Is Merkel echt bereid Griekenland te laten gaan?

Volgens ‘bronnen’ vindt Angela Merkel het allemaal prima als Griekenland de eurozone verlaat. Zou het?

De Duitse kwaliteitskrant Der Spiegel claimt op basis van anonieme bronnen dat Angela Merkel en haar econmische rechterhand Wolfgang Schäuble het momenteel niets meer kan schelen als Griekenland onder leiding van een marxistische Syriza-regering de eurozone vaarwel zegt:

De Duitse regering zou er geen problemen meer mee hebben als Griekenland uit de euro stapt. Volgens bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble zou de Eurozone een Grexit kunnen overleven.

Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op gezag van anonieme regeringsbronnen

Merkel en Schäuble denken dat de Europese economie nu een stuk weerbaarder is dan drie jaar geleden.

Ik geloof best dat die zogenaamde ‘regeringsbronnen’ een dergelijke boodschap graag uitzenden: de Grieken dreigen over enkele weken een partij te verkiezen die bereid is om hardball te spelen met Brussel en Berlijn. Tegen afspraken in bezuinigingen annuleren, ambtenaren aannemen en de staatsschuld weer laten oplopen. Het extreem-linkse Syriza wil het, en Duitsland dat voor miljarden uitgeleend heeft aan Athene, is niet het land om iets dergelijks met lede ogen aan te zien.

Vandaar dus alle spierballentaal.

Maar ik denk ook dat wel dat we het niet moeten overkwalificeren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Lieftinck

  Citaat:

  Ten eerste heeft Duitsland dus – zoals reeds gezegd – miljarden aan leningen gepompt in Griekenland. Dit is allemaal geld waar Berlijn naar kan fluiten als Griekenland uit de euro gezet wordt. Duitsland heeft dus – voorlopig – een financieel belang bij het bij de club houden van Griekenland.

  Wij kunnen sowieso fluiten naar het geld dat ‘geleend’ is aan de Grieken. Bovendien wil Syriza dat het ESM fonds wordt aangeboord om banen te financieren. Met andere woorden, de Grieken willen nog meer geld die nooit meer terug komt.

  Toch geloof ook ik dat Duitsland niet wil dat de Grieken de muntunie verlaten. Niet dat het verlaten van de muntunie voor de Grieken slecht uitpakt, in tegendeel. Zoals uit talloze voorbeelden blijkt, is het zo dat het loslaten van een te dure munt binnen een paar jaar gevolgd wordt door het omhoog spuiten van de economische groei, zoals ook te zien was in het verleden bij landen als Argentinië.

  Neen, Duitsland wil niet dat de Grieken de muntunie verlaten omdat Duitsland alles, maar dan ook alles zou willen opofferen om de EU en de Euro te redden, waarschijnlijk door hun schuldgevoel en omdat hun premier gepokt en gemazeld is in een vergelijkbaar systeem in de DDR, dus op die lijn verder gaat.

  De reacties in de richting van zulke dreigingen moeten dus ook meer gezien worden in het licht van waarschuwingen aan de Griekse kiezer.

  Het is dus inderdaad ketelmuziek. De Grieken gaan ons nog veel meer geld kosten en we krijgen niets terug.

 2. Zander

  Laten we even relativeren. Het geld dat in de Griekse economie is gepompt bestaat uit leningen. Links of rechtsom zullen de Grieken dus moeten dokken. Of dit nu 10 of 40 jaar duurt een lening blijft een lening!

  Geen enkel Europees land zal accepteren dat de Grieken hun schulden niet terug betalen. Mocht hier mee gedreigd worden dan zal Griekenland een behoorlijk isolement in de wereld economie in het vooruitzicht hebben. Als onbetrouwbare financiele boef die haar afspraken niet na komt.

  Je kan mij niet wijs maken dat dit geld niet meer retour komt naar de rechtmatige eigenaar.

  1. MicMokum

   Bij een faillissement van Griekenland zijn we dat geleende geld kwijt. En aangezien het voor Griekenland onmogelijk is om de schulden (volledig) af te lossen, zal dat faillissement er zeker komen.

   De enige vraag is wat er gedaan gaat worden met de Noord Europese garanties. Zullen wij de Griekse schulden op ons nemen, zoals we hebben beloofd? Of worden we eindelijk verstandig en distantiëren we ons volledig van de Griekse financiële chaos.

  2. BAYDEWEE

   “Geen enkel Europees land zal accepteren dat de Grieken hun schulden niet terug betalen.”

   Inderdaad, geen Europees land.
   Maar wel de Russen, en een flink deel van Zuid Amerika, en het grootste deel van Azie.

 3. zakloos

  Als Griekenland uit de Euro gaat zullen ze binnen 2 jaar weer helemaal boven Jan zijn. Wij daarentegen niet, wij zullen de komende 10 jaar in een Japanse sterfhuisconstructie zitten. De hele EU is bedoeld om een zo goedkoop, groot en mobiel mogelijk slavenpark aan te leggen van uitgeklede werknemers. Ze vergeten echter 1 ding: dat uiteindelijk niemand meer geld heeft de producten te kopen. De enigen die welvaren bij de EU is het grootbedrijf, de financials en de politieke kaste.

