Over Harry Piekema, Marijke Helwegen, God, de dingen, die voorbij gaan

Een terugblik op 2014 door columnist Ewout Klei.

“All good things come to an end,” zong Nelly Furtado terwijl ze in een prachtig wit jurkje over een exotisch strand dartelde. Vorsten en ministers komen en gaan, maar Harry Piekema is niet van de buis te slaan. Nee, dat dachten we. De beroemdste manager van Albert Heijn, die als een moderne Mozes het Nederlandse volk bewaarde voor de tsunami van hamsters, wuppies en zelfs de koningswup, kondigde deze week zijn vertrek aan.

Terwijl ik voor het eerst in vele jaren de neiging had om weer een kaarsje op te steken zag ik tot mijn grote vreugde dat de komkommers bij de AH nu in de aanbieding waren. De groenten waar Marijke Helwegen over zong in haar spetterende nieuwe kersthit Kerstmis is een droom. Dat de opiniepagina van de Volkskrant juist in deze komkommertijden een stuk over God plaatste was dan ook geen toeval. Ik wist het zeker: hier zat een intelligent ontwerp achter!

Over God heb ik vele zinnen geschreven. Niet over God zelf, daar kan ik eigenlijk geen zinnige uitspraken over doen, maar wel over hoe christenen, moslims en atheïsten over God denken en vooral over hoe zij vinden hoe andere mensen over God (zouden) moeten denken. In een opiniestuk in de Volkskrant van 30 december beweren VU-filosofen Jeroen de Ridder en Emanuel Rutten dat het geloof in God springlevend is in de moderne filosofie:

“Aan het begin van de vorige eeuw dachten de meeste filosofen dat godsargumenten definitief ten grave waren gedragen door denkers als Immanuel Kant en David Hume. Maar dat beeld is inmiddels volledig achterhaald. Amerikaanse en Britse filosofen als Alvin Plantinga, Richard Swinburne, Robert Koons en Alexander Pruss ontwikkelden nieuwe argumenten voor het bestaan van God, die niet vatbaar zijn voor de traditionele bezwaren ertegen. Om misverstanden te voorkomen: de argumenten waar we het hier over hebben gaan uit van aannamen die voor de meeste mensen acceptabel zijn en komen vervolgens via strikt logische redeneerstappen op de God-conclusie uit. Ze zijn ook niet vergezocht en staan niet op gespannen voet met wetenschap. Integendeel, sommige ervan berusten juist op modern wetenschappelijk onderzoek, zoals de ogenschijnlijke finetuning van het universum en de ontdekking dat de kosmos een absoluut begin heeft gehad. De discussie over dergelijke argumenten is in de professionele filosofie springlevend.”

Als lezer verwacht je vervolgens een nadere toelichting, zo u wilt onderbouwing van deze bewering, maar dan is het opinieartikel al bijna afgelopen. Er volgt namelijk een (poging tot een) conclusie:

“Het populaire idee dat geloof en wetenschap verwikkeld zijn in een lange strijd is dan ook een verzinsel. Er is niets irrationeel aan geloof in God. In de tijd van Mozes niet. En nu niet.”

Verwachten Emanuel Rutten en Jeroen De Ridder dat wij nu in koor allemaal Halleluja en Amen zullen roepen? Ja God, het is net kerst geweest en Marijke Helwegen zingt over komkommers, maar deze finetuning van het universum is op een of andere manier niet overtuigend.

God is voor mij iets van vroeger geworden. Iets waar ik toen in moest geloven, maar waar ik nu niet meer in kan geloven. Na de dood van God zoek je je heil elders, maar daar kom je dan ook weer op terug. God is voorbij. En idealisme is opium voor het volk. Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. David

  Voor de ongelovige is de wereld pas echt een wonder.
  In een miljarden jaren durend proces heeft de aarde (dode materie) kans gezien wezens te scheppen die de natuurwetten enigszins kunnen doorgronden. De aarde heeft zichzelf van intelligentie voorzien. Uit het niets.
  De zin van het leven is overleven (anders waren we er immers niet geweest) en dat liefst zo prettig mogelijk.

 2. Lieftinck

  Het geloof in een persoonlijke God, almachtig en dat hij liefde is, dat is moeilijk vol te houden. Als je de aarde en de mensen, de vissen en de andere dieren geschapen hebt dan ben je ook verantwoordelijk voor de misstanden. En aangezien dat ingaat tegen het karakter van God, kan hij dus niet bestaan.
  Echter, ik zie nog wel wat in het pantheïsme, die God niet ziet als een man op een troon en met een stropdas, maar slechts als een universeel besef van het NU. Zo bezien is het zelfbewustzijn dus God. Er is alleen het besef van het nu, voor de rest moeten de schepselen van het universum er zelf iets van maken. Zo bezien kun je ook zeggen dat er eeuwig leven is. Wij zijn ons niet bewust van andere levens toen we er nog niet waren.Als je de tijd als een extra ruimte dimensie neemt is ons leven een grote dia serie, het licht is het bewustzijn van het nu, het is God. Elk individu kent alleen zijn dia’s.
  Dat is wat ik geloof. Vroeger werd pantheïsme bestreden als zijnde een atheïstische opvatting. Het staat in ieder geval dicht bij het atheïsme. Spinoza was bijvoorbeeld een pantheïst.

