Tarik Zahzah is een loner. En een loser

Je verwacht het niet.

Het is ontzettend schokkend – jawel – maar volgens mensen die Tarik Zahzah kennen is de NOS-gijzelnemer/overvaller een arrogante jongen, zonder vrienden, maar mét serieuze psychische problemen.

„Altijd al een aparte jongen, vol met complottheorieën”, zegt een oud-klasgenoot. De altijd netjes geklede tiener bleef zitten op zijn middelbare school, en werd door klasgenoten altijd al ’raar’ gevonden. Vorig jaar heeft Z. nog een seizoen gespeeld bij voetbalvereniging Forum Sport in Voorburg. Ook daar is hij echter gestopt.

Let wel, bovenstaande betekent niet dat Tarik een domme jongen is. Dat is namelijk allerminst het geval. Hij studeert Molecular Science & Technology; niet bepaald een studie die Jan met de Pet even tussendoor doet. En nee, Tarik met de Pet ook niet.

Tarik was enige tijd lid van de studentenvereniging Virgiel (wie kent het niet), maar viel al snel af tijdens de ontgroening. Misschien dat ze he duidelijk maakten dat de vereniging pro-kapitalisme is of iets dergelijks (ah nee, het “grootkapitaal!”). Voor zijn studietijd ging hij naar een middelbare school die hij zeer beneden zijn waardigheid achtte: hij stond bekend als buitengewoon arrogant, maar had totaal geen vrienden.

Nou hoeft het niet hebben van (veel) vrienden op school niet meteen een immens probleem te zijn, maar als je stelselmatig, overal waar je komt geen vriendschappen kunt aangaan is er toch iets aan de hand. Het duidt op zijn minst op een sociaal-psychologisch probleem. Natuurlijk was zijn gijzelingsactie tijdens welke hij zendtijd opeiste daar al bewijs van, maar het is aardig van zijn kennissen dat ze even bevestigen dat er iets goeds mis is met deze jongen.

Het meest aparte van dit verhaal is – wat mij betreft – dat Zahzah zich zo snel en gemakkelijk overgaf. Hij was absoluut niet van plan om te sterven voor ‘de goede zaak’ (wat die ook precies moge wezen) en zelfs niet om er voor gewond te raken. Meneer de loner zette een vreemde en extreem bedreigende actie op, maar gaf zich vervolgens zonder al te veel problemen gewonnen. Beetje gek.

De komende dagen en weken zal er ongetwijfeld meer informatie over deze jongen naar buiten komen. De vraag die vooral beantwoord moet worden is: deed hij dit puur uit ideologische motieven of is  hij gewoon knettergek? Als het laatste het geval is kun je eigenlijk alleen maar medelijden met hem hebben. Is het ’t eerste dan moeten de autoriteiten alles nalopen in zijn leven: welke websites bezocht hij, met wie sprak hij, waar haalde hij zijn ideeën vandaan en lopen er meer van dit soort types rond?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. eveline

  @ Michael van der Galien: voor extra info misschien: https://www.youtube.com/watch?v=yMiVg9rAEGs
  Hier zal hij zijn ideeen o.a. vandaan hebben gehaald. Dit heb ik doorgekregen vandaag. Schijnt een spreekbeurt hierover te hebben gedaan.

  1. Ronald Zomer

   Zijn we nou écht bang voor een jochie met een klapperpistooltje?

   Waarom zijn we zo bang?
   Dit is een zielige vertoning, overreactie van een land in angst. Angst voor de islam ideologie. Land met lafbekken… Eerst rennen, dan kijken (komt vaker voor bij wegkijkers).

   Dat jochie is zo onschuldig als wat.
   Hij doet geen vlieg kwaad.
   Niet dat mannetje, maar WIJ zijn hier de dader…
   wij zijn bang, en hebben dus een slecht geweten.

   Wij zijn zoooo bang voor échte aanslagen van échte terroïsten omdat we weten dat die écht bestaan door de échte problemen die de Multi Culturele Mislukking ons écht hebben opgeleverd.

   De enige die deze problemen écht kan oplossen is iemand die ze ook écht durft te benoemen.

