Gaat het Internationaal Strafhof ook Hamas aanpakken?

Dat is natuurlijk de vraag nu er een vooronderzoek wordt geopend naar oorlogsmisdaden op de Gazastrook die afgelopen zomer gepleegd zouden zijn.

Waar gehakt wordt vallen spaanders, zou een realpolitikdenker zeggen als zijn mening wordt gevraagd over het feit dat eigenlijk alle oorlogen vuil en bloederig zijn. Maar mij is dat te makkelijk. Er is volgens mij namelijk wel degelijk een humane manier om oorlog te voeren, waarbij het maken van zo weinig mogelijk burgerslachtoffers een centrale rol inneemt.

En wie een schoon geweten heeft, kan een onderzoek natuurlijk met vertrouwen tegemoet zien:

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bestudeert of er een onderzoek ingesteld moet worden naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Het vooronderzoek volgt op de aanvraag van Palestina om toe te treden tot het Strafhof.

Volgens het ICC gaat het om mogelijke oorlogsmisdaden die zijn gepleegd sinds 13 juni 2014. In die periode laaiden de gewelddadigheden tussen Hamas en Israël op.

Alhoewel het Hof z’n best heeft gedaan de formulering zo neutraal mogelijk te stellen en nergens vantevoren Israël alvast te veroordelen, is het met dit soort internationale organisaties natuurlijk altijd de vraag of ze geen anti-Israëlische dubbele agenda hebben.

Bewijzen dat het tegenovergestelde waar is, heeft het Internationaal Strafhof zelf in handen. Het is eenvoudig: als het Hof deze oorlog onder de loep gaat nemen, moet het Hof dan ook echt de gehele oorlog onder de loep nemen. Dus niet alleen het handjevol burgerslachtoffers dat Israël per ongeluk heeft aangericht, maar ook de talrijke misdaden van het moordlustige Hamas-bewind evalueren.

Vergeet namelijk niet dat de enige reden is dat de Israëlische overheid de noodzaak voelde om binnen te vallen in de Gazastrook was omdat ze zich daar niet konden gedragen. En daarmee bedoel ik: constant raketten afschieten op zuidelijk Israël, en drie onschuldige tieners ontvoeren. Maar Hamas is niet alleen meedogenloos naar Israël: het heeft minstens zo weinig op met de eigen bevolking. Zonder scrupules bewaart de terreurorganisatie raketten in schoolgebouwen, dwingt het burgers als menselijk schild te dienen en worden zonder enige vorm van aanklacht of proces vermeende ‘spionnen van Israël’ gewoon op straat geëxecuteerd.

Ik ben er dus van overtuigd dat als het Internationaal Strafhof zijn werk goed doet en zich vrijworstelt van vooroordelen, deze aanvraag als een boemerang terugkomt naar de Palestijnen, en Israël niets te vrezen heeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. JanvanEechoud

  Uitgebreid gedocumenteerd. Ook je artikel opgeslagen bij mijn lijnks. Maar…..
  we gaan Jopers echt niet overtuigen….!

  Mvg en dank

 2. 4Duwertje3

  Uitstekend artikel met een goede documentatie. Het is te hopen dat er door het Internationaal Gerechtshof een onderzoek wordt gedaan waarbij niet alleen het gedrag van Israël maar ook die van Hamas wordt onderzocht.

 3. 4Duwertje3

  Sorry, moet zijn Internationaal Strafhof.

 4. nick

  Complimenten voor dit artikel! Zo behoord een journalist zijn werk te doen. Neutraal en vooral eerlijk. En dit is het eerlijke verhaal.

 5. carthago

  Op zich een goed idee oorlogsmisdaden altijd te onderzoeken,maar dan ook alles .Dan zal blijken dat de bende van hamas de oorzaak ,het gevolg en de uitvoering van alles wat oorlogsmisdaad is .

 6. NemTudom

  Goed artikel en onderbouwt. Maar Europa wil de Gazanen gelijk geven. En Israël een stukje kleiner maken en onveiliger voor de raketten. Een vrijbrief van van Agt. Dus het strafhof doet wat EU wil en dan wordt Israël verkettert. Zou mooi zijn als het anders verliep.

 7. -Harry

  Je zult zien dat zodra de palestijnen ook maar iets verweten wordt , dat ze beginnen te schreeuwen over discriminatie en zionistische complotten .
  Rotvolk !

  Tijdens mijn werkzaamheden in Afrika en de Arabische landen , heb ik regelmatig gemerkt dat de andere arabieren , niks maar dan ook helemaal niks van de palestijnen moeten hebben , ze zien ze als derderangs burgers .
  En dat is niet voor niks !
  Het gaf altijd gemieter met die lui . diefstal , ondanks de grote risico’s , ruzie , complotten , samenzweringen , kortom arabs op z’n slechtst !

 8. huuskesjong

  Zeg eens, van der Galien: als ik hier FEITEN ga noemen die niet in de kraam van de Israëlische regering te pas komen, word ik dan weer gecensureerd? En kijkt Joshua Livestro over je schouders mee?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.