 3. Gielah

  Zodra u zélf voorbij bent….. en van vroeger bent geworden… op aarde althans…. dus eigenlijk… dat u dan NIET voorbij bent en merken zult altijd te blijven bestaan…. want u zult merken dat u alleen uw lichaam maar hebt uitgetrokken… en dat uw bewustzijn niet alleen nog helemaal aanwezig is, maar dat het zelfs steeds scherper gaat worden en dat u dus veel meer zult kunnen gaan begrijpen van de werkelijkheid én van uzelf…
  dán zal de invloed van God u veel duidelijker worden.

  Het zal u blijken dat een en ander op aarde wat erg simpel.. en soms verkeerd… werd voorgesteld.. omdat mensen … beperkt als zij zijn….nu eenmaal bepaalde dingen domweg eeuw na eeuw blijven herhalen en omdat slechts een enkeling de moed heeft om, tegen de stroom in, zélf dingen over God en over al wat is te gaan onderzoeken…
  maar daar staat u oog in oog met een eeuwige realiteit.

  Op aarde iets van waarheid en werkelijkheid merken is érg moeilijk.
  Alles is hier nu eenmaal vervormd, alles is opgedeeld in stelling en tegenstelling, terwijl er elders veel meer sprake is van iets, dat stelling en tegenstelling overSTIJGT… dat ja en nee overstijgt… en dat zéker tijd en ruimte overstijgt!

  Waarom wij dan toch – tijdelijk – hier op de aarde moeten zijn?
  Juist tegen de verdrukking in en tastend in de duisternis onze weg zoekend, leren wij meer en sneller dan elders!
  De aarde is een soort doolhof… iets met bewust aangebrachte hindernissen.. maar wél met leiding van Boven en met licht op ons pad… als wij bereid zijn ons daardoor te laten helpen en daarnaar serieus te zoeken…
  en daarom zijn er heel wat mensen die hier al het licht van dáár opvangen… en soms een flard van een lied uit een Beter Land…. en dat helpt en dat steunt.

  Hoe ik dit zo goed weet?
  Op 7 september j.l. stierf – plotseling – mijn lieve echtgenoot.
  Wij waren altijd in gesprek… een heerlijk huwelijk.
  Tijdens zijn uitvaartdienst preekte ik ( ja.. ik ben theoloog, vandaar) over Hooglied 8: 6: ‘Sterk als de dood is de liefde’.

  Sindsdien ‘praat’ mijn man zo af en toe tegen mij.
  Mijn man was, toen hij leefde, niet gelovig… hij noemde zichzelf een ‘non-believer’ , maar tegelijk zei hij vaak dat hij hoopte… voor mij én voor zichzelf…. dat wat ik geloof de waarheid zou blijken te zijn.

  Hij weet en meldt nu dus, dat er niet zoiets als dood bestaat.
  Een van de dingen, die ik van hem doorkreeg, was: ‘Wij nemen de dingen op de aarde véél te serieus.
  Uiteindelijk blijkt het meeste er helemaal niet toe te doen.
  Doe dus alles wat je moet doen… maar doe het niet ernstig… niet alsof er iets van afhangt… doe alles als een spél’.

  Verder laat me af en toe iets zien.. en voelen.
  Hij weet nu ook dat God bestaat… échter dan dat de wereld bestaat… maar dat hij op aarde weinig kon met wat de kerken over God vertelden.
  Waar hij nu is mag hij zelf onderzoek doen.. en dat fascineert hem!

  Beste meneer Klei…. u hebt God niet achter u gelaten, maar alleen maar de beelden van hem die mensen u hadden overgeleverd…. en u moet Hem nog gáán ontdekken!

  God is niet ergens in de wereld… nee, de hele wereld… én het groot heelal… is in Hém!
  Handelingen 17: 28 zegt dat zo:
  ” Want in Hem leven wij, bewegen wij ons en ZIJN wij”.

  Als u niét in God was, zou u niet leven en bewegen, zou u helemaal niet ZIJN’.
  Dat geldt voor gelovigen en nog niet gelovigen, dat God hen voortdurend van achteren en van voren omringt en Zijn hand op hen legt.

  1. JanvanEechoud

   “Sindsdien ‘praat’ mijn man zo af en toe tegen mij”.
   Nou niet boos worden, Gielah…, maar voortaan van de spacecake afblijven hoor!
   Ook op bijbelse gronden kan ik je vertellen dat je verdriet je parten speelt, want dood is dood.
   Of kan jij wél vertellen dat “de geest van een leeuw naar boven of naar beneden gaat” of iets in die trant.
   Ik ben geen theoloog.
   Ik gebruik alleen maar mijn gegeven verstand om de rode draad die door de hele bijbel loopt, te volgen.

