EU gooit subsidies massaal in bodemloze put

Geen categoriefeb 10 2015, 12:00
Onze belastinggeld wordt verspild.
Het is natuurlijk al ronduit belachelijk dat de Europese Unie het op zich heeft genomen om allemaal projecten te subsidiëren (met uw en mijn belastinggeld), maar wat het nog erger maakt is dat er niet eens gecontroleerd wordt of de gesubsidieerde instanties wel iets nuttigs doen.
Bij de controle op de besteding van EU-subsidies wordt niet gekeken of het project ook effectief was. Bedrijven of instellingen die subsidie kregen uit Brussel worden beoordeeld op hun inspanningen, niet op het behaalde (maatschappelijk) resultaat. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse EU-trendrapport.
Het trieste is dat er nogal wat projecten zijn waarbij gemeten wordt wat de inspanningen opleveren. De EU hoeft er dus bar weinig voor te doen om die informatie op te zoeken en er vervolgens conclusies aan te verbinden.
Helaas heeft Brussel daar honderd procent lak aan. Het gaat de maniakale eurocraten namelijk niet om resultaten, maar om het sponseren van eurofiele, politiekcorrecte ideeën. En dat mag best wat kosten - zeker als het niets oplevert. Een voorbeeld:
De Rekenkamer noemt een integratieproject op een ROC in Groningen als voorbeeld. Dit Alfa-college krijgt subsidie op basis van het aantal immigranten dat deelneemt aan het project. De effectiviteit speelt bij de subsidietoekenning geen rol, terwijl het college zelf bijhoudt of de immigranten ook daadwerkelijk beter integreren.
Denk hier nou eens rustig over na: een project dat zogenaamd bedoeld is om immigranten te helpen om te integreren wordt gesubsidieerd door de EU, maar men kijkt vervolgens niet of het project daadwerkelijk effectief is en dus de gewenste resultaten oplevert. Op de één of andere manier is dat in de ogen van de eurofielen totaal irrelevant.
Gekker dan dit wordt het niet. En wij maar hard werken om belasting te betalen die vervolgens verspild wordt aan projecten waarvan we helemaal niet weten of ze daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de samenleving.
Ik zou zeggen: reden nummer 25.981 om uit de EU te stappen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten