PBL-klimaatonderzoeker wint weddenschap van klimaatscepticus

Een gastbijdrage van Bart Strengers (PBL).

Ruim vijf jaar geleden wedde ik met Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de temperatuur zou gaan dalen. Hij wedde dat die zou gaan stijgen. Nu blijkt dat ik die weddenschap nipt heb verloren (snif, snif).

Aan de website van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ontleen ik het volgende.

Bart Strengers:

Eind 2009, in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen, voerde PBL-klimaatonderzoeker Bart Strengers een discussie met klimaatscepticus Hans Labohm op de website van de NOS. Deze discussie, die vervolgens ook gepubliceerd werd als PBL-rapport, eindigde met een weddenschap. Strengers wedde dat de gemiddelde mondiale temperatuur over de periode 2010-2014 hoger zou zijn dan het gemiddelde over de periode 2000-2009. Hans Labohm wedde dat het niet zou opwarmen of zelfs zou gaan afkoelen, bijvoorbeeld door de verminderde activiteit van de zon.
> naar de publicatiepagina hier.
> naar de discussie op de NOS-weblog hier.

Op verzoek van Labohm werd destijds uitgegaan van de zgn UAH-temperatuurreeksen voor de lage troposfeer (dat is ongeveer de onderste 5 km van de atmosfeer). Deze worden samengesteld door de University of Alabama in Huntsville (UAH). Hierbij wordt gebruik gemaakt van satellieten die straling meten in de atmosfeer en waaruit vervolgens via een complex algoritme de temperatuur van verschillende lagen in de atmosfeer wordt afgeleid.

Nu, vijf jaar later, blijkt volgens UAH dat de temperatuur de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0,1 graad warmer was dan het gemiddelde over de 10 jaar daarvoor en daarmee heeft Strengers de weddenschap gewonnen. De inzet? Een ‘mooie fles wijn’, die binnenkort bij een etentje overhandigd zal worden.

De UAH-temperatuurreeks (zie afbeelding) vanaf 1979 (daarvoor waren er geen satellieten beschikbaar). De groene gestippelde lijnen geven het gemiddelde van opeenvolgende periodes van 10 jaar. De laatste lijn is het gemiddelde van de periode 2010-2014.

UAH satellietreeks laat meeste opwarming zien
Overigens laat uitgerekend deze UAH-reeks met afstand de meeste opwarming zien. De andere vier belangrijkste mondiale temperatuurreeksen laten in de afgelopen vijf jaar ook opwarming zien, maar deze is beduidend kleiner (tussen 0,03 en 0,05 graden).

Lees verder op pagina 2.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. anna67

  Ha, ha.

  Nou, die opwarming zou na deze vergadering wel eens flink kunnen gaan toenemen! 1700 prive jets voor 2500 mensen richting Davos.

  http://www.breitbart.com/national-security/2015/01/20/1700-private-jets-fly-to-davos-to-discuss-global-warming/

  (grapje)

 2. G-krul

  Now Hans, volgens een artikel vandaag op Eike is de opwarming NIET het gevolg van toegenomen CO2.

  Alinea aan het eind van dat artikel, wat metingen in Duitsland bespreekt vanaf het jaar 1900:

  Zwischen Kohlendioxid und gemessener Temperaturerwärmung gibt es keinerlei Zusammenhang. Der Anstieg von knapp 0,03% auf jetzt 0,04% CO2 in den letzten 120 Jahren erfolgte leicht beschleunigt, während die Temperaturerhöhung nur sprunghaft zwischen 1985 bis 2000 stattfand.

 3. carthago

  Let op: wijn moet je niet te warm drinken. Dus ik denk dat je hem wel weer terugkrijgt.
  Het klimaat wordt dus niet warmer of kouder over dit tijdsvak, heel mooi, dan blijf ik fossiel, zeker bij deze olieprijs. Alleen die gestoorde energiebelasting!

 4. David

  Bravo!
  Een ludiek en sportief gebeuren.
  1 reactie:
  “Ik vraag me soms af hoeveel gletsjers er moeten smelten, hoe ver de zeespiegel moet stijgen, hoeveel Noordpoolijs moet verdwijnen …”

  Tja, tot de temperatuur gelijk is aan die in de romeinse en middeleeuwse warmteperiodes misschien?

 5. dorotheus

  Hans, het was niet zo handig om juist tijdens een minimum aan zonneactiviteit (rond 2009) zo’n weddenschap af te sluiten. De redelijk actieve zon in de afgelopen jaren heeft voor enige opwarming gezorgd, maar de zon wordt nu weer minder actief en de temperatuur zal de komende jaren gemiddeld iets gaan dalen. Ik denk dat je het flesje terug kunt winnen door een nieuwe weddenschap tot 2020 aan te gaan.

 6. dorotheus

  Trouwens, zo’n grafiek zegt nauwelijks of niets. Echt iets voor in een boek als: ‘How to lie with statistics’.

 7. Chris Schoneveld

  Ik ben confuus. Lees ik dit artikel verkeerd? Volgens mij was er een 0,1 graad afkoeling (!) de laatste 5 jaar.

  zie: http://www.woodfortrees.org/plot/uah/from:2009/to:2014/plot/uah/from:2009/to:2014/trend

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.