Boze Schippers helpt halfhartige PvdA niet om artsenkeuze door congres te krijgen

PvdA-ministers moeten het maar lekker zelf doen.

Zaterdag en zondag (morgen en overmorgen dus) gaat het ongetwijfeld lekker onrustig worden in PvdA-land. Het congres van die partij zal op die dagen namelijk spreken over het regeringsbeleid en dan met name over de plannen om de vrije artsenkeuze te beperken. 

Zoals we gewend zijn van onze grote sociaaldemocratische vrienden betekent dat vrijwel zeker vuurwerk en mogelijk zelfs een rode burgeroorlog. De top van de partij zal het (aangepaste) plan van minister Schippers van Volksgezondheid namelijk steunen, maar de achterban denkt daar net een beetje anders over. En raad eens naar wie lokale afdelingen luisteren?

De PvdA heeft zaterdag en zondag een ledencongres en zeker één afdeling van de partij wil een motie indienen waarin staat dat de vrije artsenkeuze “volledig, ongeacht de aard van de polis, gegarandeerd moet blijven”.

Het onderwerp ligt gevoelig omdat in december drie PvdA-senatoren tegen de beperking van de vrije artsenkeuze stemden, waardoor de zorgwet het niet haalde. Daar volgde een kabinetscrisis op.

Hoewel Schippers geen PvdA’er is zijn er mensen die denken dat ze er verstandig aan doet om het congres toch toe te spreken. Het kon er namelijk weleens om spannen. In dat geval kan het helpen om van de minister zelf te horen wat ze van plan is en wat haar voorgestelde wijzigingen verzekerden kosten (qua keuzevrijheid) en de staat opleveren.

Leuk, denkt de minister, maar daar heeft ze geen zin in. Het is aan de PvdA om haar achterban in het gelid te krijgen, niet aan haar.

“Daarmee zou je zeggen dat de PvdA-ministers dat niet prima zelf kunnen en dat is natuurlijk niet zo. Er is heel veel over gesproken in het kabinet en mijn PvdA-collega’s weten heel goed dat dit geen maatregel is die je op een middag neemt omdat je niks te doen hebt. Dit is een maatregel die veel geld oplevert, dat je anders op een andere manier moet besparen.”

Die redenering is natuurlijk onzinnig. Het betekent helemaal niet dat PvdA-ministers haar plan niet goed kunnen uitleggen; het betekent slechts dat zij zelf verantwoordelijkheid neemt voor háár plannen, niet alleen in het kabinet, maar ook naar het volk toe.

Daar heeft ze dus geen zin in. Wat haar betreft is dit probleem veroorzaakt door de PvdA en die partij moet het maar oplossen ook. Zwak, maar vooral toch ook leuk: ik verwacht dat het dit weekend namelijk behoorlijk spannend wordt. Wat zal het een pretje zijn om Samsom te zien zweten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

  1. Cresto

    Minister Schippers heeft zich met huid en haar verkocht aan de zorgverzekeraars. Als de PvdA nog een beetje lef heeft, laat zij zich niet door haar ringeloren.
    Trouwens, als het kabinet valt, dan is het een uitkomst voor ons land. Met de dreiging van het moslimterrorisme, is er meer dan ooit behoefte aan een krachtig kabinet in plaats van elkaar tegensprekende ministers (Opstelten: we moeten ons zorgen maken. Rutte en Hennis: we heven ons geen zorgen te maken).

  2. lic

    Jammer zeg, wat mij betreft kan de VVD niet vaak genoeg uitleggen waarom ze tegen vrije keuze zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.