nos

Na kaping NOS Journaal: snel extra beveiliging Mediapark nodig

Geen categoriejan 30 2015, 8:00
De beveiliging wordt ook na Charlie Hebdo nog steeds niet serieus genomen.
Kunnen journalisten in Nederland veilig hun werk doen? Nee. We hebben helemaal niets geleerd van Charlie Hebdo. De kaping van het NOS Journaal door Tarik Zahzah (die zei "tegen het grootkapitaal" te zijn) heeft laten zien dat de vrijheid van pers in Nederland onvoldoende gewaarborgd is. Die vrijheid van pers is er alleen als journalisten hun werk kunnen doen zonder op ieder willekeurig moment te kunnen worden overvallen door iemand met nota bene een nepvuurwapen.
Experts noemen de beveiliging van het Mediapark, bijna 13 jaar na de moord op Pim Fortuyn op datzelfde Mediapark, een lachertje. En dat is precies wat het is. Iedereen kan zomaar het Mediapark op, en beveiligers zitten er alleen als een soort receptionist gasten te verwelkomen:

Het uitgestrekte complex werd na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002 enige tijd wat strenger bewaakt, maar sinds een aantal jaren is de beveiliging sterk teruggeschroefd. Van enige controle bij de twee ingangen tot het park is geen enkele sprake.

Bij de belangrijkste gebouwen van de NOS en RTL, waar vanuit dagelijks live programma’s worden uitgezonden, zitten ’s avonds slechts enkele onbewapende beveiligers achter onbeschermde recepties.

De NOS-beveiliger van gisteren leverde uitmuntend werk. Hoewel hij geen wapen had en helemaal niks kon beginnen tegen Zahzah, probeerde hij hem te kalmeren en te begeleiden naar een tv-studio waar tijdens het Achtuurjournaal op dat moment niemand aanwezig was (zie ook de video in deze post). Wat mij betreft krijgt hij opslag, een lintje en een ontzettend mooi cadeau van de NOS-redactie. Die vent heeft ballen. Respect.
Dat gezegd hebbende: dit kan zo niet langer. De politiek moet deze gebeurtenis aangrijpen om de veiligheidsmaatregelen flink op te krikken. Nu gaat het nog om iemand met een nepvuurwapen die niemand wilde doodmaken, maar de volgende keer komt met hetzelfde gemak een polderjihadi binnen om een aanslag te plegen. Beveiligers moeten voortaan worden uitgerust met vuurwapens, niet alleen op het Mediapark, maar ook op het Binnenhof en op andere belangrijke locaties.
Zoals in Amerika wel wordt gezegd: "The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun." We moeten ons voorbereiden en het gevaar van aanslagen niet wegwuiven. Ja, beveiligers zullen dan massaal schietlessen nodig hebben, en niet iedere beveiliger zal het beroep hebben gekozen om te mogen schieten, maar het lijkt me een waardevolle investering die zich ongetwijfeld terugbetaalt bij de eerstvolgende poging een aanslag te plegen. Dat weet ik wel zeker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten