Na kaping NOS Journaal: snel extra beveiliging Mediapark nodig

De beveiliging wordt ook na Charlie Hebdo nog steeds niet serieus genomen.

Kunnen journalisten in Nederland veilig hun werk doen? Nee. We hebben helemaal niets geleerd van Charlie Hebdo. De kaping van het NOS Journaal door Tarik Zahzah (die zei “tegen het grootkapitaal” te zijn) heeft laten zien dat de vrijheid van pers in Nederland onvoldoende gewaarborgd is. Die vrijheid van pers is er alleen als journalisten hun werk kunnen doen zonder op ieder willekeurig moment te kunnen worden overvallen door iemand met nota bene een nepvuurwapen.

Experts noemen de beveiliging van het Mediapark, bijna 13 jaar na de moord op Pim Fortuyn op datzelfde Mediapark, een lachertje. En dat is precies wat het is. Iedereen kan zomaar het Mediapark op, en beveiligers zitten er alleen als een soort receptionist gasten te verwelkomen:

Het uitgestrekte complex werd na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002 enige tijd wat strenger bewaakt, maar sinds een aantal jaren is de beveiliging sterk teruggeschroefd. Van enige controle bij de twee ingangen tot het park is geen enkele sprake.

Bij de belangrijkste gebouwen van de NOS en RTL, waar vanuit dagelijks live programma’s worden uitgezonden, zitten ’s avonds slechts enkele onbewapende beveiligers achter onbeschermde recepties.

De NOS-beveiliger van gisteren leverde uitmuntend werk. Hoewel hij geen wapen had en helemaal niks kon beginnen tegen Zahzah, probeerde hij hem te kalmeren en te begeleiden naar een tv-studio waar tijdens het Achtuurjournaal op dat moment niemand aanwezig was (zie ook de video in deze post). Wat mij betreft krijgt hij opslag, een lintje en een ontzettend mooi cadeau van de NOS-redactie. Die vent heeft ballen. Respect.

Dat gezegd hebbende: dit kan zo niet langer. De politiek moet deze gebeurtenis aangrijpen om de veiligheidsmaatregelen flink op te krikken. Nu gaat het nog om iemand met een nepvuurwapen die niemand wilde doodmaken, maar de volgende keer komt met hetzelfde gemak een polderjihadi binnen om een aanslag te plegen. Beveiligers moeten voortaan worden uitgerust met vuurwapens, niet alleen op het Mediapark, maar ook op het Binnenhof en op andere belangrijke locaties.

Zoals in Amerika wel wordt gezegd: “The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun.” We moeten ons voorbereiden en het gevaar van aanslagen niet wegwuiven. Ja, beveiligers zullen dan massaal schietlessen nodig hebben, en niet iedere beveiliger zal het beroep hebben gekozen om te mogen schieten, maar het lijkt me een waardevolle investering die zich ongetwijfeld terugbetaalt bij de eerstvolgende poging een aanslag te plegen. Dat weet ik wel zeker.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

34 reacties

 1. VVM

  Eens met de stelling, gisteravond is gebleken dat de beveiliging van een bedroevend laag niveau is, en dan nog het volkomen belachelijke optreden van de Hermandad, wie haalt het in zijn hoofd om daar normale straatagenten op af te sturen?

  1. Jacobus

   Wellicht is het een goed idee permanent een legermacht op het mediapark kwartier te laten maken.

 2. Antidotum

  Je kunt beveiligen wat je wilt, maar als echte jihaatidioten met hun AK47 willen binnendringen, dan schieten ze eerst alles en iedereen aan flarden.
  Tegenhouden kun je dat soort monsters niet, je kunt het ze wel moeilijker maken om het doel te bereiken.

 3. Willie.F

  Het symboliseert alleen nog maar dat dit land een bananen republiek is.

 4. chricon

  De belangrijkste maatregel is dat journalisten eerlijk en objectief verslag doen. En niet onderdeel worden van een propagandanetwerk.

  De journalisten doen nu net of ze de reddingsboei in de samenleving zijn. Ze zijn slechts een onderdeeltje en echt niet belangrijker dan uw en ik.

 5. lic

  Wat een onzin. Je ziet juist dat extra beveiliging helemaal niet nodig is. Dit was ook geen aanslag.

 6. Pietje Precies

  Wat een onzin allemaal weer hier. Typisch geval van “maakbare samenlevingssyndroom”. D’r gebeurt wat en we. moeten gelijk alles op z’n kop zetten om dit in de toekomst te voorkomen. Media park was beveiligd. Je kunt niet heel de wereld beveiligen tegens extremen. Na Tristan ga je kassieres ook niet met een gun uitrusten. Shit happens in een open samenleving. Dit is een nadeel ervan. Maar nog altijd beter dan een politiestaat….

  1. Maaike

   Helemaal mee eens, Pietje Precies.

 7. Pietje Precies

  Door dit soort artikelen wordt die 7 euro voor Jalta steeds goedkoper…..

 8. Jasterke

  Wreed zijn zij in ons Hilversum gewekt,
  de argelozen uit hun zelf-voldane dromen
  wie had van dit gepeupel nou verwacht…
  .
  dat ’t nog zo dreigend uit de touwen wist te komen?
  Een flinke kater rest de Haagse Leugenmacht
  en de Bewaking wordt met grote spoed verhevigd !
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 9. V.K.

  -Lijkt me niet zo handig van de staat om de beveiliging van de media op te schroeven zolang polder hidjadisten in relatieve vrijheid, dankzij de staat, tussen de bevolking kan leven.

 10. zomaar

  en weer is het een moslim , (van Turkse komaf), die onder dreiging nu van een nel wapen , (als dat zo is ?), de islam onder de aandacht brengt .

  de islam die zijn volgelingen verplicht angst te zaaien onder de anders gelovigen .

  de islam die niets opheeft met een democratie , en zo zijn volgelingen opdraagt om in de landen waar deze democratie is , te onderwerpen met geweld en angst.
  en nog !! zijn er westerlingen die deze ideologie blijven verdedigen , onder het motto het is een vreedzaam geloof .

  1. Jan

   Hij heeft geen woord over de Islam gezegd, niet in zijn brief en niet tegen de NOS medewerkers en niet op camera. Hij heeft alleen autochtone vrienden op facebook (ruim 400) en uit niets blijkt dat hij ook maar enigszins zich met het geloof bezighoudt of islamitische vrienden had. Hij is overigens niet van Turkse maar Tunesische komaf.

   Typische leugenachtige reactie van een Islamhater om hier weer die link te willen leggen. Zegt in dit geval meer over U dan over de Islam.

   1. zomaar

    jan , zoals ik en jij ook , dagelijks uit het nieuws mogen vernemen , zijn op heden bijna alle moorden , verkrachtingen , slavinnenhandel en meer van dit (in jou ogen fraais) , geallitereerd aan de islam !!.

    haat ik de islam , als onderdrukkende ideologie , (doctrine) , ja , jan dat haat ik .

    en dat hij autochtonen vrienden heeft , op Facebook verwondert mij niet , als ik b.v Joop.nl , en jou (jullie) reactie lees .

    weet je hoe deze mensen ooit genoemd zijn ?.

   2. Maaike

    Een ander geluid. Fantastisch!

   3. zomaar

    jan in het nieuws gaat in omloop dat hij uit Egypte afkomstig is , althans zijn vader en zijn moeder Nederlandse is , (was) .

    en oke mijn beoordeling was fout , toch lijkt mij dat iemand uit Egypte eerder moslim is dan anders .

    namelijk binnen onze westerse samenleving zijn christenen uit die regionen niet over vertegenwoordigd.

    maar goed fout is fout , en deze keer ben ik fout .

 11. Avander

  Het blijft opvallend dat er steeds meer verwarde mensen uit een bepaalde regio van de wereld komen.

  1. zomaar

   hij os nog was verward !!, hij volgde alleen de gedachtegang van Erdogan op !!.

   en zoals wij alle weten is Erdogan een radicaal gelovigen .

   1. JanvanEechoud

    Euh? Tok?
    Al het bloed van je hersens naar je edele delen?

 12. jackoss

  Toen Pim werd neergeschoten hoorde je niemand over extra beveiliging. Dat kwam wel ff goed uit. Als er een nerd met een klappertjespistool binnenkomt en ze worden zelf bedreigt dan schreeuwen ze moord en brand. Volgens mij had de politie buiten het kogelvrije vest ook nog een luier om.

  1. aquarius

   Het leek op Monty Python of Comedy Capers

 13. Baksteen

  De NPO wil haar eigen Hebdo.
  Hebdo light zullen we maar zeggen.
  Wat een vertoning, heb echt heerlijk gelachen!
  En die verslaggever, die had het niet meer wat heeft die man gevochten om niet de slappe lach te krijgen.