 4. ikhouvanHolland

  Ik ben het volkomen eens met zakloos.
  De mensheid laat dit gebeuren en over zich heen komen… al miljoenen jaren.
  Denk er maar niet verder over na en laat het maar over je heen komen!
  Wij zijn allen slaven…op enkele zelfverklaarde gutmenschen na.
  In de 16e eeuw zijn we de 80-jarige Oorlog begonnen vanwege de Tiende Penning. Je mag nu blij zijn als je (na aftrek van de kosten van levensonderhoud) nog 10% over houdt! De meesten moeten daarvoor leningen afsluiten zoals hypotheken en zijn hun hele leven slaaf van de banken en de overheid.
  Een goede raad aan de jeugd:
  ‘Ga de politiek in’
  of
  ‘Sterf jong, dan wordt je een knap lijk’!

 5. loritta

  Ik denk dat de leden van de EU die wat hebben “geleend” aan Griekenland dat geld zo-wie-zo NOOIT terug krijgen.
  En de rente wordt ook NOOIT aan de landen uitbetaald door de Grieken, ondanks alle beloftes van de Eurofiele parlementariërs.

 6. Anna

  Nee, Angela Merkel is helemaal niet bereid de Grieken te laten gaan. Ze heeft samen met Samaras een Nood-Plan samengesteld. De EU landen (belastingbetalers) moeten de schulden van de Grieken betalen. Zodoende hopen ze dat de linkse partij van Syriza wordt buitengesloten en Draghi (president ECB) zijn plan kan doorzetten
  ( de nationale parlementen moeten hun financiën overdragen aan het ECB). We hebben dan helemaal niks meer in te brengen. De Noordelijke landen kunnen hun borst nat maken want ze zullen de miljarden van de corrupte en niet belastingbetalende Grieken moeten ophoesten. EU en euro maken onze toekomstige jeugd arm en werkloos.

 7. Harrybr

  sorry, maar ” omhoog spuiten van de economische groei, zoals ook te zien was in het verleden bij landen als Argentinië” ? ?
  Eventjes googelen en.. je ziet, dat Argentinië economisch op sterven na dood is… voor de zoveelste keer.
  Overigens: het ging om US$ 100 miljard over een bevolking van 50 mln.
  Griekenland is Euro 350 miljard met een bevolking van 10 miljoen, dus.. 4 x zo veel geld met 1/5 van de bevolking, dus een factor 20 x zo groot.

  De leningen aan Griekenland bestonden uit regeltjes in een boekhoudpakket bij de banken, verzekeraars, pensioenfondsen ( ja waar dacht u dat ze van die 20-25 % inleg een 100% uitkering van gingen verwezenlijken ? Uit rendement op uitgezet kapitaal natuurlijk, NIET op de bankbiljetten in de kluis). Die zijn inmiddels omgezet in leningen aan overheden ( Eur Centrale Bank), net als de Duitse leningen in de 20-en 30-er jaren, net als de Britse WW1 leningen, en daar honderd jaar op afbetaald.
  Griekenland was, is en zal door eigen wanbeleid en afpersing door stakingen nog verder wegglijden. Alle mogelijkheden, die ze sinds de 70-er jaren hebben gekregen, hebben ze verbrast, opgemaakt en verbraden. Nu nog even het toerisme kapot maken en de armoede kent geen grenzen meer.
  Natuurlijk blijven we met een probleem zitten.
  ter vergelijk: (West)-Oekraïne vraagt E 15 miljard met ca 40 mln inwoners. En koopje dus tov Gr.

  1. Lieftinck

   @HarryBR
   Als u eventjes 13 jaar terug in de geschiedenis duikt, zult u zien dat ik gelijk heb. Argentinië is maar 1 voorbeeld. Nederland is het andere voorbeeld, maar dan moeten we verder terug.
   http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/argentijnse-lessen-voor-griekenland
   Eind 2001 verslechtert de situatie wanneer veel Argentijnen hun vertrouwen verliezen in de dollarkoppeling en hun bankrekeningen leeg beginnen te halen. De overheid bevriest bankrekeningen om te voorkomen dat banken omvallen. Dit leidt tot grote politieke en sociale onrust. Eind december kondigt de overheid het tot dan toe grootste staatsbankroet ooit af. Begin januari 2002 laat zij de één-op-één koppeling van de peso aan de dollar los. Aanvankelijk wordt de peso alleen gedevalueerd naar een wisselkoers van 1,4 peso per dollar maar al snel laat Argentinië de peso vrij zweven. De peso valt en is weldra nog maar minder dan een derde van een dollar waard. Argentijnse producenten herwinnen aan prijsconcurrentievermogen, maar buitenlandse producten worden voor veel Argentijnen onbetaalbaar. Juist doordat importproducten onbetaalbaar worden, wordt het aantrekkelijker voor de binnenlandse markt te produceren Nadat de economie in het eerste kwartaal van 2002 nog verder krimpt, stabiliseert de economie zich in de daaropvolgende kwartalen, gevolgd door sterke groei in 2003. Dat jaar en ook in de daaropvolgende jaren groeit de economie zelfs met ruim 8% per jaar (figuur 1). De werkloosheid daalt gestaag van 22% in 2002 tot 10% in 2006. Tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans en de overheidsbegroting
   slaan om in overschotten.
   Het Argentijnse voorbeeld als grote sprong in het duister

   De Argentijnse casus laat zien dat een wisselkoersaanpassing in combinatie met een herstructurering van de overheidsschuld aanvankelijk pijnlijk is, maar dat dankzij het herwinnen van prijsconcurrentie van binnenlandse producenten op vrij korte termijn de binnenlandse dynamiek juist kan terugkeren.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.