SGP: strijd tegen ISIS kan niet los worden gezien van strijd tegen Boko Haram

De strijd tegen terreur in Nigeria is geen geïsoleerde strijd. De jihadistische terreur is een veelkoppig monster.

De SGP-fractie in de Tweede Kamer is deze maand op werkbezoek naar Nigeria geweest, onder andere om met eigen ogen te zien wat er moet gebeuren in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie Boko Haram, de club die trouw heeft gezworen aan de zelfbenoemde kalief van de Islamitische Staat in Syrië en Irak. Lees hieronder het verslag van SGP-beleidsmedewerker Diederik van Dijk. – Frank Verhoef

Strekking werkbezoek
Van 5 tot en met 10 januari 2015 bracht een SGP-delegatie uit de Tweede Kamer een werkbezoek aan het noorden van Nigeria. Deelnemers waren: C.G. van der Staaij (Kamerlid), A. Proos (voorlichter) en D.J.H. van Dijk (beleidsmedewerker). Daarnaast nam R. Groenenboom (vanuit de SDOK) deel aan deze reis.

Het doel van de reis was het inwinnen van feitelijke, politiek relevante informatie over de complexe situatie in Nigeria. Een land dat enerzijds een stevige economische ontwikkeling heeft doorgemaakt en anderzijds gekenmerkt wordt door diepe religieuze en etnische tegenstellingen binnen de bevolking. Corruptie is tot in alle haarvaten van de Nigeriaanse politiek, leger en samenleving doorgedrongen. Bovendien lijdt een deel van het land hevig onder de terreur van de jihadistische Boko Haram. Veel christenen, maar ook gematigde moslims worden hiervan het slachtoffer.

Met dit werkbezoek is tevens beoogd om politici in het westen méér te doordringen van de ernst van de situatie in dit land, het internationale karakter van de terreur en om dit hoger op de politieke agenda te krijgen.

Tijdens dit werkbezoek hebben ontmoetingen plaatsgehad met een scala aan religieuze leiders (christenen en moslims), deskundigen op het terrein van contraterrorisme, overheidspersonen (nationaal en op regionaal niveau) die betrokken zijn bij veiligheid, leger en justitie, de Nederlandse ambassade, een vertegenwoordiger van het National democratic institute en Nigeriaanse pers.

Daarnaast zijn dorpen bezocht in het noorden van Nigeria die getroffen zijn door terreuraanslagen en is er gesproken met talloze slachtoffers.

Tot slot is er niet alleen gesproken met slachtoffers van Boko Haram – zoals vrouwen die ontsnapt zijn na ontvoering door Boko Haram – maar is ook gesproken met ex-Boko Haramstrijders.

Het werkbezoek is inhoudelijk bijzonder goed geslaagd. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de grote inzet van de Nederlandse ambassadeur in Nigeria, John Groffen, zijn rechterhand Maurice Paulussen en de medewerking van de mensen van Voice of the christian Martyrs.

Mede uit al deze gesprekken en ontmoetingen zijn de volgende bevindingen afgeleid. Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Kuifje

  Het is zeker geen geïsoleerde strijd. De vele Jihadistische organisaties worden gedreven door dezelfde ideologie/religie.

  Helaas word dat door leiders als Obama , Cameron ,Rutte,etc ontkent.

 2. Michel801

 3. gio

  Pvv/sgp/cu/vnl/cda/klein. Waar is de vvd.Niet normaal.

 4. svetlana26

  De enige manier om groepen als Isis en Boko Haram te bestrijden is het fundament aan te pakken = racisme, islamofobie en (zionistische) onderdrukking

 5. vanGodlos

  De heer Kees van der Staay slaat de spijker precies op zijn kop, en hard ook.
  Islam is haat waar ook ter wereld.

 6. jonathan

  Goed verslag van de SGP. Vooral corruptie aanpakken en het kwaad van de wereld het islamfascisme. Als religie afschaffen en als ideologie keihard aanpakken. Daarvoor heb je partijen nodig die niet links zijn. Die begrijpen niets van het islamkwaad en denken met praten verder te komen Ze zien niet in dat door hun toegeeflijkheid die islamfascisten als wolven in schaapskleren juist hun verborgen agenda zonder problemen het gevoel door te kunnen gaan met hun haat en gewelddadige acties jegens de ander.Ergelijk zulke naïeve lui. Nu het kamerbreed wordt gesteund hoop ik ook op daadwerkelijke acties zodat de voornamelijk christelijke slachtoffers afneemt.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.