Maurice de Hond voorspelt enorme verkiezingsnederlaag PvdA en VVD

Geen categoriejan 04 2015, 9:00
De peiler gooit het erop dat de VVD en de PvdA ieder zeven zetels moeten gaan inleveren.
Alhoewel ons parlement nog steeds met hun lange reces is - en daarmee Maurice de Honds wekelijkse peilingen ook - heeft de peiler deze week toch de moeite genomen om in de pen te klimmen en een electorale analyse te schrijven met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen die over twee maanden gehouden worden.
De Hond ziet een gedeelde overwinning van het CDA en D66 opdoemen, zo meldt hij in een persbericht:

Hoewel de exacte uitslag van die verkiezing nu natuurlijk niet te voorspellen is, tekent het patroon ervan zich al af. Een uitslag die voor de verschillende partijen in procenten niet al te ver lijkt af te komen liggen van de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen van 2014. Om de invloed van de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer goed te illustreren, doe ik alsof de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen de uitslag wordt van 17 maart a.s. met wat kleine aanpassingen, gezien de –beperkte- verschuivingen in de peilingen sindsdien. Dan kan de Eerste Kamer er als volgt komen uit te zien:

CDA en D66 12 zetels, PVV 11, VVD 9, PvdA en SP 7, Groen Links 5, ChristenUnie en Partij voor de Dieren 4, SGP 2, overige 2.

Als een dergelijke uitslag werkelijkheid wordt, is dat natuurlijk een heel groot probleem voor de coalitiepartijen. Tezamen hebben ze maar 16 zetels, en zelfs met de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en de SGP erbij komen ze uit op maar 34 zetels. Dat zijn er vier te weinig voor een meerderheid in de Eerste Kamer (aangezien dit orgaan 75 zetels telt).
Het gevolg is dus dat Rutte en Asscher of per kabinetsplan maar moeten hopen dat er voldoende draagvlak is, óf ze moeten de gedoogcoalitie van samenstelling veranderen. En dan hebben ze eigenlijk maar één reële optie: SP en PVV zijn immers niet van zich te laten knechten, en bijna alle andere partijen zijn te klein om voor ene meerderheid te zorgen. Dan zal alleen het CDA overblijven als potentiële gedoogpartij.
Maar gaat het CDA bijspringen? Alles wat de christen-democraten hebben gedaan sinds 12 september 2012 duidt erop dat ze niet van plan zijn om ruimhartige steun aan dit kabinet te geven. Het zal er op aankomen of het CDA bereid is om een kabinetscrisis te forceren, of dat ze het tóch te vroeg vinden voor verkiezingen en dit kabinet met kunst en vliegwerk van voorstemmen zullen blijven voorzien tot maart 2017.
Houd sowieso DDS in de gaten de komende maanden. Wij zullen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen bovenop het nieuws zitten en u van zoveel mogelijk interessante analyses voorzien!
Voor de volledige analyse van Maurice de Hond verwijzen wij u naar de tweede pagina.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten