Minister Opstelten houdt wel van een cover-up

Hij heeft de oplossing voor een groot probleem klaar liggen maar doet er niets mee.

RTL Nieuws heeft vandaag een bijzonder interessant verhaal gepubliceerd over minister Opstelten. Het begint als volgt:

Twee jaar geleden verdween een alarmerend politierapport onderin een la van de minister van Veiligheid en Justitie. Het rapport onthult dat criminelen structureel inbreken bij kentekenplaatfabrikanten en zo tienduizenden blanco kentekenplaten bemachtigen.

Omdat bij zo’n inbraak ook twee persen zijn ontvreemd, mag je aannemen dat een bende kentekens op aanvraag levert.

Het idee achter dit misdrijf? Stel: een crimineel wil een zwarte BMW gebruiken om een aanslag uit te voeren op een concurrent. Wat doet de bende die de persen gestolen heeft? Die gaat in één of andere stad op zoek naar zo’n auto met kenteken, kopieert het nummerbord en zet dat op een eigen, gestolen BMW. De aanslag wordt uitgevoerd waarna de burger ineens van zijn bed wordt gesleept omdat hij hoegenaamd betrokken is bij het misdrijf.

Of: een misdadiger kopieert het kenteken van een burger en hoeft zich daarna geen zorgen te maken over de maximale toegestane snelheid: boetes komen namelijk terecht bij de burger wiens nummerbord hij heeft gestolen.

Het door RTL genoemde rapport gaat over dus over deze materie. Journalist Siebe Sietsma wilde het graag inkijken, maar dat werd continu tegengehouden door het ministerie. Waarom? Iedereen weet toch dat het klonen van kentekens een serieus probleem is? Geef dat rapport nou gewoon vrij!

Afgelopen mei vroeg RTL Nieuws beleefd of de minister dat rapport uit de la wilde halen, zodat wij erover konden publiceren. Dat proces kostte ons veel moeite en het ministerie de maximale dwangsom van €1260,- voor het overschrijden van alle wettelijke termijnen. Maar na een half jaar wachten kregen we uiteindelijk deze linker pagina.

Hier is de pagina:

Screen Shot 2015-01-13 at 11.37.08

Zo ziet het hele ‘vrijgegeven’ rapport eruit. Het is één grote zwarte bende. Geen mens die er iets mee kan.

Goed dachten de journalisten van RTL, misschien dat het allemaal geheime informatie betreft. Wie weet. Via via kregen ze uiteindelijk het originele rapport in handen, dus zonder censuur.

En wat bleek? Het gecensureerde deel betrof oplossingen voor het probleem. Volgens de opstellers van het rapport koste het maar een paar euro om er iets aan te doen en zou het de staat miljoenen opleveren. En dat is niet alles: het kon ook razendsnel worden gefikst.

Je zou denken: appeltje-eitje. Helaas blijkt dat niet zo te zijn. De minister heeft er namelijk niets mee gedaan. De goedkope, simpele oplossingen zijn totaal genegeerd. Door Opstelten.

Dat is dus waarom RTL een zwaar gecensureerd document in handen kreeg: het ministerie schaamde zich kapot omdat het te lui is om iets aan dit probleem te doen en probeerde Opsteltens incompetentie dan wel luiheid onder het tapijt te vegen. Zoals Sietsma het samenvat:

Opstelten onderneemt dus geen actie tegen een wijdverbreid en schadelijk crimineel fenomeen. Hij overschrijdt de wettelijke termijnen om informatie daarover te verstrekken. En als hij uiteindelijk toch levert, zijn die documenten zo gezwart dat het meer lijkt op een cover-up uit de doelgroep van de Justitieminister dan een poging te voldoen aan de wettelijk verplichte transparantie. De pers gepiepeld.

Wordt het niet eens tijd dat de Tweede Kamer het vertrouwen in Opstelten opzegt?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. -Harry

  Het is toch net Ollie B. Bommel , die man , groot , traag en lui .
  En nog dom ook , alleen heeft deze grote lummel geen Tom Poes om voor hem steeds maar weer listen te verzinnen .
  Daarom valt ie iedere week weer door de mand .

  En antwoorden geven op vragen ? Je wordt helemaal naar van het ge-ehhh en het onverstaanbaar gebrom , het zeven keer opnieuw beginnen aan het antwoord op die ene vraag .
  Het is tijd rekken onder het antwoord geven om nikszeggende antwoorden te verzinnen .

  Zo’n oliebol zouden ze in het bedrijfsleven al lang de straat op geschopt hebben wegens absolute overtolligheid .

