‘Mike Huckabee doet mee om Jeb Bush te helpen’

Waarschijnlijk niet bewust, maar onbewust helpt hij Bush 3 om te winnen.

Glenn Beck, de populaire libertarische (of: conservatieve in de Amerikaanse betekenis van het woord) media-ondernemer, en radio- en tv-presentator heeft gisteren enkele bijzonder zinnige dingen gezegd over Mike Huckabee.

Zoals Tim eerder al berichtte doet de oud-pastoor, oud-gouverneur en oud-presentator bij Fox mee aan de verkiezingen. Hij merkte toen op:

Tipje van de sluier: Huckabee gaat het niet worden. De man is een predikant enwas ronduit haatdragend over homoseksuelen (“I feel homosexuality is an aberrant, unnatural, and sinful lifestyle“). Hij is zelfs voor de Republikeinse Partij veel te radicaal en te religieus, en zal het in de voorverkiezingen daarom weliswaar goed doen bij een bepaald Republikeins electoraat, maar voornamelijk het deel electoraat wat steeds grijzer, ouder en kleiner wordt.

In Tims ogen is het weliswaar een kansloze, maar toch ook een leuke missie. “Maar ook zonder de commerciële bijbedoelingen is het sowieso leuk dat Huckabee meedoet, want een afwisselend deelnemersveld zorgt voor sprankelende debatten. Het maakt het hele spektakel een stuk leuker om te aanschouwen als politieke Amerika-junkie.”

Glenn Beck heeft daar – mijns inziens terecht – een ietwat andere visie op. Kijk de video hieronder maar:

(De geweldenaar) Ted Cruz is – wellicht samen met Rand Paul – de grote favoriet van Tea Party-activisten. Jeb Bush, de beoogde opvolger van de Bush-dynastie, staat bekend als gematigd en niet bepaald streng religieus. Als hij de verkiezingen wil winnen moet hij er dus voor zorgen dat de ‘religieuze stem’ verdeeld wordt, wat kan als er verschillende ‘streng religieuze’ mensen meedoen. De eerste is Huckabee – die veel evangelicals aan zich zal verbinden – en de tweede is Rick Santorum – die juist gesteund wordt door veel katholieken. Als die twee kandidaten veel stemmen weghalen bij Ted Cruz is hij buitenspel gezet.

Natuurlijk hebben we Rand Paul dan ook nog, maar die kan kapot worden gemaakt door middel van een heftige – door de media gesteunde – smeercampagne. Denk daarbij aan de strijd tussen Lyndon B. Johnson en Barry Goldwater: de Republikeinse kandidaat wordt weggezet als een engnek die de hele overheid wil afschaffen et voila, de Democraat wint omdat hij de enige is die ‘redelijk’ overkomt.

Strategisch gezien is Huckabees aankondiging dus vooral van belang voor Jeb (en in zekere mate voor Mitt Romney, aangenomen dat die het establishment alsnog achter zich kan krijgen nu een Bush meedoet). Deze Bush-zoon maakt alleen kans op de leiderschapsmantel als de échte conservatieve stem verdeeld is, wat dan ook de reden is dat we alles behalve geschokt hoeven te zijn dat de Huckster wéér de politieke ring instapt (en daar een goedbetaalde baan bij Fox voor opoffert).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. jwhueting

  Ik heb de show gisteravond ook zitten luisteren via de podcast. Glenn Beck heeft natuurlijk helemaal gelijk. Zo is het vaak gegaan en de kans is groot dat het weer gaat gebeuren. Ik acht Jeb Bush kansloos tegen Clinton, alleen al door het feit dat hij de basis op geen enkele wijze zal weten te motiveren om de deuren langs te gaan. Maar een verfrissende conservatief, die niet met meel in de mond praat, zou een dynamiek en enthousiasme kunnen losmaken. Bovendien zou het contrast met Clinton groot zijn. Ik geloof dat kiezers overtuigd kunnen worden en dat het electoraat dus niet bij voorbaat ingedeeld is. De huidige peilingen zeggen daarom ook niet zoveel, die gaan vooral over naamsbekendheid.

