Opstelten zorgt voor daling oplossing misdrijven

Geen categorienov 15 2014, 10:02
Minister Ivo Opstelten is eigenlijk helemaal geen crimefighter.
Oh, wat was VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) toch trots op de vorming van de nationale politie. Dat had 'ie even mooi voor elkaar gebokst. Minder bureaucratie en meer blauw op straat, dat zou ervan komen. Nou, dat blijkt toch niet helemaal waar. Er is amper blauw op straat en het aantal misdrijven dat per jaar wordt opgelost is fors minder:

De nationale politie heldert 50.000 misdrijven per jaar minder op dan de afzonderlijke politiekorpsen eerder. (...) Trouw schrijft dat het ophelderingspercentage eerst rond de 25 procent lag, in 2013 was dat net boven de 22 procent. In dat jaar werd de nationale politie ingevoerd.

Dat is ronduit schokkend. De invoering van de nationale politie is dus geen stap vooruit, maar twee stappen terug. Het gaat bij deze cijfers om alle vormen van criminaliteit. Vooral het oplossen van geweldsmisdrijven en zedendelicten gaat de nationale politie minder goed af:

Van de 100.000 misdrijven in die categorieën werden er in 2013 ruim 60.000 opgehelderd, bijna 60 procent. Het jaar ervoor was dat nog meer dan 66 procent.

Dat kan dus echt niet. De politie zegt zelf dat het "pas na drie jaar" mogelijk is "om het definitieve ophelderingspercentage vast te stellen", maar reken maar dat aanstaande maandag bij het debat met Opstelten de voormalige crimefighter flink aan de tand wordt gevoeld over deze cijfers. De vraag is of de VVD'er wel de juiste man op de juiste plaats is.
De minister zal wel weer een praatje klaar hebben liggen dat deze cijfers niet kloppen of dat we even een paar jaar moeten wachten met onze kritiek (want dan is Opstelten ook weer met pensioen, wel zo makkelijk), maar we kunnen niet accepteren dat jaarlijks nog eens 50.000 (vaak ernstige!) zaken niet worden opgelost, terwijl zoveel criminelen al ongestraft rond mogen lopen in Nederland.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten