NS verdiende miljoenen met jodentransporten tijdens Tweede Wereldoorlog

Screen Shot 2015-01-27 at 19.14.47
Foto:

Soms duurt het even voor de vuile was buiten wordt gehangen. Zéker als het om de NS gaat.

Uit een reportage van het televisieprogramma Brandpunt blijkt dat de Nationale Spoorwegen (NS) tijdens de bezetting maar liefst 400.000 gulden ‘verdiende’ aan het transport van joden naar concentratiekampen. In huidige euro’s omgerekend staat dat gelijk aan 2,5 miljoen euro.

Het Algemeen Dagblad legt uit:

De Nederlandse Spoorwegen hebben omgerekend 2,5 miljoen euro verdiend aan de transporten van joden naar Kamp Westerbork en de Duitse grens. Voor elke rit stuurde het spoorbedrijf een factuur naar de nazi’s en als die niet op tijd betaalden, volgde een aanmaning. In totaal stuurde de NS dertig rekeningen.

Brandpunt baseert zich daarbij op een document dat werd gevonden in Washington, in diens National Archives. De onderzoekers moesten daar naar toe omdat – heel gek! – de NS zijn eigen gegevens van die periode vernietigd heeft. Goh, je zou bijna denken dat ze dit soort wangedrag daarna onder het kleed wilden vegen…

Hoewel de NS in 2005 zijn excuses aanbood voor de transporten (rijkelijk laat, maar goed, beter laat dan nooit) heeft het bedrijf Nederlandse joden die geslachtofferd werden door de transporten (en hun nazaten) op geen enkele manier financieel gesteund. Daar moet nu verandering in komen: de NS heeft grof geld verdiend aan hun lijden, dan moet dat geld nu a) gegeven worden aan de joodse gemeenschap en moet er b) nog eens een flink bedrag bij op vanwege de mentale en fysieke schade die joden hebben opgelopen door de hulp van de NS aan de nazi-bezetters.

Met andere woorden, het is tijd voor de NS om te boeten voor zijn misdaden. Als dit betekent dat diens hoge managers er financieel flink op achteruit gaan omdat de vergoeding anders niet betaald kan worden, het zij zo.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!