  1. JanvanEechoud

   Keer of 5, 6 gezien, Baksteen……

   Kon inderdaad steeds mijn lach niet inhouden.

   Sorry, sommigen zullen best wel bang geweest zijn.
   De cops in elk geval wél! 😉

   1. Jacobus

    De agenten volgen eenvoudig de protocollen en daarbij hoort dat ze hard schreeuwen om de schutter te imponeren.
    Het ziet er zo wel een beetje komisch uit maar ik vraag me af hoe hard Jan zou lachen als hij de taak zou hebben een gek met een machinegeweer onschadelijk te maken.

 14. chricon

  Wat nou extra bewaking, dat levert alleen extra slachtoffers.

  Tegenwoordig is clusteren van de pers helemaal niet nodig. Spreid die omroepen lekker !

  De pers verheft zichzelf als zeer belangrijk. Die tijden zijn voorbij nu internet en social media een gegeven kanaal zijn voor vrije meningsuiting.

 15. Jasterke

  .
  toch ligt er nog 1 vraagje op ons bord:
  waar zijn die Machts-handhavers als het menens wordt ?

 16. JanvanEechoud

  Misschien hád ik deze al gepost.
  https://www.youtube.com/watch?v=w80yc3bra6s

  Geen zin de hele heutemeteut weer door te moeten lezen.
  Zal wel weer een scheldpartij geworden zijn.

 17. Ni28

  Nederland is er klaar voor, geen extra veiligheidsmaatregelen nodig. De hele avond geen politicus gezien of gehoord. Zeker aan beraadslagen tegen Wilders. Zonder de ernst van de situatie te willen bagatelliseren hebben wij een slecht geacteerde en bijna zielige scene gezien van Flikken Hilversum. De echte helden waren pas later te zien, de technici van de NOS en die ene ongewapende portier. Die bleken meer waard dan de hele politiek bij elkaar die vandaag weer hardop gaat blèren hoe veilig Nederland is. Nederland heeft gisteren geboft met zo sukkel die wel bewezen heeft dat je overal makkelijk binnenkomt.

 18. Antivenin

  Ik kan hier geen traan om laten, hopelijk hebben ze allemaal de schrik goed te pakken. Laten we eerlijk wezen: zonder de massa-immigratie was die sukkel helemaal niet in Nederland geweest en was dit niet gebeurd.

  Aangezien de linkse NOS niets anders doet dan de multikul en daarmee de massa-immigratie verheerlijken en de PVV en aanhangers demoniseren, hebben ze nu eens een keer aan den lijve een schaduwkantje van die multikul ondervonden. Het zou fijn zijn als dit voor hen een leermomentje is, en dat ze die onnozele roze bril eens afzetten voor een blik op de realiteit, maar dat is vast te veel gevraagd.

  Helaas, wie niet horen wil, moet maar voelen…

 19. econoom

  Waarom zou het mediabedrijvern beter beveiligd moeten worden? Laat ze dat vooral zelf doen? Sinds wanneer zijn dat risico-objecten? Mijns inziens hoort de prioriteit te liggen bij een betere beveiliging van het Binnenhof, de ministeries en andere gevoelige overheidsobjecten.

 20. econoom

  Zoals vaker gebeurt de laatste tijd houdt deze site weer een pleidooi voor particulier wapenbezit. In Europa leggen we gelukkig het geweldsmonopolie bij de overheid. In de VS komen jaarlijks meer mensen om door op tilt geslagen pariculieren, die er een privé-wapenverzameling op na houden, dan door terroristen. Zijn we Alphen a/d Rijn al vergeten?

  1. Matthijs

   Je haalt je eigen stelling onderuit, met je voorbeeld van van der Vlis. Het monopolie ligt niet bij de staat, enkel de volgers van de wet hebben geen recht op geweld.
   Trouwens, in de VS is niet aanzienlijk meer moorden per hoofd van de bevolking dan in Nederland.
   Als je de staten bekijkt waar wapenbezit toegestaan is, is het zelfs lager. Juist in de plekken waar wapenbezit verboden is, zie je dat er meer slachtoffers vallen.
   Maar geeft niet hoor, je moet immers veilig belasting kunnen heffen zonder voor je flikker geschoten te worden door een nutteloze kut burger.

   1. econoom

    @ Matthijs: Volgens VN statistieken bedraagt het aantal moorden met vuurwapens in de VS: 3,2 per 100.000 inwoners en in NL:0,3 per 100.000 inwoners. Check de feiten, voordat je domme dingen roept.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.