Gooi die tank maar vol!

Tanken is spotgoedkoop. Nou ja, relatief dan.

‘Olieprijzen schieten omlaag en dat scheelt dagelijks euro’s aan de pomp. Gisteren kostte een liter Euro 95 bij enkele pompen nog maar 1,37 euro. Een feestje voor tankende automobilisten.’ Dat bericht De Telegraaf.

In de ogen van PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren is dit natuurlijk ongelooflijk slecht nieuws – al die goedkope brandstof wordt er zo doorheen gejaagd! – maar voor iedere weldenkende Nederlander is het juist reden om vandaag even helemaal los te gaan. 1,37 euro per liter? Natuurlijk is het vergeleken met het (nabije) buitenland nog altijd een redelijk fors bedrag, maar voor onze begrippen is het toch echt spotgoedkoop.

Kijk maar, dit is hoeveel geld u bespaart (volgens de krant voor wakker Nederland):

Sinds juli vorig jaar zijn adviesprijzen voor tankstations per liter 30 cent gedaald. Gezien de duizend liter per jaar die een gemiddelde automobilist tankt, scheelt dat op jaarbasis ruim 300 euro. Voor dieselrijders is de besparing 250 euro, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers.

300 euro besparing voor gewone benzinerijders, 250 voor dieselrijders. Dat noem ik nog eens een mooie lastenverlichting. En dat terwijl de overheid de BTW flink heeft verhoogd.

Wat een mazzel.

Laten we hopen dat de prijzen nog even blijven dalen, niet alleen omdat de staat dan uiteindelijk toch echt minder BTW-inkomsten krijgt (hoeveel kunt u dagelijks tanken, op een gegeven moment is de tank vol), maar ook omdat u dan alsnog – en eindelijk – een verdiende meevaller krijgt. Dat kunt u ongetwijfeld wel gebruiken tijdens de nachtmerrie-jaren onder Rutte II.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Bart

  Op dit moment verwacht zelfs goldman sachs dat de bodem bij $ 40.- ligt dus kan nog even dalen, en afhangend van wat Saudie Arabie van plan is die zelfs zeggen dat ze met $ 20.- kunnen leven kan het nog een interessante tijd worden op het olie vlak.

  1. hans-e-pans

   De ruwe olieprijs was een aantal maanden geleden 120 $/vat, de prijs is nu rond de 50 $/vat. De benzienprijs voor Euroloodvrij was rond de 1,70 Euro/liter, dit bij de bebouwdekompompen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te ontdekken dat we, ondanks de lage benzieneprijs, nog steeds te veel betalen. Dat komt niet door allerlei toeslagen of belastingen op benzine, maar volgens mij komt dat doordat de roverheid en de oliemaatschappijen het op een accoordje hebben gegooid over de benzineprijs.

 2. Twan 21

  Ik weet niet hoeveel verder de prijs nog kan zakken. Schalieolie is duurder te produceren dan gewone olie. De VS zijn momenteel de grootste olieproducent dankzij die schalieolie. Maar onherroepelijk komt het moment dat de winning daarvan te duur wordt. Dan worden de producties verminderd en de prijzen gaan weer stijgen.

  Momenteel vindt er een prijsoorlog plaats tussen de VS en SA. De arabieren willen hun grip op de wereld niet verliezen en de Saudische prinsen hebben nog een ander belang. Wanneer ze onbelangrijk worden voor de Amerikanen is het gedaan met de militaire privileges en op termijn ook met de macht van de prinsen.

  1. Anna

   Twan 21, VS en Saoedi-Arabië werken samen om hun grote concurrent Rusland kapot te krijgen. VS is niet meer afhankelijk van meer van olie en gas.Ze bedruipen zichzelf.

   1. Twan 21

    De VS bedruip i.d.d. zichzelf maar ik geloof niet dat de VS samen met SA optrekt tegen Rusland. De Amerikaanse olie-industrie doet dit namelijk ook pijn.

    Ik denk toch eerder dat SA bevreesd is voor de schalieolie-industrie. Niet alleen de VS hebben schalieolie. Wanneer dit aanslaat en meer landen groot gaan inzetten op schalieolie dan is het MO kaputt. Het MO is een one-trick-pony. Zonder de opbrengst van olie en de macht die dat monopoly geeft zal het MO weer snel de nutteloze door barbaren bevolkte zandbak worden die het 100 jaar geleden ook was.

