'Wilders wilde belastingbetaler laten opdraaien voor advocaatkosten'

Geen categoriedec 27 2014, 8:00
Of de belastingbetaler even ruim een half miljoen euro wilde ophoesten. MET UPDATES.
Na het vorige proces in 2011, waarbij Geert Wilders volkomen terecht werd vrijgesproken van haatzaaierij, probeerde de PVV-leider vorig jaar nog de advocaatkosten voor het proces vergoed te krijgen van de Tweede Kamer, en dus van de belastingbetaler. Het ging om een bedrag tussen de 500.000 en 600.000 euro om toenmalig advocaat Bram Moszkowicz te kunnen betalen, aldus de Volkskrant, die schrijft:

De torenhoge claim van Wilders is na felle discussies achter gesloten deuren afgewezen door het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium. Bronnen in het presidium bevestigen deze gang van zaken.

Fracties kunnen bij het presidium rekeningen indienen van goederen en diensten voor ondersteuning van het functioneren van de eigen fractie. Als het daar niet onder valt, ontstaat er discussie. De advocaatkosten voor het haatzaaiproces werden door betrokken ambtenaren en de meeste fractiesecretarissen in het presidium beschouwd als privékosten. Bovendien vonden ze de declaratie niet erg concreet.

PVV-Kamerlid Martin Bosma, die toen als fractiesecretaris de rekening naar het presidium van de Tweede Kamer stuurde, zegt tegen de krant dat hij zich er niets van kan herinneren. Wel is de rekening van Moszkowicz "keurig betaald", onder andere voor een groot deel dankzij de Amerikaanse islamkenner Daniel Pipes, die meer dan 100.000 dollar heeft gegeven om Wilders te helpen.
Nu is het natuurlijk de vraag hoe erg het is dat Wilders de belastingbetaler wilde laten opdraaien voor de vrij hoge advocaatkosten. Kennelijk dachten hij en zijn fractiegenoten dat het wel oké zou zijn om het in ieder geval te proberen. Wilders vond dat hij terecht stond als Kamerlid, en dat daarom de Tweede Kamer wel mocht betalen. De SP was het er zelfs mee eens, maar de andere partijen in het presidium niet:

PvdA, VVD, D66 en CDA spraken zich uit tegen de claim van Wilders, die door zijn vertrouweling Martin Bosma werd gedaan. De SP, die vindt dat er ruim kan worden gedeclareerd, steunde de PVV. Beide fracties zijn financieel rekkelijk, waar de anderen preciezer zijn.

Een lid van het presidium over de rekening die Wilders vergoed wilde hebben: "Ik zag die rekening en dacht: zo zo, die man weet van declareren. Er waren geen onderliggende stukken. Het ging om een bedrag van tussen de vijf en zes ton."

Wat je er ook van vindt dat Wilders de belastingbetaler de advocaatkosten wilde laten betalen, het is belangrijk dat de PVV-leider beseft dat hij de rekening voor het nieuwe proces tegen hem niet opnieuw kan sturen naar het presidium. Hij moet het geld ergens anders vandaan zien te halen. De gemiddelde Nederlander wil dat Wilders wordt vrijgesproken (of dat lukt is een tweede, want de wet is vrij helder), dus waarom wordt er geen donatiecampagne gestart? Er zijn vast genoeg mensen die wat kunnen missen.
UPDATE: PVV-Kamerlid Bosma reageert op Twitter: volgens hem is de rekening nooit besproken in het presidium en ook nooit ingediend bij de Tweede Kamer.
https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/548744009213296640
UPDATE II: Heeft de Volkskrant de boel bij elkaar zitten hoaxen? Volgens Das Kapital wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten