VVD-kiezers hebben geen fiducie in eigen ministers

VVD-bewindslieden zijn minder populair onder eigen kiezers.

Dit is precies waarom de VVD het slecht blijft doen in de peilingen en bij de volgende verkiezingen waarschijnlijk een grote nederlaag te verwerken krijgt:

De meeste VVD-ministers in het huidige kabinet zijn gedaald in de waardering van hun eigen kiezers, zo blijkt uit recente peilingen van Maurice de Hond. Bijna alle minister gingen er in het kiezersoordeel op achteruit.

Dat is nogal opmerkelijk aangezien het de eigen kiezers zijn… die mogelijk opnieuw op de partij zullen stemmen. De meningen van andersoortige kiezers zijn leuk, maar electoraal niet echt van belang – het beste waar de VVD op kan hopen is dat ze zoveel mogelijk oude kiezers behoudt.

Het gaat dus om de mening van de eigen kiezers… en wat de VVD betreft zijn die niet bepaald positief gestemd.

Screen Shot 2015-01-25 at 13.52.02

Zoals Tim eerder vandaag al berichtte krabbelt de VVD licht op in de peilingen, maar indrukwekkend is het allemaal niet. Hier zien we waarom: echte liberale kiezers vinden dat de regering er een puinhoop van maakt en zijn alles behalve onder de indruk van de prestaties van hun bewindspersonen. Zelfs een vrouw als Edith Schippers – die nog niet zo heel lang geleden toch echt gezien werd als een liberaal pur sang – moet er nu aan geloven. Wat moet dat schokkend voor haar zijn; van mogelijke liberale opvolger van Rutte tot lachertje van de liberale ministersploeg. Alleen Opstelten en Blok doen het onder eigen kiezers slechter.

De enige manier waarop de VVD zichzelf nog kan redden is door zich harder op te stellen ten opzichte van de PvdA, geen concessies meer te doen en – indien nodig – het kabinet te laten vallen. De partij is tegenwoordig een echte volkspartij dus hoeft niet te vrezen dat ze opeens uitkomen op 10 zetels of minder, nee, ook niet als ze verantwoordelijk gehouden worden voor de val van het kabinet. Sterker nog, dat zou haar weleens stemmen én respect kunnen opleveren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. The Fox

  Rutte is gebleken een mol te zijn van links (D66?) en gelukkig beginnen de kiezers wakker te worden en zijn hopelijk bereid hem electoraal af te straffen. Er is geen herstel, de staatsschuld loopt nog steeds op en de belastingen gaan voorlopig alleen maar omhoog. En dat verwacht je bij links beleid. Verlenging van ellende is een manier om de bevolking afhankelijk te maken.

  En de mythe rondom Schippers is door de MSM gecreeerd en wordt niet door de feiten gestaafd.

  De VVD moet eerst een zuivering ondergaan en zich ontdoen van links.

 2. hans-e-pans

  Als Griekenland een Grexit doet loopt volgens mij het tekort flink op, maar met deze conclusie moet ik natuurlijk oppassen.

  Zeker met opzichter Jacobus.

 3. Gerard Boerma

  Essentieel zijn mijn warme gevoelens als oudere alleenstaande voor minister Edith Schippers.
  Met andere woorden, enige last minute erotische opwinding mijnerzijds bij haar aanblik kan ik niet ontkennen.
  Nogmaals attendeer ik alle VVD leden op de noodzaak Edith hoog in de ranking te houden.

 4. Ni28

  De VVD heeft vooral bewezen dat zij hun idealen makkelijk verloochenen en dus onbetrouwbaar zijn. Dat geldt ook voor de PvdA. Beide mogen zij van mij verdwijnen. Eenmaal gelogen altijd gelogen!uiteindelijk in de zadel hebben gehouden met de gevolgen die wij nu kennen. Kabinet maakt orde met cijfers maar de burger gaat intussen dood.
  Wat dan? En dat maakt de zaak echt triest. Oppositie met drie verraders in hun midden die dit kabinet

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.