Eindelijk: onderzoek naar geheime diensten om MH17

14675744526_26add0cd08_k
Foto: ROMAN BOED / FLICKR

Wat wisten AIVD en MIVD over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne vóór MH17 werd neergeschoten?

Er komt een onderzoek naar de informatiepositie die de twee Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD hadden voordat vlucht MH17 werd neergeschoten door pro-Russische seperatisten boven Oost-Oekraïne. Er moet namelijk duidelijkheid komen over wat de twee diensten wisten over de onveiligheid van het luchtruim boven het land.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Het moet duidelijk worden wat de diensten precies wisten en of ze die informatie wel hebben gedeeld met de verantwoordelijke ministers. En als ze niets wisten, dan is de vraag ‘waarom niet?’. Hoe dan ook zit het kabinet in de problemen door MH17, zoals Michael gisteren schreef.

Met name CDA en D66 zitten het kabinet op de huid:

Afgelopen dagen laaide het debat op over wat het kabinet wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli. Het CDA en D66 willen van het kabinet weten wat het destijds wist over de veiligheid van het Oekraïense luchtruim.

Aanleiding was het bericht van de NOS dat onder andere een Nederlandse diplomaat voor de ramp was bijgepraat over de slechte veiligheidssituatie in de lucht. Meerdere militaire vliegtuigen zouden voor die tijd op grote hoogte zijn neergeschoten.

Het is van het allergrootste belang dat alle relevante informatie boven tafel komt zodat de Tweede Kamer kan controleren of het kabinet wel goed geïnformeerd is geweest en goed heeft gehandeld. Als dat niet het geval is, zullen er uiteindelijk koppen moeten rollen. Het kan niet zo zijn dat in veiligheidskringen algemeen bekend was dat het onveilig was om te vliegen boven Oost-Oekraïne, maar dat het kabinet niet geïnformeerd was of zelfs heeft besloten niets met die belangrijke informatie te doen. Uitzoeken dus. Tot op de bodem.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!