Franse politie pakt vijf Tsjetsjeense terroristen op

Geen categoriejan 21 2015, 13:00
Ze waren bezig met het voorbereiden van een aanslag.
De Standaard (uit Vlaanderen) bericht dat de Franse politie vijf Russen van Tsjetsjeense afkomst heeft opgepakt. De reden? De vijf waren bezig met het voorbereiden van een terroristische aanval. Daarbij wilden ze gebruik maken van zware explosieven.

Sinds gistermiddag heeft de Franse politie verschillende arrestaties verricht in Béziers en in de buurt van Montpellier. Daarbij werden vijf Russen van Tsjetsjeense afkomst aangehouden en gebeurden verschillende inbeslagnames. 'We hebben bij de verdachten zeer gevaarlijke explosieven gevonden', verklaarde de plaatselijke procureur, Yvon Calvet.

Het meest zorgwekkende én hoopgevende aan deze arrestaties is dat geen van de vijf wannabe terroristen bekenden zijn bij antiterrorisme-eenheden. Dit is een probleem omdat die eenheden deze figuren blijkbaar over het hoofd hebben gezien, maar het is positief te noemen omdat andere Franse autoriteiten ze blijkbaar wel in de gaten hielden... en in konden grijpen voor ze weet-ik-hoeveel onschuldige slachtoffers konden maken.
De Franse autoriteiten zijn er weliswaar niet in geslaagd om de Charlie Hebdo-terroristen op te pakken voor zij in actie kwamen, maar gelukkig zijn ze sindsdien scherper geworden. Nu wordt er wel degelijk doorgepakt en worden extremisten met snode plannen ingerekend voor ze iets kunnen doen. Prima bezig dus.
Toch moeten deze arrestaties ons er ook aan herinneren dat we in Europa echt een immens probleem hebben met de Radicale Islam. Enkele dagen geleden kwam België in actie tegen wannabe terroristen, nu heeft Frankrijk weer moeten ingrijpen. In de tussentijd zijn onze oosterburen (Duitsland dus) ook in actie gekomen.
Het is zeer positief te noemen dat de Europese autoriteiten opeens scherp zijn en massaal terroristen oppakken, maar het gevaar op een terroristische aanslag bestaat nog altijd. Er hoeft maar één gek door te komen, zie bijvoorbeeld wat er vandaag gebeurd is in Israël waar een Palestijnse man opeens meerdere burgers neerstak in een drukke bus.
De enige vraag die ik nu nog heb is: zijn dit individuele extremisten zonder banden met terroristische groeperingen, of handelen ze uit naam van ISIS dan wel Al Qaeda? Welke van die twee beruchte terroristische organisaties vormt op dit moment een groter gevaar voor de veiligheid in het Westen? Al Qaeda (dat achter de aanslag op Charlie Hebdo zegt te zitten) of ISIS (dat de slachter van de koosjere supermarkt in Parijs inspireerde)?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten