Franse politie pakt vijf Tsjetsjeense terroristen op

Ze waren bezig met het voorbereiden van een aanslag.

De Standaard (uit Vlaanderen) bericht dat de Franse politie vijf Russen van Tsjetsjeense afkomst heeft opgepakt. De reden? De vijf waren bezig met het voorbereiden van een terroristische aanval. Daarbij wilden ze gebruik maken van zware explosieven.

Sinds gistermiddag heeft de Franse politie verschillende arrestaties verricht in Béziers en in de buurt van Montpellier.  Daarbij werden vijf Russen van Tsjetsjeense afkomst aangehouden en gebeurden verschillende inbeslagnames. ‘We hebben bij de verdachten zeer gevaarlijke explosieven gevonden’, verklaarde  de plaatselijke procureur, Yvon Calvet.

Het meest zorgwekkende én hoopgevende aan deze arrestaties is dat geen van de vijf wannabe terroristen bekenden zijn bij antiterrorisme-eenheden. Dit is een probleem omdat die eenheden deze figuren blijkbaar over het hoofd hebben gezien, maar het is positief te noemen omdat andere Franse autoriteiten ze blijkbaar wel in de gaten hielden… en in konden grijpen voor ze weet-ik-hoeveel onschuldige slachtoffers konden maken.

De Franse autoriteiten zijn er weliswaar niet in geslaagd om de Charlie Hebdo-terroristen op te pakken voor zij in actie kwamen, maar gelukkig zijn ze sindsdien scherper geworden. Nu wordt er wel degelijk doorgepakt en worden extremisten met snode plannen ingerekend voor ze iets kunnen doen. Prima bezig dus.

Toch moeten deze arrestaties ons er ook aan herinneren dat we in Europa echt een immens probleem hebben met de Radicale Islam. Enkele dagen geleden kwam België in actie tegen wannabe terroristen, nu heeft Frankrijk weer moeten ingrijpen. In de tussentijd zijn onze oosterburen (Duitsland dus) ook in actie gekomen.

Het is zeer positief te noemen dat de Europese autoriteiten opeens scherp zijn en massaal terroristen oppakken, maar het gevaar op een terroristische aanslag bestaat nog altijd. Er hoeft maar één gek door te komen, zie bijvoorbeeld wat er vandaag gebeurd is in Israël waar een Palestijnse man opeens meerdere burgers neerstak in een drukke bus.

De enige vraag die ik nu nog heb is: zijn dit individuele extremisten zonder banden met terroristische groeperingen, of handelen ze uit naam van ISIS dan wel Al Qaeda? Welke van die twee beruchte terroristische organisaties vormt op dit moment een groter gevaar voor de veiligheid in het Westen? Al Qaeda (dat achter de aanslag op Charlie Hebdo zegt te zitten) of ISIS (dat de slachter van de koosjere supermarkt in Parijs inspireerde)?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Frank

  Het zou al een stuk helpen als de Schengen-landen, al was het maar bij wijze van tijdelijke noodmaatregel, de grenscontrole weer zouden invoeren. Dit tuig kan nu zonder belemmering door het hele Schengengebied reizen.

 2. AJGRaalte

  Geen van die islamitische (would-be) moordenaars is een “lone wolf”, Michael. Ze zijn allemaal geïnspireerd door de koran, hadieth, sira en hun leiders en worden ook allemaal bewonderd en gesteund door brede lagen van de zg. “gematigde” moslims.

 3. Mike V.

  Putin heeft er voor gezorgd dat het plegen van aanslagen in Tsjetsjenië een stuk moeilijker is geworden. Omdat wij hele maatregelen schuwen zitten wij nu met dit gespuis opgescheept.

 4. -Harry

  Kom er maar in JACOBUS !

  Vertel ons maar dat ze ten onrechte opgepakt zijn .
  Ze wilden helemaal niks opblazen , ze waren gewoon te laat om voor onze vuurwerkshow met oud en nieuw .
  En ze wilden nog wel zo graag tonen waartoe ze in staat waren !
  Door die debiele hoge reiskosten moesten de stakkers hier helemaal heen komen lopen .
  En nu hebben die misselijke Fransen weer roet in het eten gegooid .
  Weten die lui dan niet dat alle mensen gelijk zijn ?
  Hebben ze nou echt geen idee dat moslims nooit iets doen tenzij ze tot het uiterste gedreven worden ?

  ( Geldt ook voor werken , maar dat is dan weer zo’n gemene racistische , fascistische , xenofobe rotopmerking van zo’n rechtse bal ) .

  En nu moeten die arme mensen misschien wel dagen in zo’n muffe claustrofobische cel zitten , de stakkers .
  En ze zijn al zo voor de vrijheid en ze zijn altijd al zo graag buiten , verdorie nog an toe .

  Maar , geen nood jongens !
  We hebben hier nog een club van doortrapte antisemieten onder leiding van generaal JODOCUS , die geheid voor jullie op de bres zal springen .
  Desnoods beschuldigt ie iedereen van alle gangbare kwalificaties die gebruikt worden voor non-mossels om zijn doel te verwezenlijken en ik beloof jullie , jullie komen vrij !
  Kan even aanlopen , hij wordt nogal tegengewerkt door het tokkiegenootschap . Hij heeft er een dagtaak aan .

  En jullie kunnen er echt niks aan doen hoor , door al die rare berichtgeving de laatste tijd zijn jullie misschien een beetje verward .
  En die explosieven ? Ach er worden zo vaak koffers verwisseld . En hoe vaak vind je zelf niet iets terug in je jaszak dat je kwijt was ? Kun je niks aan doen als dat er nog in zat , gewoon niet zo goed opgelet .

  Beetje advocaat op onze kosten redt je daar wel uit .

  Maar we komen er aan !

  A-J als secondant en de squirtmuts als vaandeldraagster .
  Je kunt haar herkennen aan dat Twirl-girl uniform .
  Let maar niet teveel op alles wat daar boven en onder uitsteekt , we hebben ze hier op aarde in alle soorten .
  ( En maten ) .

  ER WORDT AAN GEWERKT ,JONGENS !
  HOU VOL !

 5. aquarius

  Waarom waren die gasten hier (in frankrijk) ? Wat deden ze daar ? Werken ? Waar leefden ze van ?
  Hoe kwamen ze het land binnen ?
  Ja allemaal dankzij dat geweldige Schengenverdrag .
  Le Pen heeft gelijk : opheffen !

 6. NemTudom

  Israël zou een aanduiding moeten ontwerpen. Die de Arabier zouden moeten dragen, wanneer ze in en om Israëli’s aanwezig moeten zijn. Het hek en de muur is niet voldoende meer. De =lam is creatief daar moet een ander creativiteit tegen over staan. Ze droegen zelf ooit een ster. Geef hun nu een teken zodat, want het zijn moordenaars als ze de kans krijgen om hun god te verblijden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.