   Ja.

   Dat is Geert Wilders.

   1. sophie97

    Hoe kun je concluderen dat deze collectieve angst gebaseerd is op een slecht geweten?

    Deze vloeit voort uit een groeiende dreiging van het terrorisme. Door te zeggen dat wij een slecht geweten hebben, suggereer je dat wij verantwoordelijkheid dragen voor dit gruwelijke fenomeen. Onterecht.

    Eveneens wijt je terrorisme aan een multiculti samenleving. Want oh, al die verschillende culturen in Nederland leiden ertoe dat er in Syrië extremisten opstaan om de wereld te zuiveren van niet-moslims. Erg rationeel! Het toestaan van verschillende culturen in Nederland is eerder een oplossing voor dan oorzaak van terrorisme. Want het uitsluiten van moslims leidt ongetwijfeld tot zwaardere tegenoffensieven van terroristen, dan de moslims hun geloof laten belijden.

    En ja. Toegegeven. Geert Wilders benoemt problemen waar andere politici over zwijgen. Maar hij is ook de man van het populistische “MINDER MINDER MINDER” en de ‘kopvoddentax’. Moet zo’n figuur een staat leiden? En denk je nou echt dat zo iemand bevorderlijk is voor de dreiging van terroristen?

    Nee, geen Geert Wilders voor mij. Politieke hervormingen zodat niet-populistische, rationelere en minder haatzaaiende figuren daadkrachtig optreden. Zodat daadkrachtige Nederlanders niet geneigd zijn te stemmen op meneer Wilders. Want de oplossing schuilt niet in afwachten, is wel gebleken.

 2. Jacobus

  Deze jongen geloofde in complotten. Er zijn veel lone wolves op het internet die geloven in bizarre complotten en in hun isolement de meest bizarre ideeën ontwikkelen.
  Het lastige is dat dit soort figuren in het maatschappelijk leven niet opvallen. Ze worden, nadat ze hun rare plannen uitvoerden, vaak beschreven zoals deze Tarik Zahzah wordt beschreven. De omgeving ziet niets bijzonders, zoals ze ook niets bijzonders zagen bij Anders Breivik en Tristan van der Vlist.

  Ik meen dat het verstandig zou zijn als de politie de complotsites op het internet wat meer in de gaten zou houden. Wat daar aan waanzin wordt verteld tart elke beschrijving en veel labiele, vaak domrechtse, personen zijn daar gevoelig voor. Het is ook niet toevallig dat op dit sites Tarik Zahzah als een held wordt vereerd.

  https://stevenbrownsblog.wordpress.com/

  http://erwinlensinkvrij.nl/

  http://www.nrcombudsman.nl/artikel/2724/journalisten-bankiers-politici-rechters.html

  http://www.martinvrijland.nl/2015/01/30/nos-studio-hoax-problem-reaction-solution/

  http://nicovandenham2.blogspot.nl/2015/01/gewapende-man-dringt-nos-studio-binnen.html

  https://swapichou.wordpress.com/2015/01/29/hondsdol/

 3. halo1

  Volgens mij wordt uit tactische motieven geheim gehouden dat het wel degelijk een moslim-zaak is..en dat dat “komplot”natuurlijk (volgens hem) een joodse samenzwering om “de wereld te beheersen” is..

 4. anna67

  Het uitzenden van die hele boel, inclusief luidruchtige arrestatie, kun je trouwens als flink angst zaaiend opvatten.

  Is er niemand die de NOS daarvoor gaat aanklagen???????

 5. Limburgse Kuifje

  Zou hij gewoon KNETTERGEK zijn, Michael?? Denk jij dit echt? Deze man is wel toegelaten tot het volgen van een universitaire studie en wel een zware studie nog ook. Dus dom is hij niet en zou hij dan plotsklaps KNETTERGEK of VERWARD zijn geworden? Kan dit? Of doet hij zich nu anders voor, omdat hij eigenlijk niet verwacht had dat zijn aktie zo zich zou voltrekken? Ik denk dit laatste. Hij had misschien wel gedacht of gehoopt dat er verzet was, paniek, chaos en wat nog meer. Maar hij stond daar met een beveiliger die het blijkbaar niks kon schelen wat hij kwam doen. En toen wist hij Tarik niet meer wat hij hiermee aan moest. Komen er ook nog eens politieagenten en die hebben wel een echt wapen, dus overgeven maar. En dan nu de lone wolf of het sufferdje spelen!

  Hele hordes trappen er weer in en gaan voorbij aan zijn doel: mensen gijzelen, chaos en paniek willen creeeren, en angst zaaien, grote angst getuige zijn afgegeven briefje.

  Maar ook bij Jinek zitten de deskundigen nu en er is al gesproken over hoe zielig hij wel niet is. Ja daar gaan we weer.

  Dus Michael ik persoonlijk denk absoluut niet dat Tarik KNETTERGEK is maar WEL dat bestuurlijk/deskundig Nederland ZELF KNETTERGEK is.

  1. Jacobus

   De mening van Limburgse Kuifje weerspiegelt goed hoe over deze Tarik wordt gedacht in het plotterwereldje. Ik gaf een aantal links.

   Er zijn veel mensen die geloven in een groot complot van de NWO en de MSM, van Bilderberg tot Koningshuis en van chemtrails tot de hoax van de MH17. De voedingsbodem is de eeuwige rancune tegen de bestuurlijke elite die het geknechte volk onderdrukt. In dit klimaat van wantrouwen en frustratie kunnen populisten bloeien maar evenzeer complotten. Tarik is een tragische idioot die dit soort verhalen is gaan geloven en meende een daad te moeten stellen.
   Het internet biedt de mogelijkheid een leger van lone wolves te kweken. Dit probleem is veel groter dan volgens mij wordt onderkend.

   1. arie_jansz

    Mooi gezegd, helaas moeten we ook concluderen dat de meerderheid der reaguuurders hier naadloos aansluiten op jouw verhaal.

    Via gekke sites maken ze elkaar nog gekker dan ze al zijn…

 6. Engelen

  +1 Kuifje. Ik wil graag zijn echte beweegredenen weten.
  Die gast is net iets te slim voor een ondoordachte actie.

  1. arie_jansz

   Maak het jezelf makkelijk…het is algemeen bekend dat genieën vaak grenzen aan waanzin en gekte.

 7. Klimaatviool

  Ik wil niet weten wat zijn beweegredenen zijn, direct neerknallen was wel zo effectief geweest. Nu gaat het weer klauwen vol belastinggeld kosten…

 8. Gerard Boerma

  Al mijn kennis van de psychologie aangewend meen ik mijzelf in de getormenteerde geest van Tarik Zahzah te herkennen. Door de ballotagecommissie van de Delftse studentenvereniging KSV Sanctus Virgilius niet geaccrediteerd te worden om toe te treden trekt een zware wissel op iemand met een hoge eigendunk weet ik uit eigen ervaring. Toen dit mijzelf overkwam in de 70 er jaren loste ik dit op door mijn eigen imaginaire studentenvereniging Pro Status op te richten waarin ikzelf imaginair de functie van Amputaris beklede. Tarik koos voor een andere oplossing.

 9. Joop Klepzijkert

  Michael schrijft dat tarik geen vrienden had. Heel snel wist ik wie tarik was en heb uren gekeken op zijn facebook pagina, voordat deze op zwart ging.
  Tarik had meer dan 400 facebook vrienden, waarbij op viel dat hij weinig moslim vrienden had.
  Op de bewuste avond werd er een vriend van tarik telefonisch geïnterviewd en deze jongen vertelde dat tarik de laatste tijd erg met zijn geloof (islam) bezig was.
  Dat het woord islam niet meer in verband word gebracht met tarik heeft alles te maken met de islam uit de wind te halen om Wilders niet weer gelijk te geven, de boel bij elkaar te houden en andere moslims niet ook extra op ideeën te brengen. Tarik is nu wereld beroemd en zal als een held (in moslim kringen) door het leven gaan.

  1. Jacobus

   Gelukkig, het duurde even maar we zijn toch weer bij de islam uitgekomen.