  Ik heb er nog enkele gedachten bij:
  – wat een enorme prestatie van Reagan destijds om het succesvol op te nemen tegen het establishment (hij daagde zelfs een zittende Republikeinse president uit, bijna met succes!).
  – ten tweede: het kan voorkomen worden als het conservatieve kamp snel een keuze maakt en vroeg in het primary-seizoen achter één kandidaat opstelt. de talkshowhosts kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. De grootste spelers in die markt: Glenn Beck, Rush Limbough en Mark Levin zijn het wel eens over Cruz (Rand Paul ligt bijvoorbeeld al veel gevoeliger). Die drie zouden eigenlijk eens met elkaar moeten praten over hoe zij hun invloed kunnen gaan organiseren. Als dat snel gebeurt zou je het veld al kunnen verkleinen.
  – Tenslotte: Glenn Beck gaat aan één ding voorbij. Ook het establishment kamp kan verdeeld raken: als Romney en/of Christie mee gaan doen. Christie is er eigengereid genoeg voor. Door Romney zet ik nu ook nog geen streep.

 2. Michael van der Galien

  “Ik acht Jeb Bush kansloos tegen Clinton, alleen al door het feit dat hij de basis op geen enkele wijze zal weten te motiveren om de deuren langs te gaan.”

  Ik denk ook dat hij het aflegt tegen haar, inderdaad. Sterker nog, daar ben ik eigenlijk wel van overtuigd.

  “Ook het establishment kamp kan verdeeld raken: als Romney en/of Christie mee gaan doen.”

  Het probleem is dat het establishment niet aan interne oorlogen doet (tegen eigen leden). Ze zullen gewoon de persoon kiezen die er het beste voor staat. Of dat Romney of Bush is? Dat wachten ze rustig af.

  Christie is geen establishment-kandidaat, niet vergeleken met Romney en Bush tenminste. Vanuit het establishment bezien is hij kansloos als R en B meedoen (die tweede doet dat, de laatste waarschijnlijk ook).

  1. jwhueting

   ‘Het probleem is dat het establishment niet aan interne oorlogen doet (tegen eigen leden). Ze zullen gewoon de persoon kiezen die er het beste voor staat. Of dat Romney of Bush is? Dat wachten ze rustig af.’

   Ben ik ook wel bang voor. Al zag je in 2008 ook Romney tegen McCain, en beiden beschouw ik wel als establishment. Juist in die vroege fase van het primary-seizoen kun je nog gebruik maken van die verdeeldheid, mits je als conservatief kamp zelf verenigd bent.

   Christie is dat misschien wat minder, maar hij is wel gematigd, dus die stemmen helpt hij wel te verdelen. Zijn ego is groot genoeg om het tegen Bush op te nemen.

   1. Michael van der Galien

    “Juist in die vroege fase van het primary-seizoen kun je nog gebruik maken van die verdeeldheid, mits je als conservatief kamp zelf verenigd bent.”

    Dat klopt inderdaad, maar helaas zorgen ze ervoor dat dit niet gebeurt.

 3. Nog1

  Verrassend dat Michael er zo van overtuigd is dat Clinton het zo goed zal doen dat vrijwel iedere kandidaat kansloos zou zijn. Daar heb ik (ondanks mijn sympathie voor de democraten) toch een ander idee over.

  Ze moet eerst maar eens kandidaat van de democratische partij zien te worden. Dat lukte haar de vorige keer niet, terwijl Obama destijds een volstrekt onbekende senator was.

  Voor de GOP is Bush de enige serieuze kandidaat; hij is de enige die het midden van het politieke spectrum aanspreekt en heeft ook nog eens het voordeel dat hij in Florida (een swingstate die de doorslag zou kunnen geven) met gemak zou winnen.

  Geen van de andere genoemde GOP kandidaten maken een echte kans, daar is de gemiddelde kiezer in de VS te gematigd voor. Als Cruz of Paul mee zouden doen, verliezen ze, ongeacht wie de democratische kandidaat zal worden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.