eens een positef geluid over één van de mooiste, vriendelijkste en hartelijkste landen waar ik ooit heb mogen vertoeven!

  Zoals Frank zo mooi omschrijft, in het land wordt normaal met elkaar samengeleefd… op een paar haatzaaiende extremistische mensen na. En jammer genoeg zijn dat altijd de beelden die we hier zo mooi op ons beeld krijgen.

  Ik heb er 2 jaar gewoond, Joden, Christenen, Druzen, Moslims.. iedereen was er meer dan hartelijk. De zogenaamde zielige strijd wordt zo enorm manipulerend in beeld en geluid naar buiten gebracht… het is jammer dat de meeste mensen, politici en regeringshoofden totaal niet zien wat er aan vooraf gegaan is.

  dank je voor je mooie artikel Frank!

 19. Palestijnen willen ‘vrede’ binnen één jaar – De Dagelijkse Standaard

  […] is onwenselijk dat Israël zich helemaal terugtrekt tot de grenzen van voor 1967, omdat het land, dat nog altijd wordt […]

 20. Hamas verbiedt Palestijnse kindjes reis naar Israël – De Dagelijkse Standaard

  […] Israël. De Joden hebben Gaza bezet, dus het is geen wonder dat de Palestijnen daar massaal ‘verzetsorganisatie‘ Hamas steunen en dat Hamas raketten afvuurt op Israël. Ze kunnen nu eenmaal niet anders. […]

 21. Uitgeverij laat Israël weg in atlas voor Arabieren – De Dagelijkse Standaard

  […] Engelstalige scholen in het Midden-Oosten. Op die scholen zouden Arabische kinderen dus leren dat Israël helemaal niet […]

 22. Pro-Israël-demonstratie gaat niet door om veiligheid – De Dagelijkse Standaard

  […] Morgen zou een groep van honderden Israël-sympathisanten gaan demonstreren voor Israël, voor eerlijke berichtgeving over het land, en tegen antisemitisme tijdens een solidariteitsbijeenkomst op de Dam in Amsterdam. […]

 23. Palestijnen gooien eieren en schoenen naar Canadese minister – De Dagelijkse Standaard

  […] staat bekend als een goede vriend van Israël, en dat vinden de Palestijnen niet bepaald leuk. Baird werd door Palestijnen van de […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.