 10. Teun

  @Michael van der Galien: Is het ‘t eerste dan moeten de autoriteiten alles nalopen in zijn leven: welke websites bezocht hij, met wie sprak hij, waar haalde hij zijn ideeën vandaan en lopen er meer van dit soort types rond?

  En dat is waar ik huiverig voor ben. Dat de autoriteiten terecht komen op websites, waar op een fatsoenlijke manier gerechtvaardigde kritiek op overheden geleverd wordt of zaken aan het licht worden gebracht, welker openbaring deze overheden onwelgevallig zijn en dat deze overheden vervolgens deze gijzelingsactie aangrijpen om bepaalde websites te verbieden.
  Overheden houden niet van websites die berichten over alternatieven voor de huidige manieren van energie opwekken, over de nadelen van de massa-immigratie in verband met onze vrijheden, over occulte bewegingen die achter de schermen macht uitoefenen, over childtraficking in relatie tot pedofiele rechters van het OM of pedofiele studiegenoten van onze voormalige vorstin et cetera.

 11. Joop Klepzijkert

  De islam is ook het kwaad, ik snap niet dat mensen de ideologie van de islam verdedigen. Wie kan blij zijn als zijn vrijheid opgegeven wordt en er voor in de plaats een sharia. Islam betekend echt geen vrede, domme mensen denken dat wel, maar betekend onderwerping aan de wil van allah.

  Het geloof in de Islam steunt op vijf pilaren. Deze pilaren zijn als de fundering van een huis; wanneer je een van de funderingen weghaalt dan stort het huis in.
  Bij het volgen van de juiste weg in de Islam en om te kunnen zeggen: ‘ik ben moslim’, is het dus noodzakelijk dat je in je geloof, naast het geloven in de 6 basiselementen, ook voldoet aan alle vijf de pilaren van de islam. Hieronder vind je de vijf pilaren:

  1. Sahada (Geloofsgetuigenis)
  2. Salaat (Gebed)
  3. Zakaat (Armenbelasting)
  4. Sawm (Vasten)
  5. Hadj (Bedevaart)

  1. arie_jansz

   He Jopie, verkeerde draadje.
   En je weet wat je van mij met die pilaren kunt doen!

 12. Limburgse Kuifje

  @Allen,

  Tarik wilde zendtijd om een boodschap de wereld in te sturen, toch !?

  Heeft al iemand iets gehoord over de inhoud van die boodschap? Is er een papier op hem aangetroffen of zou hij de boodschap volledig uit zijn hoofd voor het voetlicht brengen?

  Waarom zwijgt de media en ook justitie over dit zo belangrijke onderdeel? Het was toch immers zijn target, zendtijd om een boodschap de wereld in te sturen.

  Of bestaat die boodschap niet?

 13. Teun

  @eveline De voordracht Patronen van Bedrog door| Willem Middelkoop op de TU Delft schijnt dus hem beïnvloed te hebben.
  Ik had al zo’n vermoeden dat hij in die richting dacht. Jacobus zag, meen ik, ook al een verband met de demonstratie op het Malieveld.
  Daarom hoopte ik dat Zahzah zijn zegje kon doen voor de camera.
  De volgende websites houden zich o.a. ook bezig met de onderwerpen, beschreven in bovengenoemde lezing.
  wijwordenwakker, gewoon-nieuws, geen nieuws, niburu, 9foreleven, boinnk, dds, jalta, martin vrijland.
  Het is een kwalijke zaak als de overheid deze gebeurtenis gaat aangrijpen om bovengenoemde websites onder druk te zetten. Een conspiracygelovige ook wel spottend alu-hoedje genoemd zal uitroepen dat het een false flag operatie was van die meneer Zahzah. Zou kunnen in die zin dat men hem al in het vizier had, maar dacht: laat hem zijn gang maar gaan, want dan kunnen wij daar politiek garen bij spinnen. Ik ben ervan overtuigd dat onze politici werkelijk zo doortrapt slecht willen en kunnen zijn. Allerlei drogredenen maken dat zij zichzelf rechtvaardigen om zich er goed bij te kunnen voelen.
  Voorlopig houd ik het erop dat men hem niet in de peiling had.
  Zahzah is blijkbaar een persoon, die streeft naar eerlijkheid, oprechtheid en transparantie en dat is iets wat ieder normaal mens wil. Dat de wereld geregeerd wordt door psychopaten en sociopaten die de slechtheid van een religie van vrede misbruiken om angst en verdeeldheid te zaaien om hun eigen agenda te kunnen voeren is satanisch.
  Zahzah is een medestrijder van iedereen die het goede wil, maar als hij gaat dreigen met vuile bommen en met jihad dan doet hij precies wat de nieuwe wereld orde wil.
  U ziet ik ben ook een alu-hoedje, maar laat me niet gek maken door dwazen.

