EU gooit subsidies massaal in bodemloze put

Onze belastinggeld wordt verspild.

Het is natuurlijk al ronduit belachelijk dat de Europese Unie het op zich heeft genomen om allemaal projecten te subsidiëren (met uw en mijn belastinggeld), maar wat het nog erger maakt is dat er niet eens gecontroleerd wordt of de gesubsidieerde instanties wel iets nuttigs doen.

Bij de controle op de besteding van EU-subsidies wordt niet gekeken of het project ook effectief was. Bedrijven of instellingen die subsidie kregen uit Brussel worden beoordeeld op hun inspanningen, niet op het behaalde (maatschappelijk) resultaat. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse EU-trendrapport.

Het trieste is dat er nogal wat projecten zijn waarbij gemeten wordt wat de inspanningen opleveren. De EU hoeft er dus bar weinig voor te doen om die informatie op te zoeken en er vervolgens conclusies aan te verbinden.

Helaas heeft Brussel daar honderd procent lak aan. Het gaat de maniakale eurocraten namelijk niet om resultaten, maar om het sponseren van eurofiele, politiekcorrecte ideeën. En dat mag best wat kosten – zeker als het niets oplevert. Een voorbeeld:

De Rekenkamer noemt een integratieproject op een ROC in Groningen als voorbeeld. Dit Alfa-college krijgt subsidie op basis van het aantal immigranten dat deelneemt aan het project. De effectiviteit speelt bij de subsidietoekenning geen rol, terwijl het college zelf bijhoudt of de immigranten ook daadwerkelijk beter integreren.

Denk hier nou eens rustig over na: een project dat zogenaamd bedoeld is om immigranten te helpen om te integreren wordt gesubsidieerd door de EU, maar men kijkt vervolgens niet of het project daadwerkelijk effectief is en dus de gewenste resultaten oplevert. Op de één of andere manier is dat in de ogen van de eurofielen totaal irrelevant.

Gekker dan dit wordt het niet. En wij maar hard werken om belasting te betalen die vervolgens verspild wordt aan projecten waarvan we helemaal niet weten of ze daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de samenleving.

Ik zou zeggen: reden nummer 25.981 om uit de EU te stappen.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Pip

  Dit gaat al jaaaaren zo, maar blijkbaar is het niet bekend bij het grote publiek.
  Onderzoeken gefinancierd met europees geld worden als melkkoe en bijverdienste gebruikt door talloze bedrijven. Er komt nooit iets zinnigs uit. Alle deelnemers zijn aan het tijdschrijven en incasseren. Allemaal weten ze dat de uitkomst van geen enkel belang is.

 2. Dennis_WSPK

  De school van een van mijn kinderen kreeg een enorm bedrag aan subsidie omdat ze de zeer kostbare “water en rots” training organiseerde voor de kinderen. Deze zweefkezerij leert kinderen om “te buigen als bamboe” als ze lastig gevallen of gepest worden. Totale nonsens dus.
  UIteraard werd de cursus gegeven door een “extern bureau” dat hier astronomische bedragen voor ving.
  Alle kinderen waren geslaagd voor de training, dus de effectiviteit was bewezen, aldus de uitermate politiek correctie directeur, waarmee ik al meerdere keren overhoop gelegen heb.

  De man was echt woest (maar hield dat zichtbaar in) toen ik deze training tot de grond tot afkraakte.
  Het was uiteraard wél de bedoeling dat alle ouders lyrisch en enthousiast deden over deze geldverkwisting. Ook als je het er niet mee eens was.
  Jammer voor de directeur dat ik mijn mening openlijk uit, ook als het om gevoelige politiek correcte flauwekultrainingen gaat.

  1. Costa

   Als jong Costatje heb ik het vak Rots & Water mogen volgen op de middelbare school. Tijdens de eerste les werd ons al voorgespiegeld dat we na lang trainen in staat zouden zijn om een triplex plankje te kunnen doorslaan. Op een logisch voorstel of we eerst mochten uittesten of we daar niet nu al in staat toe waren werd afwijzend gereageerd. We konden immers onze vingers bezeren..

   Na een halfjaar lachen, gieren brullen haalde iedereen het vak. Grootste grap? We mochten het plankje niet doorslaan omdat 2x het vak was uitgevallen en we dus niet voldoende voortgang hadden gemaakt..

 3. Costa

  De EU deelt inderdaad veel subsidies uit. Klopt. Ik ben het met iedereen hier eens dat er subsidies worden uitgekend aan nutteloze projecten en dat dat moet stoppen.

  Waar iedereen wel heel makkelijk aan voorbijgaat is de vraag waarom de EU niet controleert hoe de subsidies terechtkomen.

  Dit komt doordat de lidstaten weigeren om de Unie bevoegdheden toe te kennen om dit te controleren. Erg begrijpelijk hoor. Maar loop dan niet te zeuren als er geen controle plaats vindt.

  1. HR

   Bovenstaande reactie is niet geheel juist, de EU veerwacht zowel van overheden als van burgers een rapportage.
   Alleen krijgen ze die van de bedrijven (meestal) wel en van de overheden (meestal) niet.

   1. Matthijs

    Nee hoor. De EU doet precies wat iedere overheid behoort te doen; je budget opmaken
    Hoe? Dat maakt niet uit. Als het je macht maar vergroot.
    Heb bij genoeg van die clubs gewerkt.

 4. Ronel

  In opdracht van de Almachtige EU wordt hier de komende jaren het Energie “akkoord” geïmplementeerd. Geschatte kosten: 50 tot 100 miljard ( da’s een 1 met 11 nullen….) grotendeels subsidie. Verwacht resultaat: een schamele 2% van onze totale energiebehoefte is dan “groen” en we hebben een nauwelijks meetbare hoeveelheid co2 bespaart……

 5. Gerben

  Iedereen die bekend is in die wereld weet allang dat veel van het subsidiegeld verspild wordt. Dat is geen nieuws. Het is bij subsidies van Nederlandse overheden niet veel beter. De EU heeft er ook geen behoefte aan om te controleren of het geld goed besteed wordt. Ze hebben toch geen bevoegdheden om geld achteraf terug te eisen vanwege gebleken ineffectiviteit. Vooral D66 gaan stemmen mensen, zij willen Brussel hervormen en dan gaat het veel beter. Heus waar.

 6. Wachteres

  Het is voor ieder weldenkend mens zo langzamerhand wel erg duidelijk dat de EU een geldverslindend, dictatoriaal, een ultra-links ofwel een marxistisch-communistisch serpent is.

  Dat de PVV tot nu toe de enige anti-Europese partij is, zegt meer dan genoeg van de andere partijen.

  Die hebben zich nooit los kunnen maken van de communistische beïnvloeding die zij op de basisschool en in het vervolgonderwijs tot aan het HBO en de universiteit, hebben ondergaan.

  Kijk alleen al naar de VVD en het CDA: links regeert daar.

  Niemand kan toch met droge ogen beweren dat wij nog enige invloed hebben op de besluitvorming van die EU-club?

  Of dat onze leiders daar nog iets te zeggen hebben?

  Trommel in een record-tempo een aantal rijke en arme landen bij elkaar, waarover jij je dan als leider aanstelt, en wat krijg je: “Verdeel en heers”.

  De schandalige manier waarop de EU-kliek zichzelf verrijkt en het feit dat zij in hun wijsheid besloten hebben dat, althans zij, nauwelijks of geen belasting hoeven te betalen over de door hen binnengegraaide gelden, zegt genoeg.

  Onderdruk het volk, zuig het in elk opzicht uit en leef er zelf goed van.

  Communisme in optima forma.

  Het wordt tijd dat de mensen George Orwell’s ‘Animal Farm’ weer eens gaan lezen.

  Miischien kan dat hen nog bevrijden van de linkse hersenspoeling die zij hebben ondergaan.

 7. Wilhelmson

  De EU houdt voornamelijk haar eigen werking (burocratie) in stand. De rest haar worst.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.