    1. M. Brandenburg

     Opec is inderdaad doodsbenauwd van schalie, om de dood eenvoudige reden dat men niet meer afhankelijk is van de OPEC en dus de OPEC geen grond om te onderhandelen meer heeft. Meen draait nu de kraan volop open, om de prijs omlaag te brengen en de concurrentie uit te schakelen, echter het besef is er nog niet dat dit met schalie in de grond niet meer gaat gebeuren. Schalie is vree eenvoudig weer op te starten, en op het moment dat de OPEC landen(die wel met een peak-oil te maken gaan krijgen) de prijs weer willen opvoeren, zal de schalie weer uit de gond komen, wat de prijs direct weer laag houdt, simpelweg omdat het winstgevend is. We komen nu in de situatie, alwaar de OPEC of de prijzen heel laag blijft houden en uiteindelijk versneld door hun olie heen zijn, tegen extreem lage prijzen en schalie direct overneemt, of zij draaien alsnog de kraan een stukje dicht en schalie blijft direct er naast bestaan.

     De macht slipt weg bij de landen die te veel macht hadden door hun olie, en ze voelen dat direct. De huidige situatie is jaren geleden bij de ontdekking van grotere en grotere hoeveelheden schalie al gedaan, men werd toen weggelachen, zoals men weggelachen werd met global warming en het het mislukken van de EUUSR of EURO.

     Daarnaast staat de techniek niet stil en is het innovatie dat de prijs van het winnen van schalie blijft drukken zoals het altijd innovatie was, die zaken betaalbaar maakte en bereikbaar voor het gehele volk. OPEC vecht vergeefs tegen haar verlies van haat macht. We hebben voldoende fossiele brandstoffen voor de komende honderden jaren, waarmee we direct meer dan voldoende tijd hebben om echt duurzame energie te ontwikkelen welke wel betaalbaar is en welke niet zelfs met subsidies verlies gevend en armoe veroorzakend zijn. De grote nachtmerrie van (linkse)politici en alarmisten en groene milieu gekkies.

  2. Anna

   Twan21 Waar gaat dat schaliegas van de VS volgens u dan naar toe?

   1. Twan 21

    Volgens mij blijft het meeste van de Amerikaanse schalieolie in de VS. Ze importeren momenteel niets meer.

    1. Anna

     Twan21 Klopt. Amerikaanse energie maatschappijen wachten (nog steeds) dat het verbod voor export door hun regering wordt opgeheven. Dat is de reden van het Handelsverdrag tussen EU en VS ( TTIP). Kunnen wij de schaliegas rotzooi van de Amerikanen opruimen zoals nu ook met de schandalige houtkap in VS die wordt vervoerd naar ons land. De Bio-massa. Bekijk uw uitlatingen om 13: 52 nog eens misschien kunt u ze bijstellen.

     1. Twan 21

      Ik begrijp je niet.
      Schaliegas en schalieolie zijn een zegen voor de wereld.
      En die biomassa uit de VS, daar heb ik ook geen problemen mee. Het is duur, levert geen CO2 reductie op (who cares) maar het is gewoon productiebos waar het vandaan komt.

      Dat die domme Europeanen geld uitgeven voor biomassa… Wie zijn de Amerikanen om dan nee te zeggen. Als je alleen maar nuttige zaken zou produceren dan zou de hele mode-industrie verdwijnen.

 3. Anna

  De olieprijs is niet gedaald. De prijs gaat terug naar het “on” redelijke niveau. De prijs was vooral in Nederland flink uit de klauwen gelopen.

  1. Twan 21

   De prijs was in Nederland uit de klauwen gelopen op het staatsdeel van de prijs. De rest is marktwerking. Het staatsdeel is per 1 jan weer verhoogt met een accijnsverhoging.

   Daar kunnen we er meer van verwachten. De meevaller is te goed voor de overheid om ook niet een graantje van mee te pikken. Verwacht nog meer accijnsverhogingen. Het kan nu namelijk zonder de koopkracht t.o.v. vorig jaar aan te tasten.

   1. Anna

    Twan21 u hebt gelijk accijns en verhoging. U spreekt dan alleen over Nederland. Wereldwijd zijn de prijzen drastisch verlaagd naar ((nogmaals) “normaal” niveau.

 4. Hetzler

  Haal aardig die ‘voorbijgaande’ (voorraden voor tenminste 250 jaar), milieutechnisch en maatschappelijk niet te rijmen winning van schaliegas en -olie. Heel naar nu dat de werkelijkheid een beetje anders blijkt dan het wensdenken. Het leven kan hard zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.