  1. Jacobus

   Ja, u redeneert de lijn en logica van complotters. Uit het feit dat Vrijland en Niburu als kennelijk betrouwbare bronnen opvoert leid ik af dat het hoogstwaarschijnlijk weinig zin heeft u voor deze dwaalwegen te waarschuwen. Het adviseren van enig tegengif tegen dit soort waanzin, bijvoorbeeld op sites als Barracuda of Swapichou is waarschijnlijk evenmin aan u besteed.
   Blijf maar naar vermogen uw gezonde verstand gebruiken zou ik zeggen.

 14. Teun

  Jacobus
  30 januari 2015 at 21:03

  “Deze jongen geloofde in complotten. Wat daar (wat bedoeld wordt met ‘daar’ zijn de complotsites: reageerder) aan waanzin wordt verteld tart elke beschrijving en veel labiele, vaak DOMRECHTSE (nadruk van mij), personen zijn daar gevoelig voor. ..”

  Hiep hoera! Eindelijk is de kogel door de linkse kerk.
  Jacobus geeft iets toe zonder het te beseffen.
  Hij heeft het over domrechtse personen.
  Maar Jacobus toch, dan bestaan er ook slimrechtse personen. En daar ben ik er een van.
  Wie had dat ooit durven dromen.

  1. Jacobus

   Er bestaan zeker slimme rechtse mensen. Die geloven niet in complottheorieën

 15. Teun

  Jacobus dank u voor het vermelden van de websites met ‘onzin’.

  Deze ‘onzin’ is als de bekroning, de kers a.h.w., bovenop uw kersentaartje.
  Ik ga er heerlijk van smullen met mijn alu-hoedje op en een toeter in mijn bek.

  1. arie_jansz

   Ik zou zeggen kom eens op bezoek in mijn kooi van Faraday.
   Zijn we veilig voor de Bilderbergers, vrijmetselaars en de Rothschilds…

   PS. Neem uw toeter en alu-hoedje vooral mee!

 16. anna67

  DDe NOS heeft haar propaganda gehad. Nu hebben wij recht op wat Tariq wilde zeggen. Of minstens dat hij nu misschien vergeten is wat dat ook al weer was.

  Dat zijn ontgroening mislukte is meer een pre voor he dan anders wat.

  Ik hoop dat ie zijn intelligentie goed kan gaan gebruiken, wat knettergek is ie niet. Tenzij inderdaad echt schizofreen is. Dan is dat tragisch.

  Zijn boodschap zal dan “van bovenaf” gegeven zijn, de stemmen in zijn hoofd.

  1. arie_jansz

   Rare mevrouw, ” wij hebben recht op”

   U krijgt het gewoon en blijft toch zeuren, wat moeten we nu met u?

 17. Joop Klepzijkert

  Uit de telegraaf:
  Leo en zijn vader denken dat de frustraties van zijn thuissituatie een rol hebben gespeeld in zijn actie. Tariks vader is zwaar ziek geweest. En volgens de familie Guo heeft Tarik het behoorlijk moeilijk gehad met de scheiding van zijn ouders, ruim 10 jaar geleden.

  Tja dat zijn goede redenen voor het gedrag van tarik.
  Ik blijf erbij dat hij een geradicaliseerde moslim is geworden.

  1. Jacobus

   De logica van Joop Klep kan niet in de schaduw staan van die van Tarik Zahzah.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.