 2. C.oitus

  Schijnbaar vinden de vvd bonzen hem wel een topper, hij mag gewoon aanblijven na alle blunders die hij heeft begaan.
  Maar wat gaat er wel goed bij de vvd?.

 3. V.K.

  -Ach fijn, heb begrepen dat Dijsselbloem ook weer wat achter houd, en zo gaat het maar door in dit beste Eurofiele kabinet ooit.

 4. Cresto

  Het wordt tijd dat de samenleving het vertrouwen in de VVD opzegt. Blok, Kamp en Opstelten zijn vreselijke ministers, ieder op eigen terrein. Hennis hoeven we niet eens over te hebben, totale nono. Schippers is door de mand gevallen met haar weigering topinkomens in zorg aan te pakken. Premier Rutte: visieloos, ruggengraatloos, leugenaar. Alleen Schultz functioneert nog een beetje naar behoren, maar dat is niet voldoende om de abominabele kwaliteit van de VVD-ministersploeg te compenseren.
  Bij VVD- staatssecretarissen zelfde drama, hier slaagt slechts Dekker.

 5. luis_indepels

  Iemand nog verbaasd waarom het vertrouwen in de politiek to 0 is gedaald?

 6. Pjotter

  En er is werk aan de winkel op hoog niveau, door USA onderschept bericht van IS opdracht tot aanslag in Amsterdam, https://ejbron.wordpress.com/2015/01/13/amsterdam-doelwit-terroristen-jihadisten/

 7. Avander

  Zoveel weghouden, op z’n beloop laten, doorschuiven of hoe je het verder ook wilt noemen, dat kan niet waar zijn.
  Op de lagere school in Frutjeterminapeel gaat het nog beter dan in dit groepje ministers en stasecs.
  Ik heb al drie keer mijn aluhoedjes verfrommeld, maar nu schrijf ik het toch maar eens op.
  We zitten midden in een ontvreemdings- en misleiding project met als doel ons stuurloos en radeloos te laten voelen zodat we ooit vrijwillig zullen kiezen voor de ondergang.
  Zeg nu zelf. Ik snap inmiddels dat we Islam geen Islam mogen noemen, maar een simpele oplossing voor het tegengaan van fraude met nummerplaten, daarvoor zou men toch moeten gaan?

 8. huuskesjong

  “……..het ministerie schaamde zich kapot”
  Nou nee, het ministerie schaamt zich helemaal niet kapot. Wie dat denkt kent die kleffe ambtenezenbrij daar niet!
  “…..omdat het te lui is om iets aan dit probleem te doen..” Dàt klopt dan wel weer, luiheid is een grondkenmerk van die ministerie-ambtenezen. Niets doen en alleen ‘lageren’ in de pik-hierarchie op de vingers te kijken en af te katten zijn daar zelfs statussymbolen….
  “en probeerde Opsteltens incompetentie dan wel luiheid onder het tapijt te vegen.” Aanvulling: die incompetentie geldt voor Opstelten alleen voorzover hij die bureaucratische troep niet genoeg achter de vodden heeft gezeten.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 9. nick

  Vragen vragen, Het wordt idd tijd dat deze volstrekt incompetente man er voorgoed uit gezet wordt! Ik walg van deze leugenaar en Demmink beschermheer.
  Motie van wantrouwen lijkt me geheel op zijn plaats!

 10. -Harry

  En dat kentekenprobleem hoeft toch niet te blijven ?
  Zet iedere nacht 5 met automatische wapens uitgeruste soldaten binnen op wacht , geef ze een krat bier , wat makkelijke stoelen en een zwerm fricandellen . En een vrijbrief om te schieten op alles wat na sluitingstijd binnenkomt .
  Gegarandeerd succes , want als je je weken hebt zitten vervelen , wil je je graag eens uitleven .
  Het lijkt verdomme wel of ze de criminaliteit in stand willen houden .

  In mijn woonplaats werd voortdurend dieselolie gestolen uit boten in de jachthaven .
  Na veel klachten werd er besloten door de politie om te gaan posten .
  Zo gebeurde en een nogal niet gefortuneerd slachtoffer van die gasoliebende ging ’s morgens vroeg op de fiets kijken of de politie al succes gehad had .
  Stond de politiebus pontificaal pal voor de jachthaven !
  Toen de man daar een opmerking over maakte , werd hem gezegd , ja je gelooft het niet : HIJ MOET OOK EEN EERLIJKE KANS KRIJGEN !

  Die imbecielen denken zeker dat het een spelletje is !
  Met een dergelijk niveau hebben we te kampen !

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.