   Of ik geloof dat je hem zult weerzien?
   Ja! Stellig, maar nog ff wachten.
   Niet totdat jij ook het hoekie om gaat, maar totdat…..
   je weet wel.
   We gaan er hier, niet over in discussie toch?
   Mvg.
   Jan v. E.

 4. arie_jansz

  @gielah

  eindelijk heeft u een punt, het meeste hier op aarde doet er weinig toe en we nemen het veel te serieus.

  Dan verbaas ik me op uw dagelijkse preken over de grootsheid van Geert Wilders en zijn partij…

  Of u moet hem met onze leve heer verwarren, anders kan ik uw devotie niet verklaren.

  1. JanvanEechoud

   Hi Arie.
   “Dan verbaas ik me op uw dagelijkse preken over de grootsheid van Geert Wilders en zijn partij…”.
   – Je kletst uit je nek Arie.
   Gielah heeft nooit GW opgehemeld.
   Ze uitte haar waardering voor zijn moed en doorzettingsvermogen.
   Waarschijnlijk is zij het als zoveel PVVers niet helemaal eens met de toon (die in elk geval wél nu aandacht krijgt), maar het gaat ons om de muziek!
   Om de waarheid!
   Ook ik vind bijvoorbeeld dat Geert de link had moeten uitleggen die het “kopvod”, de hoofddoek, heeft met de herkenningstekens die ongelovigen moesten dragen onder het Islam bewind, in bepaalde tijden.
   Alleen westerse eikel-politici ontkennen dat door de volksmenners van islamitische landen de hoofddoek voor politieke doelen wordt gebruikt.
   Vraag anders gewoon om uitleg.
   Heb niet de indruk dat u zich erg verdiept heeft in Islam zaken….
   Mvg.

   1. Staphylocoque

    “Waarschijnlijk is zij het als zoveel PVVers niet helemaal eens met de toon”

    Nou, zodra je daarover begint wordt je volledig afgefakkeld, zelfs Bijbelteksten mogen daarvoor misbruikt worden.

 5. pietkremer

  Toen de islam nog geen voet aan de grond had gezet in ons land, las je nooit in de Volkskrant dat God en de wetenschap elkaar niet in de weg zitten. De krant vond gelovigen achterlijk. Met name christenen kregen er altijd van langs. Dus wel opvallend dat de krant nu twee heren aan het woord laat die verkondigen dat er keiharde bewijzen zijn gevonden voor het bestaan van God.
  Of bedoelen ze misschien Allah.

  1. Jacobus

   Ik denk dat de Volkskrant onder druk van de ayatollah’s hun redactionele beleid hebben moeten wijzigen.

   Het moet toch niet gekker worden!

   1. W.H.J. Reiss

    Jacobus maakt grapjes ! Dat is nieuw. moslims kijken toch altijd boos. Maar hoe komt een mossel aan een Christelijke naam ?

   2. JanvanEechoud

    “Het moet toch niet gekker worden!”.
    Wat klopt hier dan niet, Jacobus?
    Vertaal het anders maar door;
    de politieke correctheid.

 6. JanvanEechoud

  Leuk stuk, Ewout.
  Maar…. je bent wel degelijk een “gelovige”.
  “Ik wist het zeker: hier zat een intelligent ontwerp achter!”.
  Je bent dus een gelovige!
  Persoonlijk vind ik het érg dom om NIET in een hoger wezen te geloven. Je mag hem noemen en voorstellen zoals je wilt, maar dat te ontkennen? Erg dom…;)
  Mvg

  1. howardelgersma

   Mijn LAATSTE reactie(ik hoor ze al zeggen:gelukkig)

   Nederlanders zijn:

   =beterweters
   =totaal geen empathie
   =veroordelen(e.g.space cake EECKOUD)
   =kicking the other when they are hurting( Gielah, I like your testimony VERY MUCH and appreciate your input
   =schutting taal gebruikers=
   =bewoners van een klein onbenullig landje, dat denkt en vindt dat ze het middelpunt van de aarde zijn
   =LOSERS of SREBENICA
   =

   Zal ik nog even doorgaan?

   Hoe is het met die Economie(puinhoop), werkgelegenheid(regeltjes, meer regeltjes, subsidie zus en zo, een pleister troep
   ,
   Defensie(eigen ervaring: a joke),
   Persoonlijke veiligheid,(denk je dat het tuinharkje genoeg is in de nabije toekomst)
   Och zo is het wel genoeg

   BLIJ DAT IK ER NIET MEER WOON

   You people are on the road to –NOWHERE–
   Hey keep thinking the opposite,till that sharia folk takes care of you
   Time is definitely on your side. NOT

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.