Sven Kramer is een legende

Hij is recordhouder: zeven keer Europese Kampioen Allround.

Voor de verandering even sportnieuws op DDS. Ja, het is belangrijk dat we de strijd tegen de Radicale Islam voortzetten en er flink wat aandacht aan besteden, maar gelukkig gebeuren er ook andere dingen in de wereld.

Sven Kramer, de knetterhard schaatsende Fries, is vandaag namelijk voor de zevende keer Allround Kampioen van Europa geworden. Een prestatie om over naar huis te schrijven, ook al omdat hij daarmee de nieuwe recordhouder is; hij is Rintje Ritsma gepasseerd op de eeuwige ranglijst.

Sven Kramer moest in Rusland bij de EK allround de race van zijn leven rijden om het goud te veroveren. Tegen Sverre Pedersen (13.16,27) ging de Fries heel diep om de achterstand van elf seconden met Koen Verweij te dichten. Kramers tijd van 13.07,27, een baanrecord, bleek uiteindelijk genoeg voor het goud en om Verweij (13.21,90) naar het zilver te verwijzen.

Ritsma won dit prestigieuze toernooi zes keer in zijn carriere en eindigde twee keer op de tweede én twee keer op de derde plaats. Geen wonder dat hij nog steeds gezien wordt als één van de beste Allrounders ooit.

Toch moet hij het in dat opzicht vanaf nu afleggen tegen Kramer. Die is nu al zeven keer kampioen geworden… en is ook nog maar 28 jaar oud, wat betekent dat hij naar alle waarschijnlijkheid nog een paar jaar mee kan doen op het hoogste niveau en wellicht nog een paar gouden medailles kan toevoegen aan zijn palmares.

Geweldig natuurlijk, maar het wordt nog mooier. Ireen Wüst heeft haar Europese titel namelijk geprolongeerd. Ook zij werd vandaag kampioen van Europa. Wij won het toernooi voor de vierde keer – waarvan drie op een rij. Een ware hattrick dus.

Wat een helden. Nu hopen dat Nederlandse jongens en meisjes dit soort successen zien er door geïnspireerd worden om zelf ook het hoogst mogelijke te bereiken – zo niet in de schaatssport, dan op andere terreinen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Willie.F

  Het is zijn beroep en hij verdiend er een goede boterham mee.Het woorden helden is nogal overdreven in deze mini sport.

 2. Daniel

  Normaal kijk ik wel naar schaatsen, gisteren stond de tv dan ook aan, maar ik keek via de laptop ook naar Parijs.
  Schaatsen is, net als anders, dan wel echt een bijzaak.
  Mooi was dat Sven na afloop ook zei dat de ramp met de MH17 en de gebeurtenissen in Parijs belangrijker waren dan schaatsen. Hij was wel blij met het resultaat, maar ging geen polonaise lopen.
  Die Sven was voor mij opeens weer de kanjer.

 3. Limburgse Kuifje

  Tja wat je met doping al niet kunt bereiken. Oh wacht, wat zeg ik nu? Dit gebeurt toch alleen in Oost-Duitsland of de Rusland? Nee hoor hier zijn ze meesters in het maskeren van doping. In de wielrennerij gebruikte ook geen Nederlander doping, toch?!!

  1. J. C. Th. Kohler

   Normaal hou ik niet van schelden. Hier heb ik maar één antwoord op: LUL! ! !

   j.c.th.kohler@online.nl

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.